Περιεχόμενα
1. Η επιμονή της πανδημίας, η φθορά της κυβέρνησης και το εργατικό κίνημα – Νίκος Ταμβακλής
2. Τα σχέδια της Περιφέρειας Αττικής στο δαιδαλώδες δίκτυο της καπιταλιστικής ανάπτυξης – Κωστής Πλεύρης
3. Μαζικός Ανυποχώρητος Αγώνας Διαρκείας Ενάντια στην Αξιολόγηση – Ανακοίνωση
4. Συνέντευξη με τον Κωστή Νταντάμη
5. Οι γερμανικές εκλογές – μερικά πρώτα συμπεράσματα – Κώστας Ρίκας
6. Το NPA μπροστά στις γαλλικές προεδρικές εκλογές – Μάνος Σκούφογλου
7. Οι ΗΠΑ αποχωρούν απ’ το Αφγανιστάν: Τι ακολουθεί υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν; – Ίργουν Φριντ
8. AUKUS: Το νέο στρατηγικό δόγμα των ΗΠΑ – Κώστας Δικαίος
9. “Αν οι εργάτες ξεσηκωθούν, σημαίνει παραβίαση του νόμου και σημαίνει ρίσκο” Συνέντευξη με τον Αρτ Φρανσίσκο
10. 1903 ή 1890; – Πέτρος Νομικός
11. Beethoven: άνθρωπος, συνθέτης και επαναστάτης (μέρος 2ο) – Alan Woods
Editorial
Σχεδόν πάντα, και για οτιδήποτε, μπορεί κανείς να πει ότι «έρχεται σε μια σημαντική περίοδο». Ωστόσο, είναι λίγες οι περίοδοι που είναι τόσο ιδιαίτερες και αστάθμητες όσο αυτή στην οποία έρχεται το τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας – για δεύτερη φορά στα χέρια σας, μετά τις δύο ηλεκτρονικές εκδόσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πανδημίας η οποία συνεχίζεται ακάθεκτη, κάνοντας ανάγλυφη την ανικανότητα των καπιταλιστικών κρατών να διαχειριστούν μια τέτοια κατάσταση, αλλά και τη χαρακτηριστική αδιαφορία της τάξης των καπιταλιστών για την ανθρώπινη ζωή – τη ζωή των εργαζομένων που εκμεταλλεύεται. Όπως κάθε κρίση, η κρίση της Covid-19 έχει μια διπλή λειτουργία: από τη μια απειλεί τη σταθερότητα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής∙ από την άλλη τον επαναστατικοποιεί, ξεδιαλέγοντας τα ισχυρότερα κεφάλαια και ορίζοντας νέα πεδία κερδοφορίας.
Από τη μία, λοιπόν, έχουμε μια μεθοδική καπιταλιστική εκστρατεία για την αύξηση του ποσοστού εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης και την προκαταβολική οχύρωση του κράτους απέναντι στις εξεγερτικές καταστάσεις που φέρνουν οι κρίσεις. Αυτή η εκστρατεία καθορίζει το πολιτικό σκηνικό, το οποίο περιγράφει το άρθρο του Νίκου Ταμβακλή – πολιτικό σκηνικό που συζητήθηκε αναλυτικά και στην πρόσφατη συνδιάσκεψη της ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, τα κείμενα της οποίας μπορεί να δει κανείς στην ιστοσελίδα της οργάνωσης (www.okde.org).
Στον αντίποδα, η άνοδος των αγώνων, που ήταν ήδη πραγματικότητα όταν τυπωνόταν το προηγούμενο τεύχος (φοιτητικές κινητοποιήσεις ενάντια στο νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη, κίνημα ενάντια στην καταστολή με αφορμή τη Νέα Σμύρνη, MeToo κ.ά), συνεχίζεται: οι απεργίες εναντίον του νόμου Χατζηδάκη στις αρχές του καλοκαιριού έδειξαν σημαντική δυναμική, παρότι υποσκάφτηκαν από τις συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες, από τη ΓΣΕΕ έως το ΠΑΜΕ∙ μετά το καλοκαίρι, οι επιτυχημένες απεργίες των διανομέων της e–food και των εργαζομένων στην προβλήτα της COSCO, καθώς και η απεργία-αποχή των δασκάλων και καθηγητών εναντίον της αξιολόγησης, δείχνουν ότι κάτι νέο κινείται εντός της εργατικής τάξης. Το φαινόμενο αυτό είναι διεθνές: μια ένδειξη μας δίνει η συνέντευξη του Αρτ Φρανσίσκο, απεργού ξυλουργού στο Σιάτλ.
Στο επίπεδο των παγκόσμιων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, η συγκυρία έχει τη σφραγίδα της αποχώρησης των ΗΠΑ από το Αφγανιστών – μια ανάλυση της οποίας επιχειρεί το άρθρο του Αμερικανού συντρόφου Ίργουν Φριντ. Ο Κώστας Δικαίος γράφει για τη συμφωνία AUKUS, που δίνει το στίγμα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ στις νέες συνθήκες της δυσχέρειας του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και του ανταγωνισμού του με την Κίνα, αλλά και δυνάμεις όπως η Γαλλία. Τα διεθνή θέματα συμπληρώνουν τα άρθρα του Κώστα Ρίκα για τις πρόσφατες γερμανικές εκλογές και του Μάνου Σκούφογλου για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία και τις εξελίξεις στο Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα (ΝΡΑ).
Ο παράγοντας-κλειδί που απουσίασε κατά την περίοδο της μακροχρόνιας καπιταλιστικής κρίσης, που εγκαινιάστηκε το 2008, ήταν τα επαναστατικά κόμματα. Δεν είναι τυχαίο ότι η συζήτηση για το επαναστατικό κόμμα προσελκύει σήμερα το ενδιαφέρον – για το λόγο αυτό θα αποτελέσει και το θέμα της επόμενης συνάντησης εργασίας του Ινστιτούτου Παντελής Πουλιόπουλος. Πέρα από τη γενική θεωρία και τις ιστορικές αφηγήσεις, ο Πέτρος Νομικός γράφει για το πώς τίθεται το πρόβλημα του επαναστατικού κόμματος στις σύγχρονες συνθήκες, εδώ.
Σε μια περίοδο που χαρακτηρίστηκε από τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής, τις καταστροφικές φωτιές του καλοκαιριού, αλλά και τη νέα χωρική νομοθεσία, το άρθρο του Κωστή Πλεύρη, σε συνεργασία με τον περιφερειακό σύμβουλο της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική Ηλία Λοΐζο, αναλύει τα καπιταλιστικά αναπτυξιακά σχέδια της περιφέρειας Αττικής.
Στο τεύχος φιλοξενείται, ακόμα, μια συνέντευξη του φωτορεπόρτερ Κώστα Νταντάμη, που δέχτηκε φασιστική επίθεση στο εθνικιστικό συλλαλητήριο του 2019 ενάντια στη Δημοκρατία της Μακεδονίας. Η ύλη κλείνει με το δεύτερο μέρος του άρθρου του Άλαν Γουντς για το έργο του Μπετόβεν και την κοινωνική του σημασία.
Το τεύχος αφιερώνεται στη μνήμη του Δημήτρη Χαροκόπου, αγωνιστή της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς του τροτσκιστικού κινήματος και αξέχαστου συντρόφου.