ΟΚΔΕ - Σπάρτακος
  • Login
  • Ανακοινώσεις
  • Aπόψεις
  • Εκδηλώσεις
    • Λέσχη Σπάρτακος
  • Αποφάσεις
    • Συνδιάσκεψη
    • Συνέδρια
  • Βιβλιοθήκη
  • Σπάρτακος
  • Πολιτική κατάσταση – Συγκυρία
  • Εργατικό – Συνδικαλιστικό
  • Διεθνή
  • Ιστορικά
  • Κινήματα
    • Αντιπολεμικό
    • Αντιφασισμός/Αντιρατσισμός
    • Αντιεθνικισμός
    • Φοιτητικό κίνημα
    • Φεμινισμός
    • LGBT κίνημα
No Result
View All Result
ΟΚΔΕ - Σπάρτακος
  • Ανακοινώσεις
  • Aπόψεις
  • Εκδηλώσεις
    • Λέσχη Σπάρτακος
  • Αποφάσεις
    • Συνδιάσκεψη
    • Συνέδρια
  • Βιβλιοθήκη
  • Σπάρτακος
No Result
View All Result
ΟΚΔΕ - Σπάρτακος
No Result
View All Result
Home Σπάρτακος Σπάρτακος 2020

Σπάρτακος 131, Ιούνιος 2020

30 Μαρτίου, 2023
in Σπάρτακος 2020
0
33
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Σπάρτακος 131

Publish at Calameo
 

Λόγω των συνθηκών της κρίσης του κορονοϊού, επιλέξαμε το τεύχος αυτό να είναι ηλεκτρονικό και δωρεάν. Μπορείτε να το κατεβάσετε ή να το προωθήσετε όπου θέλετε.

 

Για οικονομικές ενισχύσεις για τον Σπάρτακο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο PayPal:

 

paypal.me/withOKDESpartakos 

 

Editorial

Έχετε στα χέρια σας – ή μάλλον στις οθόνες σας – ένα εντελώς ασυνήθιστο τεύχος του Σπάρτακου, που διαμορφώθηκε κάτω από εντελώς ασυνήθιστες συνθήκες. Το τεύχος περιλαμβάνει άρθρα που γράφτηκαν πριν την κρίση του κορονοϊού, και τα οποία στάθηκε αδύνατο να κυκλοφορήσουν εκείνη την περίοδο. Κάποια από αυτά, ωστόσο, παρότι σήμερα μπορεί να μοιάζουν λίγο παλιά, έχουν μια σημασία που υπερβαίνει την άμεση συγκυρία.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκει το αφιέρωμα σχετικά με την κριτική των επαναστατικών οργανώσεων στις αριστερές κυβερνήσεις καπιταλιστικών κρατών και στα λεγόμενα πλατιά κόμματα. Περιλαμβάνει το κείμενο του Tomas Martinez Pena για τη συγκυβέρνηση του Podemos με τη σοσιαλδημοκρατία στο Ισπανικό Κράτος. Περιλαμβάνει ακόμα ένα κείμενο της νέας τεταρτοδιεθνιστικής οργάνωσης Toupeira Vermelha,η οποία αποχώρησε από το Μπλόκο της Αριστεράς αντιτιθέμενη στην υποστήριξη της κυβέρνησης του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Περιλαμβάνει ακόμα το κείμενο του Jeff Mackler για την καμπάνια του Bernie Sanders και ένα κείμενο της οργάνωσης Socialist Democracy στην Ιρλανδία, το οποίο επικρίνει την προθυμία των αριστερών οργανώσεων να διαπραγματευτούν μια ενδεχόμενη κυβέρνηση Sinn Fein, μετά τις τελευταίες εκλογές στη χώρα. Το αφιέρωμα κλείνει με δύο άρθρα από την Ασία, ένα που αφορά τη διάσπαση του τμήματο της 4ης Διεθνούς στη Σρι Λάνκα πάνω στο ζήτημα της υποστήριξης προοδευτικών αστικών κυβερνήσεων, ενώ το άλλο αφορά την αποχώρηση των δυνάμεων της 4ης Διεθνούς από το πλατύ κόμα AWP στο Πακιστάν, στην προοπτική της οικοδόμησης ενός επαναστατικού κόμματος. Μετά την εμπειρία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην Ελλάδα, στην οποία η ΟΚΔΕ-Σπάρτακος αντιτάχθηκε εξαρχής, είναι σαφές ότι η στρατηγική αυτή η διεθνής συζήτηση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον κι εδώ.

