Ολόκληρο το τεύχος εδώ
Editorial
Είμαστε μπροστά στις πρώτες – οποιουδήποτε τύπου – εκλογές που γίνονται εδώ και σχεδόν 4 χρόνια. Με δεδομένη την σταθερή αποτυχία των δημοσκοπήσεων να δείξουν οτιδήποτε αξιόπιστο τα τελευταία χρόνια, οι εκλογές, ευρωπαϊκές, περιφερειακές, δημοτικές και σύντομα βουλευτικές, θα είναι ένα θερμόμετρο της κοινωνίας σχεδόν μια πενταετία μετά την παταγώδη διάψευση των προσδοκιών από μια «κυβέρνηση της αριστεράς».
Δεν είναι ανάγκη, ωστόσο, να περιμένει κανείς τις εκλογές για να βγάλει συμπεράσματα για την πολιτική σκηνή, τη φυσιογνωμία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που διαχειρίζεται με ζήλο τον ελληνικό καπιταλισμό, ή για την αντιδραστική εθνικιστική φιλελεύθερη αντιπολίτευση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αυτό κάνει στην ανάλυσή του ο Νίκος Τ.
Η Βέρα Ρ. σημειώνει τα καθήκοντα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Ο Μάνος Κτ. δίνει ένα περίγραμμα των εξελίξεων στην αριστερά, σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από διασπάσεις και ανακατατάξεις μετά την κατάρρευση της στρατηγικής που οδήγησε στην κυβέρνηση Τσίπρα. Στο πλαίσιο αυτό, η ύπαρξη ενός ταξικά ανεξάρτητου αντικαπιταλιστικού χώρου, με πυρήνα την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, είναι εξαιρετικά σημαντική – για αυτόν ακριβώς το λόγο είναι επιτακτικό να καταπολεμηθούν οι οργανωτικοί εκλογικίστικοι διαγκωνισμοί που απειλούν την ενότητά της.
Η τελευταία περίοδος σφραγίστηκε από την παγκόσμια ανάπτυξη των φεμινιστικών και ΛΟΑΤΚΙ αγώνων. Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση, από τις οργισμένες διαδηλώσεις για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου έως το κίνημα ενάντια στη βία κατά των γυναικών. Για όλα αυτά γράφει η Βάλια Δ.
Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τον θάνατο της μεγάλης επαναστάτριας της Γερμανίας, της Ρόζας Λούξεμπουργκ. Το παρόν τεύχος περιλαμβάνει ένα πρώτο μικρό αφιέρωμα στο γερμανικό επαναστατικό κίνημα του 1918-1923, το οποίο ανοίγει το κείμενο του Θανάση Αντωνίου. Μεταφράζουμε επίσης ένα κείμενο του Paul Leblanc για τη Ρόζα Λούξεμπουργκ, ενώ το αφιέρωμα κλείνει ένα κείμενο του Christopher Clark για την τέχνη του Georg Grosz και την επαναστατική κριτική της καπιταλιστικής κοινωνίας.
Η αναδρομή στη γερμανική επανάσταση δεν γίνεται φυσικά για λόγους ιστορικής νοσταλγίας, αλλά για να αντληθούν τα διδάγματα που μπορούν να συμβάλουν σε μια σύγχρονη επαναστατική στρατηγική. Στον ίδιο σκοπό λογοδοτεί και το κείμενο του Κώστα Σκ. για την άποψη του Ernest Mandel για την οργάνωση επαναστατικής πρωτοπορίας, η οποία αντιπαραβάλλεται στην κυρίαρχη σήμερα στρατηγική των «πλατιών κομμάτων» χωρίς στρατηγικές οριοθετήσεις.
Μετά από μια χρονιά που σηματοδότησε την επιστροφή του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας, τα κίτρινα γιλέκα ήρθαν να δημιουργήσουν νέες βαθιές κοινωνικές αναταράξεις στην καρδιά της ιμπεριαλιστικής αστικής δημοκρατίας. Ο Δημήτρης Χ. γράφει για τον χαρακτήρα του κινήματος, που όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές ήταν ακόμα σε εξέλιξη.
Ο ιμπεριαλισμός της εποχής της συνεχιζόμενης καπιταλιστικής κρίσης επιτίθεται σήμερα στη Βενεζουέλα, οργανώνοντας πραξικόπημα σε συνεργασία με τη ντόπια αστική τάξη, με δέλεαρ τα πετρέλαια της χώρας. Ο Παναγιώτης Τσ. γράφει για τη θανάσιμη απειλή που κρέμεται πάνω από τα κεφάλια των εργαζομένων και του λαού της Βενεζουέλας, για τα όρια του Τσαβισμού, αλλά και για το κεντρικό καθήκον της αποτροπής του ιμπεριαλιστικού πραξικοπήματος.
Τέλος, το παρόν τεύχος περιλαμβάνει μια συνέντευξη του Κινέζου συντρόφου Ji Hengge, η οποία ρίχνει φως σε ένα θέμα ελάχιστα γνωστό: τους ταξικούς αγώνες και τον επαναστατικό μαρξισμό στη σύγχρονη Κίνα.
Ευχαριστούμε τον Παύλο και τη Χριστίνα Α. για την οικονομική ενίσχυση που έδωσαν στον Σπάρτακο στη μνήμη της Γεωργίας Σκορδούλη.
Περιεχόμενα
Από τη συμφωνία των Πρεσπών στη γέφυρα της κεντροαριστεράς – Νίκος Τ.
Η αριστερή διαχείριση δεν φτάνει – Βέρα Ρ.
Η αριστερά στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ – Μάνος Κτ.
Να μην συνηθίσουμε την βαρβαρότητα. Ο Ζακ ήταν ένας από μας – Βάλια Δ.
1919-2019: 100 χρόνια από την Γερμανική Επανάσταση – Θανάσης Α.
Η Ρόζα Λούξεμπουργκ και η παγκόσμια βία του καπιταλισμού – Paul Le Blanc
Η πολιτική της Βαϊμάρης και ο George Grosz – Cristopher Clark
Πλατιά αριστερά κόμματα ή επαναστατικά κόμματα της εργατικής τάξης; – Κώστας Σκ.
Κίτρινα Γιλέκα: Ρωγμή στον χρόνο – Φίλιππος Κ.
Τα όρια του τσαβισμού και η μάχη ενάντια στην ακροδεξιά αντεπανάσταση
στη Βενεζουέλα – Παναγιώτης Τσ.
Συνέντευξη από έναν κινέζο επαναστάτη μαρξιστή για την πρόσφατη πολιτική
κατάσταση και την κατάσταση του εργατικού κινήματος Socialist Action Canada
Η Βενεζουέλα και οι εχθροί της κριτικής σκέψης – Μάνος Σκ.