Ολόκληρο το τεύχος εδώ
Editorial
ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΑ… στου ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΟΝ ΠΑΤΟ!
Μετά το ειδικό τέυχος για τη μαρξιστική κριτική του φασισμού, ο Σπάρτακος επιστρέφει για να αναλύσει μια συγκυρία της ταξικής πάλης, πλούσια σε εξελίξεις. Η κατειλημμένη ΕΡΤ έχει στερήσει τη, δικομματική πλέον, κυβέρνηση από το «αριστερό» δεκανίκι του Κουβέλη. Οι διακηρύξεις του Σαμαρά για το ελληνικό succes story γελοιοποιούνται κάθε μέρα. Η μισή κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής βρίσκεται στη φυλακή ή αντιμετωπίζει κατηγορίες για κακουργήματα, μετά το μαζικότατο αντιφασιστικό κίνημα που ακολούθησε τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι. Ο νέος γύρος της τρομοϋστερίας που προσπαθει να εξαπολύσει η κυβέρνηση με αφορμή την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού φαίνεται καταδικασμένος σε αποτυχία. Σε αυτό το περιβάλλον, η Ελλάδα φαίνεται ότι αναλαμβάνει την πιο θλιβερή ευρωπαϊκή προεδρία στην ιστορία της ΕΕ.
Από την άλλη πλευρά, η αριστερά βρίσκεται αντιμετωπη με στρατηγικά διλήμματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ όσο πιο κοντά φαίνεται να βρίσκεται στην κυβέρνηση, τόσο περισσότερο προσαρμόζεται στους κανόνες του παιχνιδιού και αποφεύγει κάθε πραγματική σύγκρουση (δηλαδή κάθε σύγκρουση εκτός κοινοβουλίου). Το ΚΚΕ αρκείται στη σχετική του δημοσκοπική ανάκαμψη και στην εκποίηση περιουσιακών του στοιχείων (902), και δεν κάνει πρακτικά τίποτα το κινηματικό. Ο αναρχικός χώρος βρίσκεται σε κάμψη. Η αντικαπιταλιστική αριστερά είναι στην πρώτη γραμμή όσων αγώνων γίνονται. Μεγάλα τμήματά της όμως ταλανίζονται ακόμα από την έμμονη ιδέα ενός λαϊκού μετώπου για «τη σωτηρία της χώρας», διστάζοντας να προτάξει ένα επαναστατικό σχέδιο.
Το κείμενο του Νίκου Ταμβακλή αναλύει τις βασικές πλευρές αυτής της συγκυρίας. Ο Νικόλας Σκούφογλου σχολιάζει ιδιαίτερα τη θέση της ρεφορμιστικής αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το κάδρο.
Πάνω στη στρατηγική συζήτηση που αναπτύχθηκε στη δεύτερη συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ τοποθετείται η Χριστίνα Πάλλιου.
Το τελευταίο διάστημα σημαδεύτηκε από δύο παρανοϊκά περιστάτικά κρατικού ρατσισμού: τη ναζιστικής έμπνευσης εκστρατεία ενάντια στους Ρομά (με την υπόθεση της «μικρής Μαρίας») και τη δολοφονία 12 μεταναστών στο Φαρμακονήσι. Το κείμενο της Έφης Κοσκώση σχολιάζει το πρώτο. Η ανακοίνωση της ΟΚΔΕ-Σπάρτακος για το δεύτερο ήρθε όταν το περιοδικό ήταν επί του πιεστηρίου.
Στο παρόν τεύχος επανερχόμαστε στα θέματα του διεθνισμού. Η συνέντευξη με το Φώτη Μπενλισόι αφορά τα εξεγερτικά γεγονότα της Τουρκίας. Η συνέντευξη με τον Κριστιάν Καστίγιο φωτίζει την πρόσφατη ιστορική επιτυχία του επαναστατικού Μετώπου της Αριστεράς στην Αργεντινή.
Σε διεθνές επίπεδο είχαμε ακόμα μια σημαντική εξέλιξη: την ίδρυση του Ρεύματος «Αντικαπιταλισμός και Επανάσταση» εντός του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος στη Γαλλία, το μανιφέστο του οποίου είναι μεταφρασμένο στο παρόν τεύχος.
Τα ζητήματα φύλου θίγονται στο κείμενο σχετικά με το νομοσχέδιο για την απαγόρευση των αμβλώσεων στην Ισπανία και στο άρθρο του Μιχάλη Πισσαρίδη σχετικά με τις επιβολές του συστηματος στον ερωτισμό.
Τέλος, τα κείμενα του Δημήτρη Κατσορίδα για το Θωμά Γκόρπα και το Μανόλη Λαμπρίδη αναδεικνύουν τη συνεισφορά των δύο συντρόφων στην πολιτιστική αντιπρόταση του κοινωνικού μας στρατοπέδου και του πολιτικού μας χώρου.
Περιεχόμενα:
Οι πολιτικές εξελίξεις επιταχύνονται – Νίκος Τ.
Κυβερνητική τρομοκρατία και η συνθηκολόγηση της ρεφορμιστικής αριστεράς – Νικόλας Σκ.
Στον πάτο του Αιγαίου, χτίζεται η ασφάλεια του ελληνικού και του ευρωπαϊκού καπιταλισμού – Ανακοίνωση της ΟΚΔΕ-Σπάρτακος
Απόφαση της ΚΕ της ΟΚΔΕ-Σπάρτακος για το ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τη συμπόρευση
Δεύτερη Συνδιάσκεψη ΑΝΤΡΑΡΣΥΑ ή μια συνδιάσκεψη που δεν τελείωσε ποτέ – Χριστίνα Π.
Αποτιμώντας την εξέγερση της πλατείας Ταξίμ – Συνέντευξη του Φώτη Μπ. Στην Ελένη Λ.
Η άνοδος της επαναστατικής αριστεράς στην Αργεντινή – Συνέντευξη του Κριστιάν Καστίγιο στον Δημήτρη Χ.
Αργεντινή: Το αριστερό Μέτωπο είναι στο κοινοβούλιο – Χουάν Μ.
Ιδρυτική διακύρηξη του ρεύματος «Αντικαπιταλισμός και Επανάσταση»
Οι «ταμπέλες» ως επιβολή του συστήματος πάνω στον ερωτισμό – Μιχάλης Π.
Φεμινιστική επαγρύπνηση στο ισπανικό κράτος: το νομοσχέδιο για τις εκτρώσεις πρέπει να ανατραπεί – Sandra Ez.
Η μικρή Μαρία: Ρατσιστικές ιστορίες από τα παλιά σε σύγχρονο ρατσιστικό φόντο – Έφη Κ.
Αποτίμηση της 30ης διεθνούς συνάντησης επαναστατικών νεολαιών – Φανή Οικ. και Θανάσης Αντ.
Βιβλιοπαρουσίαση: Η παιδαγωγική της αντίστασης – Κώστας Σκ.
Θωμάς Γκόρπας 1935-2003 – Δημήτρης Κατσορίδας
Ο Μανόλης Λαμπρίδης ως κριτικός λογοτεχνίας και δοκιμιογράφος – Δημήτρης Κατσορίδας
Παναγιώτης Βήχος 1944-2013 – Σίσσυ Β.
Αχιλλέας Παναγούλης 1975-2013 – Μαριάννα Ξ.
Στέλιος Παπαδόπουλος 1927-2012 – Δημήτρης Λιβιεράτος
Ένας χρόνος “Λέσχη ΟΚΔΕ- Σπάρτακος” – Ηλίας Λ.