Στα παλιότερα άρθρα ανήκει επίσης το άρθρο του Χρήστου Ανδρικόπουλου για τον ρατσισμό και την αντιμεταναστευτική πολιτική, το οποίο γράφτηκε τις μέρες μετά τα ρατσιστικά ξεσπάσματα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα οποία δημιούργησαν σοβαρή σύγχυση ακόμα και στις τάξεις της αριστεράς. Θα προσθέταμε ακόμα το εκτενές άρθρο του Πέτρου Νομικού για την εξέλιξη του Μακεδονικού μετά τη νίκη του ελληνικού καπιταλισμού με τη συμφωνία των Πρεσπών.

Το άρθρο του Νικόλα Σκούφογλου για την κρίση του κορονοϊού και τα καθήκοντα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς βασίζεται στην εισήγηση που έγινε στη διαδικτυακή εκδήλωση της Λέσχης Σπάρτακος εν μέσω καραντίνας. Ορισμένα στοιχεία της συγκυρίας μπορεί να έχουν παρέλθει, ωστόσο η ουσία της τοποθέτησης παραμένη τραγικά επίκαιρη.

Στα άρθρα συγκυρίας συγκαταλέγονται το κείμενο του Νίκου Ταμβακλή και η ανταπόκριση της συντρόφισσας Lisa Leonard από την καρδιά της εξέγερσης στη Μιννεάπολη. Θα προσθέταμε ακόμα το πρόσφατο Διασυνοριακό Φεμινιστικό Μανιφέστο, που έχει ενδιαφέρον ως μια τρέχουσα πραγματική τάση του παγκόσμιου γυναικείου κινήματος, με όποια πολιτική κριτική θα μπορούσε αυτή να δεχτεί.

Στα ιστορικά και θεωρητικά άρθρα συγκαταλέγονται το κείμενο του Θανάση Αντωνίου για την εξέγερση και την επαναστατική πολιτική, βασισμένο στη σχετική εισήγηση στην κοινή εκδήλωση της ΟΚΔΕ-Σπάρτακος και της ΟΡΜΑ, το κείμενο του Νίκου Ταμβακλή για την αριστερή αντιπολίτευση του 1923 στην ΕΣΣΔ, το οποίο βασίζεται σε αρκετά άγνωστο στη χώρα υλικό, καθώς και το κείμενο του Κώστα Ρίκα για την πτώση του τείχους του Βερολίνου και τις επιπτώσεις της στη γερμανική εργατική τάξη.

Πολλά από τα κείμενα του ασυνήθιστου αυτού τεύχους απηχούν την προσπάθεια να μείνει η ταξική πάλη και η μαρξιστική θεωρία ζωντανή στις πρωτόγνωρες συνθήκες του ιού και της καραντίνας. Σήμερα, μπορούν να γίνουν τμήμα του υποβάθρου στο οποίο θα βασιστεί η πράξη, η δράση μας στους αγώνες που θα έρθουν στο πλαίσιο της νέας κρίσης του καπιταλισμού. 

Print Friendly, PDF & Email
Previous Post

Σάββατο 13/6, η Λέσχη Σπάρτακος παρουσιάζει το βιβλίο ‘Το “άλλο άκρο” στο εδώλιο: Δικαιοσύνη ή ατιμωρησία ξανά;’.

