ΟΚΔΕ - Σπάρτακος
  • Login
  • Ανακοινώσεις
  • Aπόψεις
  • Εκδηλώσεις
    • Λέσχη Σπάρτακος
  • Αποφάσεις
    • Συνδιάσκεψη
    • Συνέδρια
  • Βιβλιοθήκη
  • Σπάρτακος
  • Πολιτική κατάσταση – Συγκυρία
  • Εργατικό – Συνδικαλιστικό
  • Διεθνή
  • Ιστορικά
  • Κινήματα
    • Αντιπολεμικό
    • Αντιφασισμός/Αντιρατσισμός
    • Αντιεθνικισμός
    • Φοιτητικό κίνημα
    • Φεμινισμός
    • LGBT κίνημα
No Result
View All Result
ΟΚΔΕ - Σπάρτακος
  • Ανακοινώσεις
  • Aπόψεις
  • Εκδηλώσεις
    • Λέσχη Σπάρτακος
  • Αποφάσεις
    • Συνδιάσκεψη
    • Συνέδρια
  • Βιβλιοθήκη
  • Σπάρτακος
No Result
View All Result
ΟΚΔΕ - Σπάρτακος
No Result
View All Result
Home Ανακοινώσεις

Επιστολή της ΟΚΔΕ-Σπάρτακος προς τα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

26 Δεκεμβρίου, 2014
in Ανακοινώσεις
0
1
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η παρακάτω επιστολή κυκλοφόρησε στα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Τη δημοσιοποιούμε και αυτή στο πλαίσιο της συζήτησης για το ζήτημα της στρατηγικής και των μετώπων, η οποία αφορά ευρύτερα την αντικαπιταλιστική αριστερά.

 

Συντρόφισσες και σύντροφοι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ,

η εξέλιξη των διεργασιών μεταξύ ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΠΑΜΕΣ είναι ραγδαία και οι κινήσεις γίνονται ταχύτερα από ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο ζήτημα μας έχει απασχολήσει ποτέ. Είναι σαφές ότι επιχειρείται να δημιουργηθούν τετελεσμένα, με κινήσεις και συνθήκες διαπραγματεύσεων οι οποίες δεν είναι καν γνωστές στη βάση και τις τοπικές. Είμαστε υποχρεωμένοι, επομένως, να επανερχόμαστε σε τακτική βάση όχι μόνο για να τοποθετούμαστε στα νέα δεδομένα που προκύπτουν χωρίς να έχουν συζητηθεί ποτέ, αλλά και για να ενημερώνουμε στοιχειωδώς τα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

 

Στην ΚΣΕ της 23/12 η ΟΚΔΕ-Σπάρτακος δήλωσε τη συνολική διαφωνία της με το σχέδιο συμπόρευσης με την ΠΑΜΕΣ και το συνολικό προσανατολισμό στον οποίο αυτή λογοδοτεί. Ανάλογη διαφωνία εξέφρασε και το ΣΕΚ. Ως στοιχειώδη προϋπόθεση για να συζητήσει η βάση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για μια τόσο σοβαρή υπόθεση, προτείναμε να μην προχωρήσει καμία περαιτέρω διαπραγμάτευση, προτού συνεδριάσουν οι τοπικές. Η πλειοψηφία απέρριψε το αίτημα, κι έτσι κανονίστηκε νέα συνάντηση με την ΠΑΜΕΣ με πλειοψηφία 11-5.

Στη συνάντηση, στις 24/12, μεταξύ αντιπροσωπείας της ΚΣΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΠΑΜΕΣ, ακούσαμε τα εξής πρωτάκουστα:

1.   Από την πλευρά της ΑΝΤΑΡΣΥΑ προτάθηκε να θιγεί στο κοινό πρόγραμμα το ζήτημα της εργατικής εξουσίας, αφού κάτι τέτοιο έχει ζητήσει και το ΕΕΚ. Η αντιπροσωπεία της ΠΑΜΕΣ δήλωσε ότι αυτό δεν γίνεται, γιατί υπάρχει στρατηγική διαφωνία με το θέμα. Έγινε, επομένως, σαφές, ότι η διαφωνία δεν είναι τακτική, για το πώς παρουσιάζουμε το ζήτημα της εργατικής εξουσίας, πώς το συνδέουμε με την κυβέρνηση και, αν το υιοθετούμε ως προπαγανδιστικό σύνθημα. Η διαφωνία αφορά τον ίδιο το στόχο της εργατικής εξουσίας.

