Editorial
ΑΝΤΑΡΣΥΑ στα σχέδιά τους
Το παρόν τεύχος οδεύει προς το τυπογραφείο λίγες μόνο μέρες πριν τις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2009. Αν δεν ήταν πολύ ζόρικα, τα πράγματα θα ήταν αστεία. Η πιο επιθετική και ρατσιστική δεξιά των τελευταίων δεκαετιών που κυβερνά σήμερα λανσάρει το σλόγκαν της «υπευθυνότητας» χωρίς να μας λέει όμως απέναντι σε ποιον την επιδεικνύει. Μα φυσικά απέναντι στις τράπεζες και την αστική τάξη. Απ’ την άλλη, το ΠΑΣΟΚ, σε ένα χιουμοριστικό κρεσέντο, θυμάται τη Ρόζα (τα κόκαλα της οποίας σίγουρα θα τρίζουν) και το δίλημμα «Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα». Η σχέση του βέβαια με τον σοσιαλισμό περιορίζεται στο περιβόητο «Σ.» του ονόματός του, ενώ με την καπιταλιστική βαρβαρότητα το συνδέουν τα πολλά χρόνια νεοφιλελεύθερης διακυβέρνησης αλλά και οι τελευταίες ρατσιστικές δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου για τους μετανάστες.
Η επίσημη αριστερά αδυνατεί να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη για τους αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας, καθώς από τη μία το ΚΚΕ επιμένει στην σεχταριστική απομονωτική του λογική, ενώ ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να χάνει τη δυναμική του σαν αποτέλεσμα της αδύνατης ισορροπίας μεταξύ της πιο κινηματικής και της ανανεωτικής του πτέρυγας. Αυτές οι ευρωεκλογές αποτελούν στοίχημα και για την αντικαπιταλιστική αριστερά πανευρωπαϊκά. Το νεοϊδρυθέν Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα (NPA) στη Γαλλία συνιστά μια απ’ τις πιο ελπιδοφόρες διαδικασίες αντικαπιταλιστικής ανασύνθεσης καθώς φαίνεται να ριζώνει σε σημαντικούς τομείς των αγώνων των εκμεταλλευόμενων και καταπιεσμένων. Στην ελλάδα, η συγκρότηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ως ενός αντικαπιταλιστικού ενωτικού εγχειρήματος, δίνει τη δυνατότητα σε συλλογικότητες που συναντήθηκαν το προηγούμενο διάστημα στο δρόμο να αποκτήσουν έναν κοινό βηματισμό και σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο.
Στο παρόν τεύχος, ο Τ. Θανασούλας αποτυπώνει το σφυγμό της συγκυρίας, ο Η. Λοίζος εστιάζει στο πρόβλημα της ρεφορμιστικής γραφειοκρατίας μέσα στο εργατικό κίνημα, ενώ ο Π. Σηφογιωργάκης προσεγγίζει από μια διεθνιστική σκοπιά το κομβικό ζήτημα των σχέσεων της αντικαπιταλιστικής αριστεράς με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμα, ο Χρήστος Ιωνάς παρουσιάζει τους πρόσφατους αγώνες στη Γαλλία και την παρέμβαση του NPA σ’ αυτούς.
Επίσης, δημοσιεύουμε μια συνέντευξη της προέδρου και της αντιπροέδρου της ΠΕΚΟΠ στον Θ. Ζέη ενώ ο Γ. Γκολφινόπουλος επικεντρώνεται στην πρόσφατη έξαρση των ρατσιστικών επιθέσεων. Η Ελένη Λάλου αποτιμά τις πρώτες εκατό ημέρες της κυβέρνησης Ομπάμα και ο Α. Κλόκε τα 60 χρόνια του ΝΑΤΟ. Συνεχίζοντας τη συζήτηση γύρω από τον οικοσοσιαλισμό, ο Σπάρτακος δημοσιεύει δύο ακόμα κείμενα, τη «Διακήρυξη του Μπελέμ» καθώς και ένα άρθρο του Κ. Σκορδούλη πάνω στην έννοια του οικοσοσιαλισμού. Τέλος, δημοσιεύουμε και το κείμενο «Γυναικείο Ζήτημα και Αντικαπιταλιστική Αριστερά» που διαβάστηκε στην αντικαπιταλιστική συνέλευση της Αθηναϊδας.
Περιεχόμενα
Η πολιτική συγκυρία στο φόντο της κρίσης – Τάκης Θ.
Για τη βαρβαρότητα που είναι ήδη εδώ και για εκείνη που έρχεται – Γιάννης Γκ.
ΠΑΣΟΚ: Τέλος οι «καλύτερες μέρες» – Φίλιππος Κ.
Αντικαπιταλιστική αριστερά & Ευρωπαϊκή Ένωση – Παναγιώτης Σ.
Γιατί συμμετέχουμε στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ – Κ.Ε. ΟΚΔΕ-Σπάρτακος
Το Γυναικείο ζήτημα & η ΑΝΤΑΡΣΥΑ – συλλογικό κείμενο
Ρεφορμισμός & συνδικαλιστική γραφειοκρατία – Ηλίας Λ.
Συνέντευξη με την πρόεδρο & και την αντιπρόεδρο της ΠΕΚΟΠ
Η εξέλιξη της οικονομικής κρίσης & το εργατικό κίνημα – Χρήστος Κ.
Μερικές κριτικές παρατηρήσεις στο «Η εξέλιξη της…» – Ανδρέας Κ.
«Η οικονομία σε ένα κόσμο προβλημάτων» Συνέντευξη με τον Ρόμπερτ Μπρένερ
ΗΠΑ: 100 μέρες που δεν άλλαξαν τον κόσμο – Ελένη Λ.
Γαλλία: Η κρίση είναι αυτοί… – Χρήστος Ι.
Νέα αρχή με το 9ο ΠΚΦ του Μπελέμ – Eric Toussaint
Η οικοσοσιαλιστική διακήρυξη του Μπελέμ
Συζήτηση για τον οικοσοσιαλισμό: Ορισμένα ζητήματα μεθόδου – Κώστας Σκ.
Οι μετανάστες, ο Πάγκαλος και το ΚΚΕ – Χρήστος Κ.
Φοιτητικές εκλογές: Μια πρώτη αποτίμηση – Νίκος Π.
60 χρόνια ΝΑΤΟ – Ανδρέας Κ.
Βιβλιοπαρουσίαση – Ορέστης Π.
26ο Κάμπινγκ Επαναστατικών Νεολαιών της 4ης Διεθνούς – Χάρης Μ.