Ολόκληρο το τεύχος εδώ
Editorial
ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΛΟΙΟ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΣΜΟΥ!
ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ!
Το παρόν τεύχος είναι διπλό. Το τεύχος του Ιούλη ακυρώθηκε επί του τυπογραφείου, λόγω της προκήρυξης του δημοψηφίσματος, που άλλαζε τα δεδομένα. Τα περισσότερα άρθρα του έχουν περιληφθεί στο παρόν.
Οι εκλογές του Σεπτέμβρη έφεραν για δεύτερη φορά το ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση. Το ίδιο αποτέλεσμα με το Γενάρη είχε εντελώς διαφορετικό νόημα: το Γενάρη ήταν οι ελπίδες και οι αυταπάτες για ανακούφιση από τη λιτότητα μέσω μιας αντιμνημονιακής κυβέρνησης· το Σεπτέμβρη ήταν η αποδοχή ότι δεν υπήρχε εναλλακτική στην ψήφιση του τρίτου μνημονίου και η παράλυση μπροστά στη μεταπήδηση του ΣΥΡΙΖΑ στο στρατόπεδο των μνημονίων.
Όμως, αυτή η κατάσταση χαμηλής αυτοπεποίθησης και πεσιμισμού από την πλευρά του εργατικού κινήματος δεν μπορεί να κρατήσει για πολύ. Γιατί το σύστημα δεν βρήκε καμία σοβαρή λύση επενδύοντας στο ΣΥΡΙΖΑ. Το πρόγραμμα κολλάει ήδη, το πολιτικό σκηνικό παραμένει θρυμματισμένο και χωρίς αξιόπιστες εναλλακτικές για την αστική τάξη και οι πρώτες κοινωνικές αντιστάσεις στα νέα μέτρα έχουν ξεσπάσει, με την απεργία στο λιμάνι, τις μαθητικές διαδηλώσεις, το κύμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, τη γενική απεργία της 12ης Νοέμβρη.
Ο Νίκος Ταμβακλής εκθέτει τις βασικές γραμμές αυτής της συγκυρίας. Το κείμενο των Νικόλα και Μάνου Σκούφογλου αναφέρεται στις εξελίξεις στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τη διάσπαση και τα βασικά ερωτήματα ενόψει της τρίτης συνδιάσκεψης.
Εδώ και μήνες, φαντάσματα στοιχειώνουν τον υποτιθέμενο ανθρωπισμό της Ευρώπης και της ελληνικής αριστερής κυβέρνησης. Εϊναι τα πτώματα των μεταναστών και προσφύγων που πνίγονται καθημερινά στη Μεσόγειο, στο βωμό της ρατσιστικής πολιτικής των κλειστών συνόρων. Η Σούλα Κατσιαμπούρα συγκεντρώνει τα βασικά καθήκοντα του κινήματος αλληλεγγύης, μεταφέροντας ταυτόχρονα την εμπειρία της από τη Λέσβο. Ο Χρήστος Μαστέλλος και ο Θανάσης Αντωνίου επειχειρούν μια ανάλυση των αιτίων και του χαρακτήρα του ρατσιστικού φαινομένου εν γένει.
Μια ειδικότερη ματιά στον κοινωνικό και φυλετικό ρατσισμό που βρίσκεται στον πυρήνα του καπιταλιστικού συστήματος υγείας ρίχνει ο Γιάννη Δημητρόγλου. Η εισήγηση του Μιχάλη Πισσαρίδη διερευνά τη σχέση των σεξουαλικών πρακτικών με το χώρο.
Το φοιτητικό κίνημα και τα ΕΑΑΚ βρίσκονται μπροστά σε πρωτόγνωρα καθήκοντα, τα οποία καταγράφει ο Κλεάνθης Αντωνίου στη συμβολή του σε μια συζήτηση που είναι πλέον στρατηγική.
Η συνέντευξη του Joseph Daher, μέλους του συριακού Ρεύματος Επαναστατικής Αριστεράς, παρέχει μια λεπτομερή ματιά στις αιτίες της εξέγερσης ενάντια στον Άσαντ, τη δημιουργία του υπεραντιδραστικού ISIS, το ρόλο του Ισραήλ, των ΗΠΑ και των υπόλοιπων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και τις πραγματικές διεργασίες στη Συρία. Η εικόνα που μεταφέρει είναι αρκετά διαφορετική από τους διαδεδομένους μύθους, ακόμα και εντός της αριστεράς, μεγάλο μέρος της οποίας τείνει να σβήσει εντελώς το ίχνος της δίκαιης συριακής εξέγερσης ενάντια στο καθεστώς.
Τα άρθρα του Uraz Aydin και της Ελένης Λάλου μιλάνε για την πολιτική κατάσταση στην Τουρκία, την πολύνεκρη επίθεση εναντίον των αγωνιστών και αγωνιστριών στην Άγκυρα, με ευθύνη του καθεστώτος Ερντογκάν, και τις πρόσφατες εκλογές.
