Αποχαιρετισμός στον Μάκη Ράπτη

 

Την περασμένη εβδομάδα, την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020, πέθανε ο σύντροφος Μάκης Ράπτης σε ηλικία 74 χρονών. Κηδεύτηκε με πολιτική κηδεία την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου. Ο σύντροφος Μάκης γεννήθηκε στη Λαμία το 1946 και εργάστηκε  ως εργοδηγός οικοδομών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στη μεταπολίτευση προσχώρησε στο τροτσκιστικό κίνημα εντασσόμενος στην Οργάνωση Επαναστατων Μαρξιστών Ελλάδας (ΟΕΜΕ) - εξέδιδε το περιοδικό «Για το Σοσιαλισμό» - ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Επαναστατικής Μαρξιστικής Τάσης (ΔΕΜΤ), ηγέτης της οποίας ήταν ο Μιχάλης Ράπτης, ο γνωστός ως Μισέλ Πάμπλο. Αργότερα εντάχθηκε στον κύκλο συζητήσεων “Ενότητα”,  όπου ήταν βασικό στέλεχος και στη δεκαετία του 1980 στο σύλλογο «Πρωταγόρα», όπου δέσποζε η φυσιογνωμία του Πάμπλο. Ανένταχτος στο τροτσκιστικό κίνημα εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά πάντα ενεργός στο μαζικό κίνημα είτε στη γειτονιά, είτε στις μεγάλες εκδηλώσεις. Ιδιαίτερα συντροφικός, ευγενής, έντιμος, έμπιστος και κριτικός, τον θυμόμαστε στις εκδηλώσεις της Λέσχης του Σπάρτακου, στα συνέδρια του ΙΠΚΕ «Παντελής Πουλιόπουλος» και σε άλλες εκδηλώσεις της ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, καθώς και άλλων οργανώσεων. Τα τελευταία χρόνια, ο σύντροφος Μάκης είχε αποσυρθεί λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε. 

Η ΟΚΔΕ - Σπάρτακος (εττδ) αποτίει φόρο τιμής στο σύντροφο Μάκη Ράπτη και απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στα παιδιά του και στη συντρόφισσα του Δωροθέα.

 

 

Δεκέμβρης 2020: Το αστικό κράτος έχει συνέχεια, οι αγώνες μας έχουν διάρκεια.

 

100 νεκροί τη μέρα από τον κορονοϊό, με τους υπουργούς να πανηγυρίζουν γιατί στο Βέλγιο πεθαίνουν περισσότεροι. Μια ύφεση της καπιταλιστικής οικονομίας που όλα δείχνουν ότι θα είναι σαφώς μεγαλύτερη από την ύφεση του 2008. Ένα σύστημα υγείας αποδεκατισμένο, που δεν ενισχύθηκε σε τίποτα από τότε που εμφανίστηκε ο ιός. Μια προκλητική διαχείριση της πανδημίας, με την οποία το πρωί υποχρεωνόμαστε να συνωστιζόμαστε στα ΜΜΜ, στους χώρους εργασίας, από τους οποίους δεν έχει κλείσει πρακτικά κανένας, και στα σούπερ μάρκετ για να μην απειληθούν τα κέρδη των εργοδοτών, και το βράδυ μας κυνηγάει η αστυνομία για να μην κάνουμε βήμα έξω από το σπίτι μας.

Διαβάστε περισσότερα: Δεκέμβρης 2020: Το αστικό κράτος έχει συνέχεια, οι αγώνες μας έχουν διάρκεια.

Η ΟΚΔΕ Σπάρτακος για τον φετινό εορτασμό του Πολυτεχνείου

Η ΟΚΔΕ-Σπάρτακος συγχαίρει τους διαδηλωτές και διαδηλώτριες που έσπασαν στις 17/11 στην πράξη την παροιμιώδη αυταρχική απαγόρευση των συγκεντρώσεων για το Πολυτεχνείο σε όλη την Ελλάδα. Οι επικλήσεις της δολοφονικής κυβέρνησης στη Δημόσια Υγεία, η τρομοκρατία τις προηγούμενες μέρες και οι εξαγγελίες για συλλήψεις και πρόστιμα σε όσους τολμήσουν να υπάρχουν στο δρόμο δεν κατάφεραν να ματαιώσουν τον εορτασμό της εξέγερσης από πολιτικά κόμματα και οργανώσεις της εργατικής τάξης.

