Στην υπεράσπιση της Κουβανικής Επανάστασης

Αυτό το άρθρο του Ernest Mandel δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο La Gauche (1964) και μεταφράστηκε από τα γαλλικά από τον Ruth Porter. 

Μια επανάσταση που έχει μετατρέψει στρατώνες σε σχολεία; Που έχει δώσει τις πολυτελείς επαύλεις των πλουσίων για υποτροφίες φοιτητών; Που έχει ωθήσει ένα εκατομμύριο εφήβους και ενήλικες στην εκπαίδευση; Μια επανάσταση που έχει εξαλείψει ριζικά τις φυλετικές ανισότητες και τους διαχωρισμούς; Που έχει καταφέρει ως θαύμα, μέσα σε τρία χρόνια, να εξαλείψει την ανεργία και την υποαπασχόληση στις αγροτικές περιοχές - ένα διαβόητο κακό σε όλες τις υπανάπτυκτες οικονομίες. Μια επανάσταση των οποίων υπουργοί και αξιωματούχοι ασκούν τα καθήκοντα φρουράς μπροστά από δημόσια κτίρια, όπως οι απλοί  πολιτοφύλακες; Μια επανάσταση που έχει εξαλείψει από τον στρατό - που τώρα, εξάλλου, καλείται «Αντάρτικος Στρατός»! - όλες τις τάξεις πάνω από εκείνη του διοικητή (ο μόνος στρατός στον κόσμο, ο οποίος δεν περιλαμβάνει στις τάξεις του συνταγματάρχες, στρατηγούς και στρατάρχες); Μια επανάσταση που, ακόμη και σύμφωνα με τις εκθέσεις των εχθρών της στις ΗΠΑ, διαβεβαιώθηκε, για πρώτη φορά, ότι όλα τα παιδιά έχουν να φάνε και να πάνε στο σχολείο. Ποιος σοσιαλιστής του οποίου η καρδιά είναι στη σωστή θέση δε θα μπορούσε να είναι ενθουσιασμένος από μια τέτοια επανάσταση;

 

Το αισθανόμασταν εδώ και ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, από τις εκθέσεις και τις φωτογραφίες που έφταναν από την Κούβα: η κουβανική σοσιαλιστική επανάσταση είναι σήμερα το προηγμένο προπύργιο της  χειραφέτησης του ανθρώπου. Έχοντας ταξιδέψει σε όλη την Κούβα για ένα διάστημα επτά εβδομάδων, βλέποντας κάθε πτυχή της ζωής της, αυτή η γενική εντύπωση γίνεται συγκεκριμένη και όλο και περισσότερο επιβεβαιώνεται. Πουθενά δεν μπορεί να δει κανείς περισσότερο από την Κούβα τις τεράστιες δυνατότητες της ριζοσπαστικής κοινωνικής αλλαγής, της ανθρώπινης απελευθέρωσης, που ο σοσιαλισμός προσφέρει στο ανθρώπινο γένος. 

Μια υπανάπτυκτη χώρα οδεύει προς το Σοσιαλισμό

Το πιο δύσκολο πρόβλημα της εποχής μας είναι αυτό των υπανάπτυκτων οικονομιών. Σύμφωνα με αναρίθμητες εκθέσεις διεθνών οργανισμών, κάθε χρόνο, κάθε μήνα, κάθε μέρα, η ψαλίδα μεταξύ των βιομηχανικών και των υπανάπτυκτων χωρών ανοίγει όλο και περισσότερο. Οι πρώην πλούσιοι γίνονται όλο και πιο πλούσιοι,  οι υπόλοιποι γίνονται ολοένα και φτωχότεροι. Αυτό το χάσμα της μιζέριας δεν ταλανίζει λίγα, διάσπαρτα κομμάτια των κοινωνιών που ζουν στις παρυφές του πολιτισμένου κόσμου. Τα δύο τρίτα των κατοίκων του πλανήτη περίπου τοποθετούνται σε αυτή την κατηγορία.