Next Post

Εκδήλωση το Σάββατο 4/7: “ΗΠΑ: εξέγερση στην καρδιά του καπιταλισμού”

Σχετικά Άρθρα

6η συνδιάσκεψη ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Για την παρέμβασή μας στο ζήτημα του πολέμου
Aπόψεις

6η συνδιάσκεψη ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Για την παρέμβασή μας στο ζήτημα του πολέμου

26 Μαρτίου, 2026
Σάββατο 21 Μάρτη, Παγκόσμια μέρα κατά του Ρατσισμού. Συλλαλητήριο και πορεία στη Βουλή, Πλατεία Κοτζιά, 2:00 μ.μ.
Αντιφασισμός/Αντιρατσισμός

Σάββατο 21 Μάρτη, Παγκόσμια μέρα κατά του Ρατσισμού. Συλλαλητήριο και πορεία στη Βουλή, Πλατεία Κοτζιά, 2:00 μ.μ.

15 Μαρτίου, 2026
Για τη «Σύντομη Σκιαγράφηση της Ιστορίας της ΟΚΔΕ» και τις Σκιαμαχίες του Σ.Π.
Aπόψεις

Για τη «Σύντομη Σκιαγράφηση της Ιστορίας της ΟΚΔΕ» και τις Σκιαμαχίες του Σ.Π.

17 Μαρτίου, 2026
Κάτω τα χέρια από το Ιράν – συγκέντρωση: Πάρκο Ελευθερίας Κυριακή 1/03 στις 11:00 και πορεία σε πρεσβείες ΗΠΑ και Ισραήλ
Αντιπολεμικό

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ-ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΠΕΜΠΤΗ 12/3, 7:00 μμ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

11 Μαρτίου, 2026
Αγώνας φεμινιστικός, ταξικός και διεθνιστικός,  ενάντια στους καταπιεστές αυτού του κόσμου!
Γυναικεία Ομάδα

Αγώνας φεμινιστικός, ταξικός και διεθνιστικός, ενάντια στους καταπιεστές αυτού του κόσμου!

7 Μαρτίου, 2026
Στον τοίχο της Καισαριανής μας φέραν από πίσω
Λέσχη Σπάρτακος

Στον τοίχο της Καισαριανής μας φέραν από πίσω

6 Μαρτίου, 2026
Load More
Next Post
Εκδήλωση το Σάββατο 4/7: “ΗΠΑ: εξέγερση στην καρδιά του καπιταλισμού”

Εκδήλωση το Σάββατο 4/7: "ΗΠΑ: εξέγερση στην καρδιά του καπιταλισμού"

Ημερολόγιο Άρθρων

Μάρτιος 2026
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
« Φεβ    

Ετικέτες

8 Μάρτη (5) AMG (6) LOATKI+ (4) ΑΝΤΑΡΣΥΑ (17) Γαλλία (4) Διεθνής κατάσταση (14) Δολοφονία (4) Ισραήλ (13) Καταστολή (6) ΝΑΤΟ (4) Νοέμβρης (3) ΟΣΕ (3) Παλαιστίνη (49) Πρωτοποριακή Βιβλιοθήκη (5) Συρία (6) Τέμπη (10) Τουρκία (5) Χρυσή Αυγή (7) άρθρο 16 (2) αγώνες (2) αλληλεγγύη (11) ανακοινώσεις (4) αντιπολεμική πρωτοβουλία (7) αντιπολεμικό (22) αντιφασισμός (21) αποφασεις (3) διεθνισμός (19) εκλογες (21) εργατικό κίνημα (32) ιδιωτικοποιήσεις (4) ιστορία (5) κίνημα (11) κοινωνία (17) μέση ανατολή (6) μετανάστες (13) οι δικοί μας (3) πολιτική κατάσταση (4) πολυτεχνείο (4) πρωτομαγιά (3) πόλεμος (38) συνδιάσκεψη (11) τέταρτη διεθνής (5) τρένο (4) τροτσκισμός (13) φοιτητικό κίνημα (12)
Facebook Instagram

Newsletter

© 2026 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Ανακοινώσεις
  • Aπόψεις
  • Εκδηλώσεις
    • Λέσχη Σπάρτακος
  • Αποφάσεις
    • Συνδιάσκεψη
    • Συνέδρια
  • Βιβλιοθήκη
  • Σπάρτακος

© 2026 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.