Editorial
Ψευδόμενη προεκλογικά ότι δεν πρόκειται να μειώσει τις συντάξεις και να αυξήσει τα όρια συνταξιόδοτησης, σε πείσμα των τεραστίων διαδηλώσεων των εργαζομένων το Δεκέμβρη και το Φλεβάρη, η ΝΔ ψήφισε στη βουλή το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό. ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ και ΚΚΕ παρά τις αντιπολιτευτικές τους κορώνες συνέπραξαν στο «μάζεμα» του κινήματος, υποτασσόμενοι στην κοινοβουλευτική νομιμότητα, παρά τις αγωνιστικές διαθέσεις, το χορό των απεργιακών κινητοποιήσεων στο δημόσιο τομέα και τη συντριπτική αντίθεση της «κοινής γνώμης» στην αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση σύμφωνα με αυτά τα γκάλοπ των επίσημων ΜΜΕ. Το σύνθημα για δημοψήφισμα -πίσω από το οποίο οχυρώθηκαν και τα τρία κόμματα- θα είχε μια ουσία μόνο αν συνοδευόταν από τη συνέχιση των απεργιών που θα κρατούσαν τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στο δρόμο. Όμως δεν έφτανε η «ανακωχή». H ΓΣΕΕ, την επομένη του μεγάλου αγώνα, υπέγραψε 2ετή συλλογική σύμβαση «κοινωνικής ειρήνης», προσφέροντας τις καλύτερες υπηρεσίες σε μια κυβέρνηση που στριμωχνόταν σ’ όλα τα μέτωπα.
Την πολυτίμη ανάσα που έδωσε στην κυβέρνηση η συνδικαλιστική γραφειοκρατία ακολουθεί η «εθνική ομοψυχία» στο μέτωπο του δίχως προηγούμενο εκβιασμού της Ελλάδας απέναντι στην ανίσχυρη Δημοκρατία της Μακεδονίας. Όπως γράφει και ο σ. Νίκος Μενεγάκης στο άρθρο που ανοίγει αυτό το τεύχος του Σπάρτακου «Η “περιφανής νίκη” της κυβέρνησης στο Βουκουρέστι έδωσε την ευκαιρία στη ΝΔ να δημιουργήσει ένα κλίμα εθνικής ενότητας και να ξεχαστούν, τουλάχιστον προσωρινά, τα δεινά που σωρεύουν διαρκώς στις λαϊκές τάξεις τόσο οι νεοφιλελεύθερες “μεταρρυθμίσεις” της κυβερνητικής πολιτικής όσο και η εντεινόμενη οικονομική ύφεση της καπιταλιστικής οικονομίας. Η ταπείνωση του μικρού γειτονικού λαού με το “υπερήφανο” ελληνικό “βέτο”, χάρις στον κιτρινισμό των ΜΜΕ και στην ψοφοδεή στάση μπροστά στο “εθνικό ζήτημα” ολόκληρης της αντιπολίτευσης (τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και του συνόλου της σταλινογενούς Αριστεράς) παρουσιάσθηκε ούτε λίγο ούτε πολύ, σαν ένα εθνικό κατόρθωμα.»
Η ιλιγγιώδης άνοδος των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ στα γκάλοπ μετά την εκλογή Τσίπρα στην προεδρία του ΣΥΝ έχει δώσει τροφή σε μια ατέρμονη φιλολογία για το «φαινόμενο Τσίπρα», την προοπτική μιας κυβέρνησης συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ και τις ανακατατάξεις στο πολιτικό σύστημα. Τα άρθρα των σ. Π. Σηφογιωργάκη και Β. Κούταλη επιχειρούν να αναλύσουν διαφορετικές πλευρές της δυναμικής, των ορίων και των αντιφάσεων του ρεφορμιστικού πόλου του ΣΥΡΙΖΑ κάτω από το φως των εξελίξεων.
Επίσης σ’ αυτό το τεύχος φιλοξενούμε δύο άρθρα κυπρίων συντρόφων, του Σταύρου Τομπάζου και του Πάρη Μιτσίδη που επιδιώκουν να περιγράψουν το πολιτικό τοπίο στην Κύπρο με την εκλογή Χριστόφια δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις προοπτικές του Κυπριακού από τη σκοπία του κινήματος επαναπροσέγγισης.
Ο Ανδρέας Γουδέλης παρουσιάζει τη συζήτηση, τόσο αυτή που προηγήθηκε του 17ου συνεδρίου της LCR, γαλλικού τμήματος της 4ης Διεθνούς όσο και κατά τη διάρκεια του, γύρω από την επίμαχη πρωτοβουλία της LCR για τη συγκρότηση ενός νέου αντικαπιταλιστικού κόμματος στη Γαλλία. Τέλος, η Αιμιλία Μαρσέλλου αναδεικνύει βάσει των προσφάτων στοιχείων τις διαστάσεις της φτώχειας και της ανισότητας στη σύγχρονη Ελλάδα.
Περιεχόμενα
Η εποχή της πολιτικής υποκρισίας – Νίκος Μ.
Μακεδονικό: Μικρό υστερόγραφο σ’ ένα εθνικό θρίαμβο – Γιάννης Γκ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δίχως γκάλοπ – Παναγιώτης Σ.
ΡΙΖΑ μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ – Βαγγέλης Κ.
Θέσεις της ΟΚΔΕ Σπάρτακος για το Κόσοβο
Κύπρος: Η νέα πολιτική πραγματικότητα – Σταύρος Τ.
Το κυπριακό μετά την εκλογή Χριστόφια – Πάρης Μ.
Γαλλία: 17ο Συνέδριο LCR – Ανδρέας Γ.
H Sinistra Critica για τις ιταλικές εκλογές
Ισπανία: Νίκη της σοσιαλδημοκρατίας – Raul Camargo
Γερμανία: Κρίση του SPD – Ανδρέας Κ.
ΗΠΑ: Η πολιτική σκηνή εν μέσω οικονομικής κρίσης – Κωστής Πλ.
Ανταπόκριση από τη Δ.Ε. της 4ης Διεθνούς – Χρήστος Τζ.
Η μπολιβαριανή επανάσταση στο σταυροδρόμι – Stalin Peres Borges, Sergio Garcia, Vilma Vivas
Φτώχεια και ανισότητα στην Ελλάδα – Αιμιλία Μ.
Μάης ’68: Ένας μήνας που συγκλόνισε τον κόσμο – Βέρα Ρ.
Ο Μάης ανά τον κόσμο – Δημήτρης Η.
Σκάκι και αντιφασισμός στο έργο του Σάμουελ Μπακ – Χρήστος Κ.
Αντιφασιστικό κίνημα – Άρης Κ.
Σχόλια