Ολόκληρο το τεύχος εδώ
Editorial
Καιρός να βγει το κίνημα από την αμηχανία. Καιρός για αντεπίθεση
Η εποχή μετά το τυπικό τέλος των μνημονίων και πριν τις πολλαπλές εκλογές είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ μια εποχή κίβδηλων υποσχέσεων για σταδιακή έξοδο από τη λιτότητα. Υποσχέσεων που είναι όχι μόνο μίζερες, όπως η προσωρινή αναβολή της περικοπής των συντάξεων ή η οριακή αύξηση του κατώτατου μισθού στο μέτρο της αναιμικής ανάπτυξης, αλλά και εξαιρετικά αμφίβολες λόγω των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων. Ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να εντυπωσιάσει με καρικατούρες μέτρων αστικού εκσυγχρονισμού, όπως ο «διαχωρισμός» εκκλησίας και κράτους που συμφώνησαν Τσίπρας και Ιερώνυμος, που απλώς δίνει στους μητροπολίτες να διαχειρίζονται κρατικά λεφτά – και για αυτό χειροκροτήθηκε από τη ΝΔ. Η πραγματική υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σταθερότητα και κερδοφορία για τον ελληνικό καπιταλισμό.
Για τη ΝΔ, είναι εποχή πρόβας εξουσίας, με ξέφρενες νεοφιλελεύθερες διακηρύξεις και εθνικιστικές κορώνες. Κι επειδή εκλογές είναι, δίνει και αυτή τις δικές της μίζερες υποσχέσεις στα φτωχά στρώματα.
Για το κίνημα, όμως, είναι εποχή για ανασυγκρότηση, αφήνοντας πίσω την αμηχανία από την εμπειρία ΣΥΡΙΖΑ. Τα πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια υπάρχουν, από τις μαθητικές κινητοποιήσεις ενάντια στο σχολείο Γαβρόγλου, μέχρι τις οργισμένες διαδηλώσεις για τη ρατσιστική δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, και από την επιστροφή των γενικών φοιτητικών συνελεύσεων και καταλήψεων μέχρι τις απεργίες που επιμένουν να γίνονται παρά το ξεδιάντροπο σαμποτάζ της ΓΣΕΕ. Είναι καιρός το κίνημα να αντεπιτεθεί, κατανοώντας ότι στα βουλευτικά έδρανα, είτε της αστικής κυβέρνησης, είτε της αστικής αντιπολίτευσης, κάθονται μόνο εχθροί.
Ο Νίκος Ταμβακλής δίνει το περίγραμμα της σημερινής πολιτικής συγκυρίας, ενώ ένα εκτενές απόσπασμα του πολιτικού κειμένου της συνδιάσκεψης της ΟΚΔΕ-Σπάρτακος αναλύει τα γενικότερα χαρακτηριστικά της περιόδου και τα καθήκοντα της επαναστατικής αριστεράς. Το κείμενο του Μάνου Σκούφογλου είναι μια ματιά στην ελληνική κρίση, πέρα από τη συμβατική κυρίαρχη ιδεολογία.
Ένα από τα κύρια πολιτικά φαινόμενα της περιόδου διεθνώς είναι η άνοδος της ακροδεξιάς, πατώντας και στα στρατηγικά αδιέξοδα του ρεφορμισμού. Το τεύχος περιλαμβάνει ένα εύρος αναλύσεων για το θέμα. Ο Νικόλας Σκούφογλου αναλύει την άνοδο του νοσταλγού της χούντας Μπολσονάρο στη Βραζιλία, συνδέοντάς τη με την περίοδο της διακυβέρνησης του πάλαι ποτέ αριστερού PT. Η Αναστασία Βεργάκη γράφει για τη συμμαχία της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά με το απεχθές «φαινόμενο» του Κινήματος Πέντε Αστέρων στην κυβέρνηση της Ιταλίας. Ο Κώστας Ρίκας, ενεργό μέλος του αντιφασιστικού κινήματος στην Κολωνία εδώ και χρόνια, γράφει για την άνοδο της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία.