Διαβάστε περισσότερα: Η ΟΚΔΕ Σπάρτακος για τον φετινό εορτασμό του Πολυτεχνείου

Καμία μόνη απέναντι στον εγκλεισμό και τη βία. Όποιο χέρι σηκώνεται, θα κόβεται!

 Η φετινή 25η Νοέμβρη έρχεται να υπενθυμίσει στις γυναίκες όλου του κόσμου μία πολύ σκληρή αλήθεια: ότι σε καιρούς κρίσης ο καπιταλισμός δένεται πολύ πιο σφιχτά με την πατριαρχία και έτσι, τόσο άμεσα όσο και έμμεσα, εντείνεται και η έμφυλη βία και καταπίεση. Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί οι καταγεγραμμένοι βιασμοί, ενώ η πολύ πρόσφατη γυναικοκτονία στην Μάνη, η οποία καλύφθηκε υπό τον άθλιο τίτλο της “οικογενειακής τραγωδίας”, είναι η 10η καταγεγραμμένη για το 2020. Το λοκ ντάουν που επιβλήθηκε αύξησε κατά πολύ τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Φυσικά, η αλήθεια πίσω από τις επίσημες καταγραφές είναι ακόμα πιο τρομακτική. Επίσης, κανείς δεν μπορεί να μετρήσει όλη την βία και την περιθωριοποίηση που υφίστανται άνθρωποι που καταπιέζονται λόγω ταυτότητας φύλου και σεξουαλικότητας. Η ορατότητα των καταπιεσμένων και των προβλημάτων που υφίστανται, γίνεται ακόμα πιο δυσχερής μέσα σε αυτή την συγκυρία.

Διαβάστε περισσότερα: Καμία μόνη απέναντι στον εγκλεισμό και τη βία. Όποιο χέρι σηκώνεται, θα κόβεται!

Οι εξεγέρσεις δε μπαίνουν στα μουσεία

Στην εκκένωση οποιουδήποτε χώρου με το όνομα Πολυτεχνείο προχώρησε σήμερα το μεσημέρι η κυβέρνηση της ΝΔ. Σε μια επίδειξη αυταρχισμού και καταστολής, μόλις έναν χρόνο από την εισβολή ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ και λίγες μέρες πριν την πορεία του Πολυτεχνείου, οι μπάτσοι του Χρυσοχοϊδη εισέβαλαν και εκκένωσαν τις καταλήψεις στο κάτω και πάνω Πολυτεχνείο, οι οποίες ενάντια στο λοκ άουτ των πρυτανικών αρχών κράτησαν ανοιχτούς τους δύο χώρους.

Η ίδια κυβέρνηση με τα 25 παιδιά ανά τάξη στα σχολεία, με τα μειωμένα δρομολόγια στα ΜΜΜ, με τις τιγκαρισμένες ΜΕΘ και την έλλειψη προσωπικού στα νοσοκομεία, με τους στοιβαγμένους φαντάρους στα στρατόπεδα, με τους χιλιάδες μετανάστες και μετανάστριες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, προσπαθεί να μας πείσει ότι απαγορεύει το τριήμερο του Πολυτεχνείου για λόγους δημόσιας υγείας! Το πανεπιστημιακό άσυλο ήταν και θα μείνει η στέγη όλων αυτών των κολασμένων… Που παλεύουν και διεκδικούν δημόσια υγεία και εκπαίδευση.

Ενάντια στην δολοφονική πολιτική της κυβέρνησης!

Όλοι και όλες στην πλατεία Εξαρχείων.

Κάτω τα χέρια από το άσυλο!

Άμεση απελευθέρωση όλων των προσαχθέντων!

Ενάντια στον αυταρχισμό και την καταστολή, το τριήμερο του Πολυτεχνείου θα γίνει!

Υποκατηγορίες