Δίχως τέλος πλέον οι δολοφονίες – «εργατικά ατυχήματα» τα λένε τα αφεντικά – των εργαζομένων στις υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων. Ημέρα με την ημέρα ο μακάβριος κατάλογος μεγαλώνει φτάνοντας τους 43 νεκρούς και 59 τραυματίες τα τελευταία 4 χρόνια.
Θύματα όλοι της εγκληματικής αδιαφορίας των αρμόδιων κυβερνητικών υπηρεσιών, των δημαρχαίων της απίστευτης εντατικοποίησης της εργασίας λόγω έλλειψης προσωπικού, της συστηματικής έλλειψης Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ), της μη τήρησης ακόμα και αυτής της ανεπαρκούς υφιστάμενης νομοθεσίας για την υγιεινή και ασφάλεια, αλλά και του κακοσυντηρημένου, γερασμένου και συχνά επικίνδυνου μηχανολογικού εξοπλισμού και οχημάτων μεταφοράς απορριμμάτων.
Την Παρασκευή 9/11/2018 διερχόμενο όχημα ανετράπη και σκότωσε έναν 57χρονο εργαζόμενο του Δήμου Ασπροπύργου ενώ τραυμάτισε σοβαρά τον 66χρονο συνάδελφό του που νοσηλεύεται στο Θριάσιο νοσοκομείο. Οι δυο εργαζόμενοι εκτελούσαν εργασίες καθαριότητας των πεζοδρομίων της Λεωφόρου ΝΑΤΟ. Ο ένας ήταν 8μηνίτης από τα γνωστά προγράμματα ελαστικής εργασίας του ΟΑΕΔ με 495€ μισθό, ο άλλος με προσωρινούς πίνακες πρόσληψης προκήρυξης του ΑΣΕΠ (3Κ 2018). Ο συνάδελφος που έχασε τη ζωή του ήταν κωφάλαλος και δεν άκουσε ούτε καν το αυτοκίνητο που ερχόταν κατά πάνω του και για αυτό δεν μπορούμε παρά να μιλάμε για δολοφονία.
Λίγες μέρες αργότερα, ξημερώματα Παρασκευής 16/11/2018, ακόμα ένας 54χρονος εργαζόμενος έχασε τη ζωή του, όταν ανετράπη το απορριμματοφόρο του Δήμου Αλίμου το οποίο οδηγούσε και πάλι στη Λεωφόρο ΝΑΤΟ.
Το τελευταίο -γνωστό- κατόρθωμά τους είναι στο Δήμο Σκιάθου, όπου χρησιμοποίησαν υπάλληλο που προσλήφθηκε ως εργάτης καθαριότητας για να αλλάξει λάμπες με γερανοφόρο όχημα με αποτέλεσμα να χτυπηθεί από το ρεύμα και να πέσει από ύψος 6 μέτρων και να τραυματιστεί σοβαρά.
Η Συνδικαλιστική ηγεσία στους Δήμους (πλειοψηφία ΠΟΕ-ΟΤΑ) απέναντι σε όλα αυτά θεωρεί αρκετό να εκδίδει ανακοινώσεις καταγγελίας των θανάτων και να ζητά από την Αστική Δικαιοσύνη με εξώδικα να πάρει μέτρα για την τήρηση της υφιστάμενης εργατικής νομοθεσίας, κλείνοντας παράλληλα τα Γκαράζ των Δήμων συμβολικά στις 19 Νοέμβρη θέλοντας έτσι να διαμαρτυρηθεί, ενώ έσπευσε να καταδικάσει τις «επιθέσεις» όπως τις χαρακτηρίζει, σε κυβερνητικά κτίρια (Υπ.Εργασίας, ΚΕΔΕ). Η «επίθεση» ήταν η αναγραφή συνθημάτων από τις Αγωνιστικές Κινήσεις Συσπειρώσεις στους ΟΤΑ (ΑΚΙΣ-ΟΤΑ), όπως «ΑΛΛΟΣ ΕΝΑΣ ΕΡΓΑΤΗΣ ΝΕΚΡΟΣ», «ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ», «ΔΥΟ ΕΡΓΑΤΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΙ». Με τον τρόπο αυτό, η ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ υιοθετεί την ορολογία της δεξιάς αντιπολίτευσης και των παρατρεχάμενων καναλαρχών που καταγγέλλουν την «βία» των απεργών και του εργατικού κινήματος, εξομοιώνοντας τα θύματα με τους θύτες.
Η ασφάλεια και η υγεία είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε στα χέρια της κυβέρνησης, των δημάρχων και των επιστατών. Πρέπει άμεσα να λειτουργήσουν οι επιτροπές υγιεινής και ασφάλειας, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία, που μαζί με τα Δ.Σ. των σωματείων θα αναλάβουν να εφαρμοστούν στην πράξη όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας (Μέσα Ατομικής Προστασίας σε όλους τους εργαζόμενους, μόνιμους και συμβασιούχους, μέτρα ιατρικής πρόληψης, συντήρηση οχημάτων, τήρηση των κανόνων ασφαλείας στην εργασία) και όπου δεν τηρούνται έστω και αυτά τα στοιχειώδη να σταματάει επί τόπου κάθε εργασία. Σε περίπτωση ατυχημάτων λόγω εγκληματικής αμέλειας, όπως προκύπτει και στις παραπάνω περιπτώσεις, τα σωματεία μαζί με την ομοσπονδία να παίρνουν την πρωτοβουλία να κλείνει άμεσα ο δήμος. Επειδή είναι γνωστό ότι εδώ το ανώτερο συνδικαλιστικό όργανο συνήθως περιορίζεται σε ανακοινώσεις-καταγγελίες, οι δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς πρέπει να παίρνουν την πρωτοβουλία για άμεση κινητοποίηση.
Για να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας στη ζωή, πρέπει να συνδέσουμε τον αγώνα ενάντια στα «ατυχήματα» – δολοφονίες, με τον αγώνα για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποιώντας όλους τους υπάρχοντες συμβασιούχους, αυξήσεις μισθών και ίση αμοιβή για ίση εργασία για όλους, μείωση των ωρών εργασίας, καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας. Ο αγώνας αυτός για να είναι αποτελεσματικός πρέπει να έχει συνέχεια και κλιμάκωση και να μην περιορίζεται σε συμβολικές κινήσεις (24ωρα κλεισίματα γκαράζ ή 24ωρες απεργίας διαμαρτυρίας). Μόνο έτσι θα αποκτήσουν αυτοπεποίθηση οι εργαζόμενοι και μαζικότητα οι κινητοποιήσεις μας, για να ανατρέψουμε τις πολιτικές που σκοτώνουν και σακατεύουν τις ζωές μας.
ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ της ΟΚΔΕ-ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ στους ΔΗΜΟΥΣ