Η φιλο-συμπορευτική πλειοψηφία της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν φάνηκε να ανησυχεί, και δεν μας απαντά στο ερώτημα: πότε αποφασίστηκε η πολιτική συμπόρευση με ρεύματα που αντιστρατεύονται στρατηγικά το πρόταγμα της εργατικής εξουσίας;

2.   Ο σύντροφος που εισηγήθηκε εκ μέρους της φιλο-συμπορευτικής πλειοψηφίας της ΚΣΕ είπε ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν είναι ακόμα έτοιμη να αυτοδιαλυθεί σε ένα άλλο μέτωπο, οπότε να πάμε βήμα-βήμα, προς το παρόν με την αυτοτέλεια του κάθε συστατικού. Στο μέλλον, όμως, δεν αποκλείουμε την συγχώνευση σε ένα κοινό μέτωπο, ακόμα και κόμμα. Ταυτόχρονα, η αντιπροσωπεία της ΠΑΜΕΣ πρότεινε κοινές επιτροπές κατά περιοχές, κοινό μετωπικό όνομα και ένα κοινό συντονιστικό, με αποφασιστικό χαρακτήρα, έτσι ώστε οι αποφάσεις του (εκτός από τις πολύ σημαντικές) να μη χρειάζονται την έγκριση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και των άλλων συνιστωσών. Με την επιφύλαξη ότι στις εκλογές τα συστατικά ονόματα (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΠΑΜΕΣ, Σχέδιο Β’) θα πρέπει να είναι ορατά, γιατί αυτά ξέρει ο κόσμος, η πλειοψηφία της ΚΣΕ δεν διατύπωσε επιφυλάξεις για αυτές τις προτάσεις.

Η φιλο-συμπορευτική πλειοψηφία της ΚΣΕ δεν μας απαντά στο ερώτημα: πότε αποφασίστηκε ότι διαπραγματευόμαστε τη διάλυση ή τη συγχώνευση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ; Γιατί στις ενστάσεις πολλών συντρόφων και συντροφισσών επιμένουν να απαντούν ψευδώς ότι κανείς δεν συζητά συγχώνευση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ;

3.   Στην περιγραφή των δυνάμεων που θα συναπαρτίζουν τη συμμαχία, η ΠΑΜΕΣ είχε απαλείψει τους χαρακτηρισμούς αντικαπιταλιστική, αντιιμπεριαλιστική και αντι-ΕΕ. Εκπρόσωπος του ΝΑΡ, πρότεινε τους χαρακτηρισμούς «ανατρεπτική» και «ριζοσπαστική» αριστερά, και διευκρίνισε ότι το μέτωπο που θέλουμε να οικοδομήσουμε θα χωράει την αντικαπιταλιστική, αντιιμπεριαλιστική και αντι-ΕΕ αριστερά, άλλες κομμουνιστικές και σοσιαλιστικές δυνάμεις, άλλα ρεύματα της αριστεράς που «συγκινούνται» από τα ζητήματα που θέτουμε, καθώς και δυνάμεις που δεν προέρχονται από την αριστερά, δημοκρατικές και ριζοσπαστικές. Μια σχετική διατύπωση μπήκε στο τέλος, αλλά η ουσία είναι ότι η πρόταση της Αριστερής Μετωπικής Συνεργασίας (ένα από τα ονόματα που προτάθηκε) είναι ένα μέτωπο ταξικής συνεργασίας, με δυνάμεις που όχι μόνο δεν είναι αντικαπιταλιστικές, αλλά ενδεχομένως ούτε καν αριστερές. Όπως έγινε σαφές στο προηγούμενο σημείο, αυτό το μέτωπο θα είναι κάτι μόνιμο, και όχι μια τακτική κίνηση.

Η φιλο-συμπορευτική πλειοψηφία της ΚΣΕ δεν μας απαντά στο ερώτημα: πότε αποφασίστηκε η μόνιμη πολιτική ενότητα των αντικαπιταλιστών με ρεφορμιστές και με «δημοκρατικά ριζοσπαστικά», δηλαδή ριζοσπαστικά αστικά, ρεύματα; Πώς πρέπει να εκλάβουμε αυτή τη δήλωση, ως προετοιμασία για διεύρυνση με το ΕΠΑΜ και τον Κατσανέβα;