Η Okhee Kwon και ο Juan Ferre συμμετείχαν ενεργά στην εξέγερση της Βαλτιμόρης, ακόμα μια εξέγερση στην «καρδιά του κτήνους», τις ΗΠΑ. Η ΣΕ του Σπάρτακου τους συνάντησε και τους ζήτησε το άρθρο που δημοσιεύεται στο τεύχος, γραμμένο ειδικά για αυτό το σκοπό. Από μια άλλη γενιά του αμερικάνικου εργατικού κινήματος προέρχεται η Λίλιαν Πόλακ, παλαίμαχη τροτσκίστρια της Νέας Υόρκης, συνέντευξη της οποίας επίσης φιλοξενούμε. Τα διεθνή κλείνουν με άρθρα για την Καταλονία και για το κυπριακό.
Ο Dave Hill γράφει για την εκλογή του Corbyn στην ηγεσία των Εργατικών της Βρετανίας, σε μια προσέγγιση που απέχει από τον άκριτο ενθουσιασμό των περισσότερων αριστερών και αντικαπιταλιστικών ρευμάτων στη χώρα.
Ο Μιχάλης Γκουντούμας, ένας από τους διωχθέντες και καταδικασθέντες αγωνιστές της 15ης Ιουλίου, γράφει για τη στρατηγική αντιπαράθεση αντικαπιταλισμού και αντινεοφιλελευθερισμού.
Με αφορμή την 70ή επέτειο από το θάνατό του Άρη Βελουχιώτη, ο Παναγιώτης Καρδαμίτσης υπογράφει ένα αφιέρωμα στον αντάρτη. Τέλος, ο Γιάννης Φελέκης μιλάει για τη δικτατορία, το Πολυτεχνείο και τους εργατικούς αγώνες της εποχής.
Το τεύχος είναι αφιερωμένο στη μνήμη του συντρόφου Verkammen, που πέθανε πρόσφατα. Στην ύλη περιλαμβάνεται ένα παλιό του κείμενο για το χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Περιεχόμενα:
Μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι – Νίκος Τ
Για τον επαναστατικό προσανατολισμό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ – Νικόλας Σκ και Μάνος Σκ
Ανακοίνωση του ΠΓ της ΟΚΔΕ-Σπάρτακος για τις εκλογές
Στο μετέωρο βήμα του φοιτητικού κινήματος – Κλεάνθης Αντ
Δε μας φοβίζουν…μας εξοργίζουν – Νικόλας Σκ
Αντινεοφιλελευθερισμός ή αντικαπιταλισμός: μια κριτική – Μιχάλης Γκ
Οι μετανάστες είναι της γης οι κολασμένοι… – Σούλα Κ
Σε ποια ερώτηση είναι απάντηση ο ρατσισμός; – Χρήστος Μ και Θανάσης Αντ
«Ρατσιστική υγεία»: σχήμα οξύμωρο ή μια πραγματικότητα; – Γιάννης Δ
LGBT: μια ανάγνωση του χώρου – Μιχάλης Π
Το αγωνιστικό παράδειγμα του Άρη Βελουχιώτη – Παναγιώτης Κ
Συνέντευξη του Γιάννη Φελέκη στη ΣΕ του Σπάρτακου
Απέναντι στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης – François Vercammen
«Αγώνας σημαίνει αίμα, ιδρώτας και δάκρυα» Συνέντευξη της Λίλιαν Πόλακ
«Οι άνθρωποι είναι οι πρωταγωνιστές της δικής τους χειραφέτησης» Συνέντευξη του Joseph Daher
Μεταξύ της 7ης Ιούνη και της 1ης Νοέμβρη: μια αποτίμηση της πολιτικής κατά στασης στην Τουρκία – Ελένη Λ
Άγκυρα: η αιματηρή απόπειρα κατά της ειρήνης και της δημοκρατίας – Uraz A
Εκλογές στην Τουρκία: η νίκη του ΑΚΡ, εφιάλτης για τους καταπιεσμένους – Uraz A
Για την πρόσφατη εκλογή του Τζέρεμι Κόρμπιν ως Αρχηγού του Εργατικού Κόμματος της Μεγάλης Βρετανίας: πρώτες σκέψεις – Dave Hill
Ένας απολογισμός της εξέγερσης της Βαλτιμόρης – Okhee Kwon και Juan C. Ferre
Καταλανικές εκλογές: η διπλή πρόκληση μιας κοινωνικής και εθνικής ρήξης – Tomas M P
Το κυπριακό σε νέα φάση – Κωστής Αχ
François Vercammen, ένας αφοσιωμένος Διεθνιστής Επαναστάτης – Γιάννης Φ