Ολόκληρο το τεύχος εδώ
Editorial
Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από τη δομική κρίση του καπιταλισμού. Ο αγώνας δρόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την τρίτη αξιολόγηση, επισπεύδει την επίθεση στην εργατική τάξη. Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών και η όξυνση της καταστολής δείχνουν ότι η «αριστερή» κυβέρνηση δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από όλες τις προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις. Η φυλάκιση της Ηριάννας και του Περικλή αποδεικνύουν ξεκάθαρα την επιλογή του κράτους για όσους έχουν οποιαδήποτε σχέση με το κίνημα. Η υπόθεση του Αμίρ και η χρησιμοποίησή της από τον Τσίπρα, έρχεται την ίδια στιγμή που στελέχη της Χρυσής Αυγής αποφυλακίζονται.
Στο παρόν τεύχος ο Νίκος Ταμβακλής αναλύει την ελληνική πραγματικότητα στο φόντο των διεθνών εξελίξεων. Το κείμενο εστιάζει στην επιθετική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ και τον επικοινωνιακό της αγώνα να ανέβει στις δημοσκοπήσεις. Η συνεχής επίθεση ενάντια στη θιγόμενη πλειοψηφία έχει οδηγήσει στην πλήρη απαξίωση της «αριστερής» κυβέρνησης, κάτι που ενισχύει την ακροδεξιά. Το άρθρο του Ταξιάρχη Ευσταθίου ασχολείται με το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση, ως συνέχεια των προηγούμενων αντίστοιχων προσπαθειών και τη μάχη για να μείνει και αυτό στα χαρτιά. Στον νόμο Γαβρόγλου, που αλλάζει την πραγματικότητα τόσο στη δευτεροβάθμια, όσο και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και την ανάγκη για μαχητικό πανεκπαιδευτικό κίνημα, αναφέρεται η Μυρτώ Φίλη. Ο Μάνος Σκούφογλου αναλύει τις μεταβολές στην ταξική διαστρωμάτωση, στον καιρό της κρίσης. Τα συμπεράσματα που βγαίνουν από αυτή την ανάλυση είναι τόσο μια καπιταλιστική συγκεντροποίηση, με μείωση της αστικής τάξης, όσο και μια αύξηση της εργατικής τάξης στο σύνολο του πληθυσμού, μιας τάξης που αποτελεί αναμφίβολα την πλειονότητα της κοινωνίας.
Τα εκλογικά αποτελέσματα της Γερμανίας και την κατάσταση μετά από αυτές αναλύει ο Κώστας Ρίκας. Η άνοδος της ακροδεξιάς και η κρίση του SPD είναι τα κυριότερα σημεία του κειμένου, ενώ το κείμενο κλείνει με τις δυνατότητες του εργατικού κινήματος. Την κατάσταση στην Καταλονία πριν και μετά το δημοψήφισμα περιγράφει ο Tomas Martinez Pena. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το κομμάτι για την όξυνση της καταστολής και την αντίδραση των οργανωμένων κομματιών του εργατικού κινήματος.
Για εμάς η Οκτωβριανή Επανάσταση δεν αποτελεί εικόνισμα και ανάμνηση, αλλά έναν ουσιαστικό δρόμο για την απελευθέρωση του ανθρώπου από την καταπίεση. Δεν βλέπουμε τα 100 χρόνια ως επέτειο νοσταλγίας, αλλά ως δρόμο για την συνολική απελευθέρωση. Τιμούμε τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση με ένα μικρό αφιέρωμα. Για την προετοιμασία και το πέρασμα από τον Φλεβάρη στον Οκτώβρη γράφει η Χριστίνα Πάλλιου. Στη συνέχεια δημοσιεύουμε μια διάλεξη του Vadim Z. Rogovin, η οποία αναφέρεται σε μια κριτική στην περίοδο του σταλινισμού στην ΕΣΣΔ και το κυνήγι στις αντιπολιτευόμενες δυνάμεις. Το αφιέρωμα κλείνει με ένα κείμενο της Φανής Οικονομίδου για την αναγκαιότητα και την επικαιρότητα της επανάστασης αλλά και το πώς η επαναστατική στρατηγική αντικατοπτρίζεται στην καθημερινή τακτική των επαναστατών.
Επίσης, στο παρόν τεύχος δημοσιεύουμε ένα απόσπασμα από το κείμενο «Η καπιταλιστική καταστροφή του περιβάλλοντος και η οικοσοσιαλιστική εναλλακτική», που αποτελεί κείμενο προς ψήφιση στο παγκόσμιο συνέδριο της 4ης Διεθνούς. Το κείμενο κριτικάρει την ιδέα του πράσινου καπιταλισμού, όχι μόνο ως ανέφικτη, αλλά και ως πολιτική ταξικής συνεργασίας. Η λύση βρίσκεται στους αγώνες των από κάτω, όχι μόνο στους θεματικούς, αλλά στη συνολικοποίηση και διεθνοποίησή τους, με μοναδική διέξοδο του πλανήτη την ανατροπή του καπιταλισμού.
Τέλος, το τεύχος κλείνει με τρεις αποχαιρετισμούς, γραμμένους από τον Γιάννη Φελέκη σε τρεις συντρόφους και συναγωνιστές.
Περιεχόμενα
Η απαξίωση της «αριστερής» κυβέρνησης τροφοδοτεί την άνοδο της ακροδεξιάς-Νίκος Τ.
Η μάχη ενάντια στην αντιδραστική αξιολόγηση στο δημόσιο τομέα-Ταξιάρχης Ε
Η αναδιάρθρωση στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση-Μυρτώ Φ
Κρίση και ταξική διαστρωμάτωση-Μάνος Σκ
Οι ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία-Κώστας Ρ
Η ανεξαρτησία της Καταλονίας και τα καθήκοντα των επαναστατών-Tomas M P
Από τον Φλεβάρη στον Οκτώβρη: συμβιβασμός στον «αναγκαίο» πραγματισμό ή ανάδειξη της επανάστασης ως πραγματική δυνατότητα;-Χριστίνα Π
Υπήρχε εναλλακτική αντί του Σταλινισμού στην ΕΣΣΔ;-Vadim Z. R
100 χρόνια μετά η επανάσταση επιμένει ακόμα-Φανή Οικ
Η καπιταλιστική καταστροφή του περιβάλλοντος και η οικοσοσιαλιστική εναλλακτική
Κώστας Αμπάβης 1944-2017, Στέφανος Ψάλτης 1956-2017, Γιώργος Κούλης 1949-2017 -Γιάννης Φ