Στις 10 Μάρτη ξεκινάει μια δίκη που δε θα έπρεπε να αφήνει αδιάφορο κανένα αγωνιζόμενο κομμάτι της κοινωνίας. 12 φοιτητές του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης δικάζονται (εξ αναβολής) για τη συνδικαλιστική τους δράση. Στα πρόσωπά τους δικάζεται ολόκληρο το φοιτητικό κίνημα και το ανάστημα που ιστορικά τολμάει να σηκώνει εδώ και δεκαετίες.
Πρόκειται για μια δίωξη που μας γυρνάει 5 χρόνια πίσω, όταν το φοιτητικό κίνημα πάλευε ενάντια στο νόμο Διαμαντοπούλου (νόμος 4009), που μεταξύ άλλων υποβάθμιζε ακόμα περισσότερο το δημόσιο χαρακτήρα του Πανεπιστημίου, έφερνε αλλαγές στην αυτοδιοίκηση (Συμβούλια Διοίκησης), καταργούσε το άσυλο, αφαιρούσε το δικαίωμα συνδικαλισμού των φοιτητών στα θεσμικά όργανα και εφάρμοζε τις διαγραφές των φοιτητών. Ως απάντηση σ’αυτή την επίθεση, μετά από μαζικότατες συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων σε όλη τη χώρα, πραγματοποιήθηκαν 310 καταλήψεις σχολών, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι κινητοποιήσεις στηρίχτηκαν και από ένα κομμάτι των καθηγητών. Στον ίδιο δρόμο κινήθηκε και ο ΣΦ Φυσικής του ΠΚ, πραγματοποιώντας μια βδομάδα κατάληψης.
Η απάντηση από τη μεριά του καθηγητικού μπλοκ ήταν η στέρηση της εξέτασης 4 υποχρεωτικών μαθημάτων στην εξεταστική περίοδο του Σεπτέμβρη. Άλλωστε, στη συγκεκριμένη σχολή εδώ και χρόνια εφαρμόζεται τακτική αποκλεισμού και εκδικητικής συμπεριφοράς (αδικαιολόγητοι αποκλεισμοί φοιτητών από μεταπτυχιακά προγράμματα, αναίτια χαμηλές βαθμολογίες, καταστροφή συγκεκριμένων γραπτών, χάσιμο εξεταστικής μετά τις κινητοποιήσεις του 2006-’07 ενάντια στο νόμο Γιαννάκου και του Δεκέμβρη του 2008 μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλου). Ο ΣΦ, μετά από άκαρπες συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Τμήματος και την Επιτροπή Σπουδών, αποφάσισε (με τη στήριξη όλων των ΣΦ του Ηρακλείου) να καταθέσει το αίτημά του στη Γενική Συνέλευση του Τμήματος, καλώντας ταυτόχρονα σε παράσταση διαμαρτυρίας. Το αποτέλεσμα ήταν οι καθηγητές να σταματήσουν τη συνέλευση και να καλέσουν την αστυνομία για να απομακρύνει τους φοιτητές. Στη συνέχεια, 12 από τους 400 παρόντες φοιτητές περνάνε από πειθαρχικό συμβούλιο, όργανο του οποίου η σύγκλιση έτσι κι αλλιώς αποτελεί πρωτοτυπία, και για «παραδειγματισμό» τιμωρούνται με στέρηση της φοιτητικής ιδιότητας για ένα εξάμηνο. Στη συνέχεια, τους ασκείται ποινική δίωξη που τους σέρνει στα δικαστήρια μέχρι και σήμερα.
Το φοιτητικό κίνημα πάντα αποτελούσε ένα ιδιαίτερο στρώμα της κοινωνίας, με ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά και πρωτοπόρα δράση, τόσο στην Ελλάδα (με σταθμό την εξέγερση του Πολυτεχνείου ενάντια στη χούντα στο 1973), όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο (Μάης ’68, κίνημα ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ και άλλα πολλά σημεία – σταθμοί στην παγκόσμια ιστορία). Στο αυταρχικό επιχειρηματικό πανεπιστήμιο που ετοιμάζουν, η ελευθερία λόγου και σκέψης, καθώς και οι συνδικαλιστικές ελευθερίες δεν έχουν καμία θέση.
Στα πρόσωπα των τότε προπτυχιακών φοιτητών και σήμερα μεταπτυχιακών φοιτητών, εργαζομένων ή ανέργων, επιχειρείται να ποινικοποιηθεί ο συνδικαλισμός και να τρομοκρατηθεί το φοιτητικό κίνημα και η νεολαία, ως αγωνιζόμενο κομμάτι της κοινωνίας. Είναι καθήκον όλων μας να σταθούμε στο πλευρό των 12 φοιτητών του Φυσικού και να απαιτήσουμε την άμεση αθώωσή τους!