Στην Ελλάδα, αυτές τις μέρες η ακροδεξιά χύνει το εθνικιστικό της δηλητήριο ενάντια στον αλβανικό λαό. Η ανακοίνωση της ΟΚΔΕ-Σπάρτακος είναι μια από τις λίγες καθαρές φωνές ενάντια στην ηρωοποίηση του ακροδεξιού εθνικιστή Κατσίφα και υπέρ της φιλίας των εργατικών τάξεων στα Βαλκάνια.
Στα υπόλοιπα διεθνή θέματα, ο Κλεάνθης Αντωνίου αναλύει τις εξελίξεις στις αγορές και την πολιτική σκηνή στη Βρετανία μετά το δημοψήφισμα για το Brexit. Τέλος ο Veli Umut Arslan, Τούρκος σύντροφος της οργάνωσης SEP, συνεισφέρει, ειδικά για τον Σπάρτακο, μια παρουσίαση της ταξικής πάλης στην Τουρκία εν μέσω οικονομικής κρίσης. Ειδικά για τον Σπάρτακο είναι γραμμένο και το κείμενο του Ιρανού συντρόφου και πρόσφυγα Siavash Shahabi, σχετικά με την Ιρανική Επανάσταση του 1979, του οποίου το δεύτερο και τελευταίο μέρος δημοσιεύουμε στο παρόν τεύχος.
Με αφορμή τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από τον Μάη του 1968, το ΙΠΚΕ Παντελής Πουλιόπουλος διοργανώνει την 4η συνάντηση εργασίας του στις 14-16 Δεκέμβρη. Για μια πρόγευση, μεταφράζουμε ένα απόσπασμα της βιογραφίας του Ernest Mandel από τον Jan Willem Stutje, σχετικά με τη συμμετοχή του Βέλγου μαρξιστή στον γαλλικό Μάη. Τέλος, δημοσιεύουμε ένα κείμενο με αφορμή την πρόσφατη έκδοση του βιβλίου του Paul LeBlanc «Ο Λένιν και το Επαναστατικό Κόμμα» από την Πρωτοποριακή Βιβλιοθήκη. Το κείμενο υπογράφει ο Πέτρος Νομικός, μεταφραστής του βιβλίου.
Περιεχόμενα
1. Editorial
2. Έξοδος από τα μνημόνια και αδυναμία διεξόδου από τη κρίση – Νίκος Τ.
3. Απόφαση της συνδιάσκεψης ΟΚΔΕ-Σπάρτακος 2018
4. Η ελληνική κρίση πριν και μετά τα μνημόνια – Μάνος Σ.
5. ΟΧΙ στην αντιαλβανική εθνικιστική υστερία – ΟΚΔΕ-Σπάρτακος
6. Εκλογές στη Βραζιλία: ο Μπολσονάρο έπεσε σαν «σάπιο» φρούτο –Νικόλας Σ.
7. Κυβέρνηση «αστέρων» ή ούφο; – Αναστασία Β.
8. Σύντομη επισκόπηση της ταξικής πάλης στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης – Veli
9. Μετά το Brexit; Κλεάνθης Α.
10. Επιστροφή του Ναζισμού στην Γερμανία; – Κώστας Ρ.
11. Η Ιρανική Επανάσταση του 1979∙ μια ανασκόπηση (2ο μέρος) – Siavash
12. Πιο κοντά στο «συνειδητό άλμα»: ο Ernest Mandel το 1968 – Jan Willem Stutje
13. PaulLeBlanc: Ο Λένιν και το Επαναστατικό Κόμμα. Μια παρουσίαση. – Πέτρος Ν.
14. Δελτίο Τύπου: Κυκλοφόρησαν η «Πολιτική Διαθήκη» και τα «Τρία άρθρα για τον Μαρξισμό» – Βαγγέλης Σακκάτος