Λόγω των συνθηκών της κρίσης του κορονοϊού, επιλέξαμε το τεύχος αυτό να είναι ηλεκτρονικό και δωρεάν. Μπορείτε να το κατεβάσετε ή να το προωθήσετε όπου θέλετε.
Για οικονομικές ενισχύσεις για τον Σπάρτακο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο PayPal:
Editorial
Έχετε στα χέρια σας – ή μάλλον στις οθόνες σας – ένα εντελώς ασυνήθιστο τεύχος του Σπάρτακου, που διαμορφώθηκε κάτω από εντελώς ασυνήθιστες συνθήκες. Το τεύχος περιλαμβάνει άρθρα που γράφτηκαν πριν την κρίση του κορονοϊού, και τα οποία στάθηκε αδύνατο να κυκλοφορήσουν εκείνη την περίοδο. Κάποια από αυτά, ωστόσο, παρότι σήμερα μπορεί να μοιάζουν λίγο παλιά, έχουν μια σημασία που υπερβαίνει την άμεση συγκυρία.
Σε αυτή την κατηγορία ανήκει το αφιέρωμα σχετικά με την κριτική των επαναστατικών οργανώσεων στις αριστερές κυβερνήσεις καπιταλιστικών κρατών και στα λεγόμενα πλατιά κόμματα. Περιλαμβάνει το κείμενο του Tomas Martinez Pena για τη συγκυβέρνηση του Podemos με τη σοσιαλδημοκρατία στο Ισπανικό Κράτος. Περιλαμβάνει ακόμα ένα κείμενο της νέας τεταρτοδιεθνιστικής οργάνωσης Toupeira Vermelha,η οποία αποχώρησε από το Μπλόκο της Αριστεράς αντιτιθέμενη στην υποστήριξη της κυβέρνησης του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Περιλαμβάνει ακόμα το κείμενο του Jeff Mackler για την καμπάνια του Bernie Sanders και ένα κείμενο της οργάνωσης Socialist Democracy στην Ιρλανδία, το οποίο επικρίνει την προθυμία των αριστερών οργανώσεων να διαπραγματευτούν μια ενδεχόμενη κυβέρνηση Sinn Fein, μετά τις τελευταίες εκλογές στη χώρα. Το αφιέρωμα κλείνει με δύο άρθρα από την Ασία, ένα που αφορά τη διάσπαση του τμήματο της 4ης Διεθνούς στη Σρι Λάνκα πάνω στο ζήτημα της υποστήριξης προοδευτικών αστικών κυβερνήσεων, ενώ το άλλο αφορά την αποχώρηση των δυνάμεων της 4ης Διεθνούς από το πλατύ κόμα AWP στο Πακιστάν, στην προοπτική της οικοδόμησης ενός επαναστατικού κόμματος. Μετά την εμπειρία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην Ελλάδα, στην οποία η ΟΚΔΕ-Σπάρτακος αντιτάχθηκε εξαρχής, είναι σαφές ότι η στρατηγική αυτή η διεθνής συζήτηση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον κι εδώ.
Στα παλιότερα άρθρα ανήκει επίσης το άρθρο του Χρήστου Ανδρικόπουλου για τον ρατσισμό και την αντιμεταναστευτική πολιτική, το οποίο γράφτηκε τις μέρες μετά τα ρατσιστικά ξεσπάσματα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα οποία δημιούργησαν σοβαρή σύγχυση ακόμα και στις τάξεις της αριστεράς. Θα προσθέταμε ακόμα το εκτενές άρθρο του Πέτρου Νομικού για την εξέλιξη του Μακεδονικού μετά τη νίκη του ελληνικού καπιταλισμού με τη συμφωνία των Πρεσπών.
Το άρθρο του Νικόλα Σκούφογλου για την κρίση του κορονοϊού και τα καθήκοντα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς βασίζεται στην εισήγηση που έγινε στη διαδικτυακή εκδήλωση της Λέσχης Σπάρτακος εν μέσω καραντίνας. Ορισμένα στοιχεία της συγκυρίας μπορεί να έχουν παρέλθει, ωστόσο η ουσία της τοποθέτησης παραμένη τραγικά επίκαιρη.
Στα άρθρα συγκυρίας συγκαταλέγονται το κείμενο του Νίκου Ταμβακλή και η ανταπόκριση της συντρόφισσας Lisa Leonard από την καρδιά της εξέγερσης στη Μιννεάπολη. Θα προσθέταμε ακόμα το πρόσφατο Διασυνοριακό Φεμινιστικό Μανιφέστο, που έχει ενδιαφέρον ως μια τρέχουσα πραγματική τάση του παγκόσμιου γυναικείου κινήματος, με όποια πολιτική κριτική θα μπορούσε αυτή να δεχτεί.
Στα ιστορικά και θεωρητικά άρθρα συγκαταλέγονται το κείμενο του Θανάση Αντωνίου για την εξέγερση και την επαναστατική πολιτική, βασισμένο στη σχετική εισήγηση στην κοινή εκδήλωση της ΟΚΔΕ-Σπάρτακος και της ΟΡΜΑ, το κείμενο του Νίκου Ταμβακλή για την αριστερή αντιπολίτευση του 1923 στην ΕΣΣΔ, το οποίο βασίζεται σε αρκετά άγνωστο στη χώρα υλικό, καθώς και το κείμενο του Κώστα Ρίκα για την πτώση του τείχους του Βερολίνου και τις επιπτώσεις της στη γερμανική εργατική τάξη.
Πολλά από τα κείμενα του ασυνήθιστου αυτού τεύχους απηχούν την προσπάθεια να μείνει η ταξική πάλη και η μαρξιστική θεωρία ζωντανή στις πρωτόγνωρες συνθήκες του ιού και της καραντίνας. Σήμερα, μπορούν να γίνουν τμήμα του υποβάθρου στο οποίο θα βασιστεί η πράξη, η δράση μας στους αγώνες που θα έρθουν στο πλαίσιο της νέας κρίσης του καπιταλισμού.