Ολόκληρο το τεύχος εδώ
Editorial
Η ιστορική ερμηνεία δεν σημαίνει και συμφωνία, έλεγε ο Τρότσκι και σίγουρα μπορεί κανείς να ερμηνεύσει με τους υλικούς όρους της μαρξιστικής αντίληψης τα όσα η αστική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι υποχρεωμένη να κάνει. Δηλαδή να γίνεται το μακρύ χέρι του ελληνικού και του ευρωπαϊκού κεφαλαίου σε βάρος των εργαζόμενων μαζών της ελληνικής κοινωνίας. Κανένας συνειδητός εργάτης που έχει υπερασπιστεί με προσωπικό κόστος τα δικαιώματα της τάξης του στους δρόμους, κανένας συνειδητός νεολαίος που προετοιμάζεται ως να βάρδια της χειρωνακτικής ή της διανοούμενης εργασίας, κανένας απόμαχος της δουλειάς που πρόσφερε την υπεραξία του στα θησαυροφυλάκια της αστικής τάξης, καμιά νοικοκυρά που έδωσε τη δωρεάν εργασία της για την αναπαραγωγή της εργατικής δύναμης που το σύστημα είχε ανάγκη, δεν πρόκειται να συμφωνήσουν με τις τραγικές επιλογές μιας κυβέρνησης που συρρικνώνει όλο και περισσότερο τα δικαιώματά τους. Αυτά δηλαδή που με έναν άλλο συσχετισμό δύναμης η τάξη μας είχε κερδίσει σε προηγούμενες δεκαετίες με σκληρούς αγώνες και όχι με λίγο αίμα.
Ο Νίκος Ταμβακλής εξηγεί με έναν εξαιρετικά σαφή και αποκαλυπτικό τρόπο την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τόσο όσον αφορά την υποτίμηση της εργατικής δύναμης όσο και το λεγόμενο προσφυγικό – στο οποίο, μετά από μια περίοδο υποκριτικής «ανθρωπιστικής» ρητορικής, η κυβερνητική πολιτική αναδείχθηκε σε πρωτεργάτη και συνδιαμορφωτή της στρατηγικής του ευρωπαϊκού κεφαλαίου που θέλει να κρατήσει τους απελπισμένους ανθρώπους, όσους δεν πνίγονται στα νερά του Αιγαίου, έξω από τον γεωγραφικό χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Τάκης Θανασούλας με αναλυτική τεκμηρίωση, ερμηνεύει το αδιέξοδο της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης. Ο Ταξιάρχης Ευσταθίου επισημαίνει τα διλήμματα που θέτει η συγκυρία στο επίπεδο των συνδικαλιστικών αγώνων και των καθηκόντων της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς. Η ΟΚΔΕ-Σπάρτακος (ελληνικό τμήμα της 4ης Διεθνούς) μετά από την 3η Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ κάνει τον απολογισμό μιας κρίσιμης συζήτησης όχι μόνο για τη συνδικαλιστική ανάταξη του αντικαπιταλιστικού κινήματος αλλά και για τα πολιτικά καθήκοντα της μεγαλύτερης αντικαπιταλιστικής συλλογικότητας της ελληνικής Αριστεράς.