4.   Το ΕΕΚ στη συνάντηση με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ζήτησε περιθώριο μέχρι τη συνδιάσκεψή του, στις 28/12, για να απαντήσει. Η αντιπροσωπία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ το δέχτηκε. Η ΟΚΔΕ-Σπάρτακος επεσήμανε το αυτονόητο, ότι, αν η πρότασή μας στο ΕΕΚ είναι ειλικρινής, δεν μπορούμε να δημιουργούμε τετελεσμένα προχωρώντας μονομερώς σε διαπραγματεύσεις με άλλες δυνάμεις, όπως η ΠΑΜΕΣ. Το νέο κοινό κείμενο συμφωνίας ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΠΑΜΕΣ, το οποίο δημοσιεύτηκε σχεδόν δευτερόλεπτα μετά τη συνάντηση (σε αντίθεση με όλες τις άλλες αποφάσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που παραδοσιακά ωριμάζουν για μέρες), διακηρύσσει μια βάση κοινού κειμένου, αθετώντας τη δέσμευση προς το ΕΕΚ. Είναι εμφανές ότι η πρόταση προς το ΕΕΚ ήταν προσχηματική και ότι η αξιοπιστία περί της οποίας η πλειοψηφία κόπτεται απέναντι στην ΠΑΜΕΣ, δεν έχει για αυτούς καμία σημασία απέναντι στο ΕΕΚ.

Η φιλο-συμπορευτική πλειοψηφία δεν μας απαντά στο ερώτημα: πότε αποφασίστηκε ότι υπάρχουν προνομιακοί (και στην πράξη αποκλειστικοί) σύμμαχοι στο προτεινόμενο μέτωπο;

5.   Από την πλευρά της αντιπροσωπείας ΝΑΡ ζήτησε όχι μόνο τη διακριτή ύπαρξη του τίτλου «Σχέδιο Β’» στο ψηφοδέλτιο, αλλά και τη συμμετοχή «των κορυφαίων προσωπικοτήτων» όλων των συνιστωσών, φωτογραφίζοντας σαφέστατα τον Αλαβάνο.

Η φιλο-συμπορευτική πλειοψηφία της ΚΣΕ δεν μας απαντά στο ερώτημα: πότε αποφασίστηκε ότι, όχι μόνο θα ανεχτούμε, αλλά και θα επιβάλουμε οι ίδιοι στα ψηφοδέλτιά μας το πρόσωπο που ηγήθηκε μόλις λίγους μήνες πριν μιας προεκλογικής εκστρατείας βασισμένης σε ένα πλαίσιο απολύτως άσχετο και εχθρικό προς την ΑΝΤΑΡΣΥΑ (ας θυμηθούμε απλώς τις δραχμές και τις φουστανέλες);

Και, μια που το έφερε η κουβέντα: ποιες είναι, κατά τη γνώμη της συμπορευτικής πλειοψηφίας της ΚΣΕ, οι «κορυφαίες προσωπικότητες» της ΑΝΤΑΡΣΥΑ;

 

 

Ας προσθέσουμε επίσης ότι:

·         Δεν έγινε απολύτως καμία πολιτική συζήτηση με την ΠΑΜΕΣ, δεν τέθηκε καμία ερώτηση για τις θέσεις που υπερασπίζεται δημόσια το σχέδιο Β’, ούτε καν για το τι εκπροσωπεί το κείμενο που έχει υπογράψει κορυφαίο στέλεχός του μαζί με στελέχη του ΕΠΑΜ και του Κατσανέβα, παρά μόνο ανταλλάχθηκαν φιλοφρονήσεις και έγιναν απολίτικες φραστικές κοπτοραπτικές

·         Δεν είναι δυνατό, τη στιγμή που πολλές τοπικές εκφράζουν ήδη τη διαφωνία τους με τη συμπόρευση, τη στιγμή που το μεγαλύτερο δυναμικό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν έχει καν συζητήσει σε τοπικές, να επιχειρείται να κλείσει βιαστικά η πολιτική συμμαχία και το όνομα μέχρι τις 29/12

 

Πρέπει να δοθεί άμεσα ο λόγος στη βάση, σε όλα τα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Μέχρι τότε να σταματήσει κάθε διαπραγμάτευση. Να πάρουν όλοι και όλες θέση, για ένα σχέδιο που αλλάζει άρδην τη φυσιογνωμία και την πολιτική αποστολή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, την πολιτική αυτοτέλεια της αντικαπιταλιστικής αριστεράς.

 

Καλούμε και πάλι όλους τους συντρόφους και συντρόφισσες της βάσης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ να αποτρέψουν την διάλυση του αντικαπιταλιστικού μετώπου. Καλούμε όλες τις τοπικές και κλαδικές επιτροπές σε συνελεύσεις για να αποφασίσουν την απόρριψη της πρότασης για πολιτική συμμαχία και συμπόρευση με την ΠΑΜΕΣ και τον Αλαβάνο.

