Ολόκληρο το τεύχος εδώ
Editorial
Οι ταξικοί αγώνες ξανά στο προσκήνιο… απέναντι στην κρίση και την καπιταλιστική επίθεση
Διανύουμε τον πέμπτο μήνα διακυβέρνησης της ΝΔ μετά τις εκλογές του Ιουλίου. Ήδη από τις πρώτες της μέρες, η νέα κυβέρνηση έχει δείξει τις προθέσεις της, με επιθέσεις και εκκενώσεις καταλήψεων, την ψήφιση και την εφαρμογή της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου, όπως και την απελευθέρωση των απολύσεων, χωρίς αιτιολογία. Ωστόσο, ήδη από το καλοκαίρι, οι εργαζόμενοι, οι φοιτητές, και άλλες πληττόμενες κοινωνικές ομάδες, όπως οι πρόσφυγες στα κέντρα κράτησης, αντιστέκονται και αντιδρούν.
Η εικόνα του εργατικού και φοιτητικού κινήματος δίνει αισιόδοξα μηνύματα, καθώς βγαίνει από την περίοδο ύφεσης που πέρασε τα προηγούμενα χρόνια και επανέρχεται στο προσκήνιο. Οι πρώτες αντιδράσεις του Ιουλίου ενάντια στην κατάργηση του ασύλου, οι δύο γενικές απεργίες του Οκτωβρίου, οι καταλήψεις των πανεπιστημιακών σχολών και τα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια προμηνύουν την άνοδο του κινήματος, σε μια περίοδο που η καταστολή σκληραίνει και η υπεράσπιση των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων ντόπιων και μεταναστών κρίνεται αναγκαία.
Τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα, όπως και τη φάση στην οποία βρίσκονται τα δύο μεγάλα κόμματα μετά τις εκλογές, αναλύει ο Νίκος Τ. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ και την εκφυλιστική του πορεία, καθώς τέτοιες αναλύσεις μπορούν να αποτελέσουν σημαντικά στοιχεία αναφοράς για τις προγραμματικές επεξεργασίες των δυνάμεων που αναζητούν μια ανασυγκρότηση βασισμένη σε μια σύγχρονη επαναστατική στρατηγική.
Στη συνέχεια, ο Παναγιώτης Σκ. περιγράφει την καταστροφική επίδραση των φιλελεύθερων πολιτικών και των επενδύσεων στο περιβάλλον, αναφέροντας χαρακτηριστικά την περίπτωση της ΑΓΕΤ στον Βόλο, όπως και των αιολικών στα Άγραφα. Φυσικά δεν παραλείπει να μας δώσει το στίγμα των αντιστάσεων του κόσμου και στις δύο περιπτώσεις, στις οποίες η ΑΝΤΑΡΣΥΑ παίζει κύριο ρόλο.
Στο διεθνές πολιτικό σκηνικό, ο Κλεάνθης Α. κάνει μια εκτενή αναφορά στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Χιλή, επιχειρεί μια πρώτη ανάλυση των κινητοποιήσεων ενάντια στον πρόεδρο Πινιέρα, και τις προθέσεις της αριστεράς της χώρας.
Στη συνέχεια, η Συντακτική Επιτροπή του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ επέλεξε να αφιερώσει την επόμενη ενότητα σε συνεντεύξεις με συντρόφους αγωνιστές από το Χονγκ Κονγκ, τη Γαλλία και τη Νικαράγουα, όπου παραδείγματα αγώνων τόσο συνδικαλιστικών όσο και κεντρικού πολιτικού χαρακτήρα, μας βοηθούν να αναλύσουμε τη διεθνή πραγματικότητα όσο και την επαναστατική προοπτική που ανοίγεται για το επόμενο διάστημα.
Παραμένοντας στη διεθνή συγκυρία, μια ανάλυση για την κρίση που διατρέχει τις διεθνείς αριστερές οργανώσεις, τους λόγους που τις οδήγησαν σε στρατηγικά ολισθήματα και τα αδιέξοδα που θα αντιμετωπίσουν το επόμενο διάστημα, κάνει ο Μάνος Σκ. Ο Κώστας Σκ., στο άρθρο του, αποτιμά την ιστορία της 4ης Διεθνούς, το παρελθόν της οποίας είναι γεμάτο από διεισδυτικές θεωρητικές αναλύσεις, ηρωικούς αγώνες, αλλά και αγώνες παγκόσμιας εμβέλειας.
Το κείμενο του Χρήστου Α. αφορά στη συγκυβέρνηση της ΝΔ με τον Ενιαίο Συνασπισμό, τον Ιούλιο του ’89, όπως και τις ανακατατάξεις στο εσωτερικό του ΚΚΕ, υπό το πρίσμα της διεθνούς κρίσης που υπέστη το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα την ίδια χρονιά, με την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, την πτώση του τείχους του Βερολίνου κτλ.
Στο τελευταίο κείμενο του τεύχους, δημοσιεύουμε ένα από τα χειρόγραφα αγωνιστών της τροτσκιστικής αριστερής αντιπολίτευσης που ήταν φυλακισμένοι του σταλινικού NKVD, τα οποία βρέθηκαν κατά την κατεδάφιση της παλιάς φυλακής στο Βερχνεουράλσκ στα Ουράλια Όρη. Ένα ιστορικό ντοκουμέντο που αφορά την άνοδο των ναζί στην εξουσία και γράφτηκε τον Απρίλιο του 1933.
Περιεχόμενα
1. Editorial
2. Τα αδιέξοδα της κυβέρνησης της ΝΔ και η εκφυλιστική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ – Νίκος Τ.
3. Αντιστάσεις στην υποβάθμιση /καταστροφή του περιβάλλοντος στην Ελλάδα της κρίσης – Παναγιώτης Σκ.
4. Το Δικαίωμα του Χιλιανού Λαού να ζει σε Ειρήνη – Κλεάνθης
5. Ο δρόμος για τη νίκη του κινήματος είναι η ταξική ενότητα των εργαζομένων της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ – συνέντευξη του Lam Chi Leungh
6. La poste, elle est à qui? Elle est à nous! – συνέντευξη του Gael Quirante
7. Το κίνημα ενάντια στον Ορτέγκα και η πολιτική κατάσταση στη Νικαράγουα – συνέντευξη του Lester Antonio Gradiz Gutierrez
8. Πώς οι γυναίκες καθοδηγούν την ταξική πάλη – συνέντευξη της Cinzia Arruzza στον Brendan O’Connor
9. Από την καπιταλιστική κρίσης, στην κρίση των διεθνών, και πάλι στην καπιταλιστική κρίση – Μάνος Σκ.
10. Μια αποτίμηση της ιστορίας της 4ης Διεθνούς – Κώστας Σκ.
11. Βρώμικη Συγκυβέρνηση – Χρήστος Α.
12. Η φασιστική στροφή στη Γερμανία – ιστορικό ντοκουμέντο