Ολόκληρο το τεύχος εδώ
Editorial
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, «ιδρυτική στιγμή» στην ιστορία της επαναστατικής αριστεράς στη χώρα, όπως τη γνωρίσαμε τη μεταπολιτευτική περίοδο, συνιστά διαρκή δεξαμενή διδαγμάτων για μας σήμερα. Σ’ αυτήν μπορούμε να δούμε σε συμπυκνωμένη μορφή τάσεις και δυναμικές που χαρακτήρισαν τις κοινωνικές εξελίξεις τα επόμενα πενήντα χρόνια και έχουν αφήσει το στίγμα τους ακόμη και σήμερα στη φυσιογνωμία των κυριότερων σχηματισμών, «χώρων» και ρευμάτων του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα. Τα άρθρα που δημοσιεύουμε σ’ αυτό το τεύχος του Σπάρτακου, είναι αφιερωμένα στην ιστορική αποτίμηση, στα διδάγματα και την κληρονομία της εξέγερσης στην μεταπολιτευτική περίοδο προσπαθούν ακριβώς να δείξουν τάσεις, παραδείγματα και πρακτικές που ακόμη και τώρα συναντάμε τα ίχνη τους ή τις συνέπειες τους στους αγώνες της σημερινής εποχής της κρίσης του συστήματος, του μνημονίου και της ολομέτωπης επίθεσης στον κόσμο της εργασίας: η διαλεκτική ανάμεσα στη δράση πρωτοπόρων μειοψηφιών και την κίνηση μαζών, οι στρατηγικές του ρεφορμισμού και της επανάστασης, η αυτοοργάνωση των αγώνων απέναντι στον κοινοβουλευτικό δρόμο… Ο Νίκος Συμεωνίδης ανιχνεύει και αναλύει τις τάσεις που κληροδότησε η εξέγερση του Πολυτεχνείου στην μεταπολιτευτική σκηνή, ο Γιάννης Φελέκης καταγράφει τις αποκλίνουσες και συχνά συγκρουόμενες γραμμές των διαφορετικών πολιτικών δυνάμεων μέσα στο Πολυτεχνείο από τα δύο ΚΚ μέχρι τις τροτσκιστικές ομάδες και την αναρχία, ενώ στο κείμενο που αναδημοσιεύουμε από τις σελίδες της Εργατικής Πάλης για την πρώτη επέτειο της εξέγερσης το Νοέμβριο του 1974 φωτίζεται η αποφασιστική αλλά – όχι τυχαία – απωθημένη στη συλλογική μνήμη του κινήματος εμπειρία της εργατικής συνέλευσης στη διάρκεια της κατάληψης του Πολυτεχνείου.
Το πόσο σημαντική είναι, ως πολιτική πράξη, η ανάκτηση από τους αγωνιζόμενους και αγωνιζόμενες, σήμερα, των πλούσιων εμπειριών από τους αγώνες του παρελθόντος, επιβεβαιώνεται από την αποκαλυπτική παρουσίαση που επιχειρείται στο άρθρο του σ. Φίλιππου Καλογερίδη για το κίνημα της Εργατικής Βοήθειας στην Ελλάδα στη διάρκεια του Μεσοπολέμου. Πρόκειται για μια εμπειρία, παρότι θαμμένη και ελάχιστα γνωστή, εντυπωσιακά παραδειγματική και προωθημένη, σε σχέση μ’ ολόκληρη τη συζήτηση των τελευταίων χρόνων γύρω από τις μορφές αλληλεγγύης, συνεργατικές μορφές επιχειρήσεων, κολλεκτιβές, αυτοδιαχειριζόμενα εγχειρήματα, ένα ιστορικό προηγούμενο του οποίου η μελέτη αποτελεί, απ’ αυτή τη σκοπιά, «must»…
Σ’ ανάλογα συμπεράσματα μπορούμε να οδηγηθούμε και από την αποτίμηση που επιχειρεί ο Μιχάλης Πισσαρίδης στην πρώτη απόπειρα μαχητικής αυτοοργάνωσης της LGBT κοινότητας στην Ελλάδας, το Α.Κ.Ο.Ε. και το, εξίσου σημαντικό, έντυπό του, ΑΜΦΙ, εστιάζοντας στην ικανότητα αυτού του αριθμητικά μικρού αλλά πρωτοπόρου κινήματος να αποκρούσει το ακραία αντιδραστικό νομοσχέδιο Δοξιάδη το 1977 που δίωκε και ποινικοποιούσε την ομοφυλοφιλία.
