Για έναν νέο κύκλο μεγάλων εργατικών αγώνων

   Η προκήρυξη μοιράστηκε στις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 24 Σεπτέμβρη και 2 Οκτώβρη

        Το «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης δείχνει ξεκάθαρα πώς εννοούν οι εργοδότες και οι κυβερνήσεις το να βγει η χώρα από την κρίση: να διαλυθούν τόσο πολύ τα εργατικά δικαιώματα και οι μισθοί, ώστε να συμφέρει τους επενδυτές να κάνουν δουλειές για να βγάζουν κέρδη. Το νομοσχέδιο είναι ακόμα μια προσπάθεια να μονιμοποιηθούν και μετά την τυπική λήξη των μνημονίων οι, υποτίθεται, προσωρινές θυσίες που θα έπρεπε να κάνουν οι εργαζόμενοι για το «καλό της οικονομίας», δηλαδή για τα κέρδη των εργοδοτών, και να επιβληθούν νέες θυσίες, πάντα στο όνομα της ανάπτυξης.

Διαβάστε περισσότερα: Για έναν νέο κύκλο μεγάλων εργατικών αγώνων

Η απεργία στους δήμους, Ιούνιος 2017

Λοΐζος Ηλίας* 

Η απόφαση της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου πυροδότησε ένα κύμα αγανάκτησης και ουσιαστικά πίεσε την ηγεσία της Ομοσπονδίας στους δήμους να υιοθετήσει το αίτημα της μονιμοποίησης των εργαζόμενων που παρέμεναν με συνεχόμενες παρατάσεις από το τέλος του 2015. 

Η αισχρή αυτή απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μάλιστα, προέβλεπε εκτός από την απόλυση και την υποχρεωτική επιστροφή χρημάτων που πληρώθηκαν οι εργαζόμενοι μετά το πρώτο οκτάμηνο που δούλεψαν. 

Η κατά τα άλλα αδέκαστη αστική δικαιοσύνη, που νομιμοποίησε μνημόνια, περικοπές σε επιδόματα, συντάξεις και  δώρα (Χριστουγέννων, Πάσχα) νομιμοποίησε το ακαταδίωκτο των μελών του ΤΑΙΠΕΔ  (ταμείο αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας), συναίνεσε στη φορολογική ασυλία μεγαλοφειλετών του δημοσίου, αποφάνθηκε πως το να μην καταβάλλονται οι μισθοί από εργοδότη δε συνιστά δυσμενή εργασιακή  μεταβολή, εξάντλησε την αυστηρότητά της σε ανθρώπους που μαζεύουν σκουπίδια και παίρνουν 700 ευρώ το μήνα και, βέβαια, πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις και καθαρογραφτεί η απόφαση, η ΝΔ δια του εκπροσώπου της,  χουντονοσταλγού Βορίδη, έτρεξε να πανηγυρίσει για την απόφαση που βάζει δήθεν φραγμό στις αθρόες προσλήψεις της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. 

Διαβάστε περισσότερα: Η απεργία στους δήμους, Ιούνιος 2017

Η μάχη ενάντια στο νέο ασφαλιστικό, σύνθημα αντεπίθεσης για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες

Η κυβέρνηση υπέβαλε στους «θεσμούς» την πρότασή της για την κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος. Αν και πρέπει να θεωρούμε δεδομένο ότι δεν είναι η τελική και ότι η τελική εκδοχή θα είναι ακόμα χειρότερη, αυτή η πρόταση είναι ένα πραγματικό έγκλημα εις βάρος των τάξεων που υφίστανται εκμετάλλευση, το οποίο διαπράττεται χωρίς αιδώ και σερβίρεται με περιτύλιγμα κοινωνικής ευαισθησίας.

Είναι απίστευτα προκλητική η στάση των στελεχών της κυβέρνησης, που με περίσσιο θράσος επαναλαμβάνουν διαρκώς ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μείωση των συντάξεων.

Είναι μεγάλη κοροϊδία η επανάληψη του σήριαλ των «σκληρών διαπραγματεύσεων» με τους  «Θεσμούς», η απαίτηση για συστράτευση στην «εθνική προσπάθεια» για τη «σωτηρία του ασφαλιστικού».

Διαβάστε περισσότερα: Η μάχη ενάντια στο νέο ασφαλιστικό, σύνθημα αντεπίθεσης για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες

ΕΡΤ: Αυτοδιαχείριση του αγώνα και της παραγωγής μας για να διώξουμε μνημόνια και τρόϊκες

Το άνοιγμα της ΕΡΤ, δύο χρόνια μετά το "μαύρο", θα μπορούσε και θα έπρεπε να είναι η γιορτή μιας κοινωνίας. Κάτι που δυστυχώς δεν θα είναι η σχετική κυβερνητική φιέστα.

Όχι πως δεν πανηγυρίζουμε μαζί με τους εργαζόμενους που ξαναβρίσκουν τις δουλειές τους.

Όμως, η διετής εμπειρία έδειξε πολύ περσσότερα, σε διάθεση, σε δυνατότητες, σε ανάγκες -και όχι μόνο για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ.

Η ίδια η λαϊκή κινητοποίηση,  όταν έπεσε το "μαύρο", έδειξε ότι για κανέναν δεν επρόκειτο "μόνο" για 3.000 πρόσθετους ανέργους.

Διαβάστε περισσότερα: ΕΡΤ: Αυτοδιαχείριση του αγώνα και της παραγωγής μας για να διώξουμε μνημόνια και τρόϊκες