Αυτό το τεύχος του Σπάρτακου είναι αφιερωμένο «στον κόσμο». Σύντροφοί μας από εννιά χώρες καταγράφουν τις εξελίξεις, τους αγώνες, αλλά και τα δυστοπικά φαινόμενα που υπάρχει κίνδυνος πλέον να προσλάβουν μαζικές διαστάσεις, γεγονότα που θέτουν νέα καθήκοντα στις επαναστατικές δυνάμεις. Έτσι, αναλύονται οι εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με αφορμή τις επικείμενες προεδρικές εκλογές, με μία από τις λίγες κριτικές αφηγήσεις για τον Σάντερς στη Βρετανία, όπου το δημοψήφισμα είναι ένα crash test για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το «Αριστερό Όχι» εξηγείται από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ηνωμένου Βασιλείου· στη Γερμανία, το άρθρο για την οποία μας εισάγει στη συζήτηση που γίνεται στους κόλπους της Αριστεράς σχετικά με τα ξενοφοβικά πολιτικά ρεύματα· στη Γαλλία, για την οποία το «Ρεύμα Αντικαπιταλισμός και Επανάσταση» του ΝΡΑ καταγράφει τις κοινωνικές εξελίξεις και το νεολαιίστικο εργατικό κίνημα που βρίσκεται σε εξέλιξη· στην Πορτογαλία, όπου ασκείται κριτική στη συνεργασία του Σοσιαλιστικού Κόμματος με το Μπλόκο της Αριστεράς και το Κομμουνιστικό Κόμμα Πορτογαλίας και στο «μίνιμουμ μίνιμουμ» πρόγραμμα που εφαρμόζεται· ανάλογη συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ισπανία, σχετικά με την οποία φιλοξενούμε και μία αντίστοιχη κριτική· στην Ιταλία παρόμοιες συζητήσεις σε μια προηγούμενη περίοδο αφόπλισαν πολιτικά το κίνημα και οδήγησαν στην συρρίκνωσή του – έναν απολογισμό επιχειρεί το συγκεκριμένο άρθρο. Στο Βέλγιο οι σύντροφοί μας αντιτάσσονται με ισχυρό και δυναμικό τρόπο στο κράτος έκτακτης ανάγκης που η αστική τάξη έχει επιβάλει· στην Τουρκία, τέλος, όπου εξελίσσεται ένας εμφύλιος χαμηλής έντασης, δημιουργήθηκε ένα νέο επαναστατικό κόμμα το οποίο επιχειρεί να ενοποιήσει σε μια επαναστατική κατεύθυνση όλους τους καταπιεσμένους, ανεξαρτήτως εθνικότητας.
Περιεχόμενα:
- Αντίρροπες εργασίες μέσα στην ελληνική κοινωνία – Νίκος Τ.
- Απολογισμός για την 3η Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ – ΟΚΔΕ-Σπάρτακος
- Συνδικαλιστικό κίνημα και νέες τακτικές – Ταξιάρχης Ε
- Αφιέρωμα: Αντικαπιταλιστική αριστερά στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ – Συνταντική Ομάδα
- Ευρωζώνη στο αστερισμό της κρίσης – Τάκης Θ.
- Η πολιτική της εξαπάτησης: Trump, Cruz και ΣΙΑ εναντίον Sanders και Clinton – Jeff Mackler
- Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλωσορίζει την καμπάνια LEXIT – Ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ UK
- Παρουσιάζοντας το LEXIT: Η καμπάνια «έξοδος από τα αριστερά» – ΑΝΤΑΡΣΥΑ UK
- Η προσφυγική κρίση και η άνοδος της γερμανικής ακροδεξιάς – Κώστας Ρ.
- Γαλλία: Πού βρισκόμαστε μετά από έναν μήνα κινητοποιήσεων ενάντια στον «εργασιακό νόμο»; – NPA
- Η «ήπια λιτότητα», η σοσιαλφιλελεύθερη κυβέρνηση και τα διλήμματα της πορτογαλικής αριστεράς – Carlos Carujo
- Η κατάσταση στο Ισπανικό Κράτος και τα καθήκοντα της περιόδου – Mariajo Mecha
- Η πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην Ιταλία – Pierro Maestri
- Το Βέλγιο και οι σκιές του – Mauro Gasparini
- Τουρκία: Ευκαιρίες μέσα στις απαισιόδοξες συνθήκες – Gunes G.
- Διαλεκτική και επανάσταση: Τρότσκι, Λένιν, Λούκατς (συνέχεια από το προηγούμενο τεύχος) – Michael Lowy