Πέρα από τη «ζωντανή ιστορία» των κοινωνικών αγώνων, ο Σπάρτακος συνεχίζει την προσπάθεια των τελευταίων τευχών του για πολυεπίπεδη ανάλυση και ψύχραιμη κατανόηση των μεγάλων συγκρούσεων της εποχής μας. Ο Σεργκέι Κιριτσούκ, στέλεχος της ουκρανικής αριστερής οργάνωσης Μπορoτμπά («Αγώνας»), απαντάει σ’ όλες τις ερωτήσεις του Μ. Σκούφογλου και Π. Τσελεπή γύρω από τη συνεχιζόμενη αντιφασιστική πάλη στην Ανατολική Ουκρανία, ενώ η απόφαση της ΚΕ της ΟΚΔΕ-Σπάρτακος πάνω στο ζήτημα της καίριας σημασίας της υπεράσπισης των πολιορκημένων του Κομπανί επιχειρεί να ορίσει τα πολλαπλά πολιτικά καθήκοντα για το κίνημα αλληλεγγύης που απορρέουν από τη σύνθετη πραγματικότητα της σύγκρουσης.
Η Ann Montague, μέλος του Socialist Action και της Διεθνής Ένωση Εργαζομένων στην Εξυπηρέτηση (SEIU), μιλάει, σε συνέντευξή της που αναδημοσιεύουμε από την έκδοση των γάλλων συντρόφων μας στη «L’anticapitaliste», για τις πρόσφατες πρωτοφανείς απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις αλυσίδες φαστ-φουντ στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τέλος, δημοσιεύουμε στο τεύχος αυτό του Σπάρτακου εκτενή αποσπάσματα από την πολική απόφαση της τελευταίας συνδιάσκεψης της ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, στα οποία δίνεται κυρίως έμφαση στην απαραίτητη αποτίμηση του εργατικού κινήματος και των προοπτικών του, την κατάσταση και τα καθήκοντα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και την τοποθέτηση απέναντι στην πρόταση της «κυβέρνησης της Αριστεράς».
Περιεχόμενα:
Η δεξιά μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ και το αριστερό κενό – Νίκος Τ
Πολιτική απόφαση ΟΚΔΕ-Σπάρτακος
Ελληνικό LGBTQ κίνημα: το παράδειγμα του ΑΚΟΕ – Μιχάλης Π
Για ποιο μεταβατικό πρόγραμμα μιλάμε, σύντροφοι; – Μάνος Σκ
Οι πολιτικές δυνάμεις στην εξέγερση του Πολυτεχνείου και η επίδρασή της στις πολιτικές εξελίξεις τα χρόνια που ακολούθησαν – Νίκος Σ
Η εξέγερση του Πολυτεχνείο – Εφημερίδα «Εργατική Πάλη»
Οι δυνάμεις της αριστεράς στο Πολυτεχνείο – συνέντευξη του Γιάννη Φ
Πολυτεχνείο: Νοέμβρης 1973. Η αγωνιστική συμμετοχή των εργατών – εφημερίδα «Εργατική Πάλη»
Η κατάσταση στην Ουκρανία – συνέντευξη του Σ. Κιριτσούκ
Αλληλεγγύη στον αγώνα των Κούρδων στο Κομπάνι – ΟΚΔΕ-Σπάρτακος
Το Κίνημα της Ομπρέλας στον Χονγκ Κονγκ και η σημασία – Lam Chi Leung
H.Π.Α.: Η απεργία των εργαζομένων στα fast food συνέντευξη – Ann Montague
Εργατική Βοήθεια, η πρώτη οργάνωση ταξικής αλληλεγγύης – Φίλιππος Κ