Editorial
Η τομή του Δεκέμβρη
Η δεκεμβριανή εξέγερση αποτελεί μια καταλυτική στιγμή στη σύγχρονη ιστορία των νεολαιίστικων αγώνων στη χώρα μας. Δεν σηματοδοτεί απλά «το άλμα στη πολιτική συνειδητοποίηση, στη μαχητικότητα και στην αυτοπεποίθηση του ίδιου του κινήματος της νεολαίας, αλλά… αποτελεί ένα γεγονός, που επηρεάζει βαθιά τις εξελίξεις στο εργατικό κίνημα, στο αγροτικό κίνημα, τις διεργασίες σε όλες τις εκφάνσεις της Αριστεράς και γενικότερα τις πολιτικές εξελίξεις της χώρας. Μπορεί ακόμη ν’ αποτελέσει την αρχή μιας νέας περιόδου ανόδου των κοινωνικών αγώνων, μέσα σ’ ένα νέο περιβάλλον που θα καθορίζεται από την όξυνση της οικονομικής κρίσης και από την νέα κοινωνική αφύπνιση που θα εμπνέεται από την ορμητική είσοδο μιας νέας γενιάς πολιτικοποιημένων αγωνιστών» σύμφωνα με το άρθρο του Νίκου Μενεγάκη που εξετάζει την πολιτική συγκυρία υπό το φως της εξέγερσης του Δεκέμβρη. Ο Παναγιώτης Σηφογιωργάκης επιχειρεί μια αποτίμηση του κινήματος, ενώ ο Μάνος Σκούφογλου εστιάζει στη θέση της αντικαπιταλιστικής και επαναστατικής αριστεράς μέσα σε αυτό. Ο Βαγγέλης Κούταλης υπογραμμίζει τις μορφές αυτοοργάνωσης που ανέδειξε ο Δεκέμβρης και προσπαθεί να αντλήσει τα αναγκαία διδάγματά τους.
Επίσης, σ’ αυτό το τεύχος του Σπάρτακου αναδημοσιεύουμε τη συνέντευξη του συντρόφου, αγωνιστή και γνωστού συγγραφέα για τα ζητήματα της Μέσης Ανατολής, Gilbert Achcar που έδωσε στο ιρλανδικό αριστερό περιοδικό Left Review για το υπόβαθρο της εισβολής του κράτους του Ισραήλ στη λωρίδα της Γάζας και της συγκλονιστικής αντίστασης του παλαιστινιακού λαού στους βομβαρδισμούς και τις σφαγές αμάχων από την ισραηλινκή στρατιωτική μηχανή.
Την ίδια ώρα στη Γαλλία η ίδρυση του νέου αντικαπιταλιστικού κόμματος δημιουργεί ελπίδες για τους αγωνίζομενους και τις αγωνιζόμενες πανευρωπαϊικά. Μερικά από τα ιστορικά στελέχη της LCR (Επαναστατική Κομμουνιστική Λίγκα, γαλλικό τμήμα της 4ης Διεθνούς) γράφουν το δικό τους «επίλογο» («Από την LCR στο ΝPA», σελίδα 57 αυτού του τεύχους) στην ιστορία αυτής της οργάνωσης που πήρε την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση του νέου αντικαπιταλιστικού κόμματος.
Παράλληλα, συνεχίζουμε την αρθρογραφία μας για την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση δημοσιεύοντας την ανάλυση της Αιμίλιας Μαρσέλλου σχετικά με την έκρηξη του χρηματιστικού συστήματος, τις βαθύτερες αιτίες και τα χαρακτηριστικά της.
Ο Γιάννης Γκολφινόπουλος, από την άλλη, συγκρίνοντας τον αγώνα των παραπηγματούχων του Περάματος της δεκαετίας του ’70 με τους σημερινούς αγώνες των αφγανών προσφύγων στον καταυλισμό τους στην Πάτρα δείχνει τις διαφορετικές-ίδιες όψεις του ζητήματος της στέγης χθες και σήμερα.
Τέλος, αποτίουμε φόρο τιμής στα 90 χρόνια από την εξέγερση των Σπαρτακιστών και τον ηρωικό θάνατο της Ρόζας Λούξεμπουργκ μ’ ένα μικρό αφιέρωμα στα έργα και τις ημέρες της μεγάλης επαναστάτριας.
Περιεχόμενα
Ο Δεκέμβρης καταλύτης των πολιτικών εξελίξεων – Νίκος Μ.
Δεκέμβρης: Ένας απολογισμός – Παναγιώτης Σ.
Ο Δεκέμβρης και η θέση της άκρας αριστεράς – Μάνος Σκ.
Από τα οδοφράγματα στις συνελεύσεις – Βαγγέλης Κ.
Τοποθέτηση της ΟΚΔΕ Σπάρτακος στο Σπόρτινγκ
Ο Δεκέμβρης της Κωνσταντίνας – γυναικεία ομάδα ΟΚΔΕ-Σπάρτακος
Οι κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις στον Πατάκη – Νίκος Μ.
18ο Συνέδριο του ΚΚΕ: «Ένας Στάλιν μάς χρειάζεται;» – Μάνος Σκ.
Πίσω από την κρίση της Γάζας Συνέντευξη του G. Achcar
Η κρίση του χρηματιστικού συστήματος – Αιμιλία Μ.
Γαλλία: Από την LCR στο NPA – συλλογικό κείμενο
Κύπρος: Αλλαγή σκυτάλης στο ΑΚΕΛ – Σταύρος Τ.
Η δικαιώση του τιμημένου ΚΚΕ – Χρήστος Κ.
Η Ρόζα Λούξεμπουργκ και η Γερμανική Επανάσταση – Ανδρέας Κ.
Τάξη βασιλεύει στο Βερολίνο – Ρόζα Λούξεμπουργκ
Σπίτια πολλά και καθόλου – Γιάννης Γκ.
Βιβλιοκριτική: Μια άλλη ματιά στο Στάλιν – Ορέστης Π.