 

Η ΟΚΔΕ-Σπάρτακος θα συνεχίσει να δείχνει το στοιχειώδη σεβασμό που όλοι θα όφειλαν στα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενημερώνοντας για τις πολιτικές αυτές μεθοδεύσεις που προχωρούν ερήμην τους. Θα συνεχίσει να διακηρύσσει την αντίθεσή της, εσωτερικά και δημόσια, στα σχέδια διάλυσης του αντικαπιταλιστικού μετώπου.

 

Το ΠΓ της ΟΚΔΕ-Σπάρτακος

25/12/2014

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Previous Post

Να βγούμε από το φάυλο κύκλο των “μετώπων σωτηρίας”, να ανοίξουμε τον κύκλο της αντικαπιταλιστικής στρατηγικής

Next Post

Ανακοίνωση ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, 31/12/2014

Σχετικά Άρθρα

Σπάρτακος #145: Κυκλοφορεί!
Σπάρτακος

Σπάρτακος #145: Κυκλοφορεί!

5 Απριλίου, 2026
Εφημεριδάκι παρέμβασης της ΠΑΑΕ στην 6 Συνδιάσκεψη ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Ανακοινώσεις

Εφημεριδάκι παρέμβασης της ΠΑΑΕ στην 6 Συνδιάσκεψη ΑΝΤΑΡΣΥΑ

5 Απριλίου, 2026
Κάτω τα χέρια από τα Προσφυγικά της Λ. Αλεξάνδρας
Κινήματα

Κάτω τα χέρια από τα Προσφυγικά της Λ. Αλεξάνδρας

5 Απριλίου, 2026
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ,  ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΜΑΡΤΗ, 3:00 μμ, ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Αντιπολεμικό

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ, ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΜΑΡΤΗ, 3:00 μμ, ΣΥΝΤΑΓΜΑ

27 Μαρτίου, 2026
6η συνδιάσκεψη ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Για την παρέμβασή μας στο ζήτημα του πολέμου
Aπόψεις

6η συνδιάσκεψη ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Για την παρέμβασή μας στο ζήτημα του πολέμου

26 Μαρτίου, 2026
Σάββατο 21 Μάρτη, Παγκόσμια μέρα κατά του Ρατσισμού. Συλλαλητήριο και πορεία στη Βουλή, Πλατεία Κοτζιά, 2:00 μ.μ.
Αντιφασισμός/Αντιρατσισμός

Σάββατο 21 Μάρτη, Παγκόσμια μέρα κατά του Ρατσισμού. Συλλαλητήριο και πορεία στη Βουλή, Πλατεία Κοτζιά, 2:00 μ.μ.

15 Μαρτίου, 2026
Load More
Next Post

Ανακοίνωση ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, 31/12/2014

Ημερολόγιο Άρθρων

Απρίλιος 2026
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
« Μαρ    

Ετικέτες

8 Μάρτη (5) AMG (6) LOATKI+ (4) ΑΝΤΑΡΣΥΑ (17) Γαλλία (4) Διεθνής κατάσταση (14) Δολοφονία (4) Ισραήλ (13) Καταστολή (6) ΝΑΤΟ (4) Νοέμβρης (3) ΟΣΕ (3) Παλαιστίνη (49) Πρωτοποριακή Βιβλιοθήκη (5) Συρία (6) Τέμπη (10) Τουρκία (5) Χρυσή Αυγή (7) άρθρο 16 (2) αγώνες (2) αλληλεγγύη (11) ανακοινώσεις (4) αντιπολεμική πρωτοβουλία (7) αντιπολεμικό (23) αντιφασισμός (21) αποφασεις (3) διεθνισμός (19) εκλογες (21) εργατικό κίνημα (32) ιδιωτικοποιήσεις (4) ιστορία (5) κίνημα (11) κοινωνία (17) μέση ανατολή (6) μετανάστες (13) οι δικοί μας (3) πολιτική κατάσταση (4) πολυτεχνείο (4) πρωτομαγιά (3) πόλεμος (39) συνδιάσκεψη (11) τέταρτη διεθνής (5) τρένο (4) τροτσκισμός (13) φοιτητικό κίνημα (12)
Facebook Instagram

Newsletter

© 2026 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Ανακοινώσεις
  • Aπόψεις
  • Εκδηλώσεις
    • Λέσχη Σπάρτακος
  • Αποφάσεις
    • Συνδιάσκεψη
    • Συνέδρια
  • Βιβλιοθήκη
  • Σπάρτακος

© 2026 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.