Τώρα η Κούβα δείχνει - μετά την Κίνα, ότι είναι αλήθεια, αλλά με ένα απείρως πιο εμφανή και εντυπωσιακό τρόπο - ότι αυτή η υπανάπτυξη δεν οφείλεται σε κάποια μοιραία αδυναμία, είτε γεωγραφική, είτε εθνοτική, φυλετική ή οικονομική. Δείχνει ότι, χάρη σε μια κοινωνική επανάσταση, μια χώρα μπορεί να εξέλθει από την οικονομική καθυστέρηση στο διάστημα λίγων ετών και να ξεκινήσει μια ταχεία άνοδο. Δείχνει ότι ακόμα και πριν κερδηθούν αποφασιστικές οικονομικές επιτυχίες, το βιοτικό επίπεδο των μαζών μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά με τη βοήθεια μιας ριζικής αλλαγής στη χρήση των υπαρχόντων πόρων.

Το κουβανικό παράδειγμα δεν ισχύει μόνο για την Κούβα. Αφορά όλη τη Λατινική Αμερική και, σε ορισμένο βαθμό, το σύνολο του «Τρίτου Κόσμου». Οι Κουβανοί το γνωρίζουν αυτό. Το διακηρύσσουν με τόλμη, ανεξάρτητα από το τι τους κοστίζει. Και αυτό τους κοστίζει ακριβά, γιατί, χωρίς αμφιβολία, αυτός είναι ο κύριος λόγος για την άγρια ​​εχθρότητα που η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών συνεχίζει να επιδεικνύει απέναντί τους. Στην Plaza de la Revolucion υπάρχει μια τεράστια, μόνιμη επιγραφή, «Ζήτω η Επανάσταση της Λατινικής Αμερικής!». Το Υπουργείο Εξωτερικών είναι διακοσμημένο με ένα τεράστιο πανό σε ολόκληρη την πρόσοψή του που διακηρύσσει, «Ζήτω οι εργάτες του κόσμου». Κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με έναν ηγέτη, με έναν απλό αγωνιστή αυτής της επανάστασης, χωρίς να υποπέσει στην αντίληψή του ο βαθμός στον οποίο φαίνεται το πεπρωμένο του να ταυτίζεται με αυτό της επανάστασης στην αμερικανική ήπειρο.

Προφανώς, η κατάσταση στην Κούβα ήταν, από την αρχή, μία ειδική περίπτωση. Το 1958, η χώρα είχε κατά κεφαλήν εισόδημα που ήταν μεταξύ των υψηλότερων σε όλες τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, στην τρίτη θέση, ακριβώς πίσω από την Αργεντινή και την Ουρουγουάη. Σήμερα, μπορεί να εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ  400$ και  500$ ανά έτος, ενώ στις φτωχότερες χώρες του κόσμου, το ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα δεν ξεπερνά σχεδόν ποτέ τα 50$.

Ωστόσο, αυτή η ιδιαίτερη κατάσταση, με μια πιο προσεκτική ματιά, δεν ήταν τόσο σημαντική όσο οι αριθμοί που παρατίθενταν, μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια τέτοια υπόθεση. Αν το μέσο εισόδημα ήταν υψηλότερο στην Κούβα από τις περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής, ήταν επίσης πιο άνισα κατανεμημένο. Αρκεί να συγκρίνει κανείς το μεγαλείο της Fifth Avenue στη Marianao, του προαστίου της ανώτερης τάξης της Αβάνας, με τις άθλιες φτωχογειτονιές της εργατικής τάξης του Σαντιάγο -παραγκουπόλεις που η Επανάσταση έχει διαλύσει σχεδόν εξ ολοκλήρου- για να συνειδητοποιήσουμε το γεγονός ότι ο αποδέκτης ενός μεγάλου μέρους αυτού του υψηλού εθνικού εισοδήματος ήταν μια μειοψηφία 10% των προνομιούχων ή ημι-προνομιούχων.

Άλλωστε, αυτό το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα ήταν ως επί το πλείστον αποτέλεσμα της ειδικής σχέσης της κουβανικής οικονομίας με εκείνη της οικονομίας των Ηνωμένων Πολιτειών, μια σχέση η οποία ήταν, στην πραγματικότητα, μια πλήρης υποταγή. Είχε ένα παράδοξο χαρακτήρα: ήταν ένα εμπόδιο σε κάθε προσπάθεια βελτίωσης της κατάστασης, σε οποιαδήποτε οριστική ρήξη με την υπανάπτυξη, σε οποιαδήποτε διαφοροποίηση της βιομηχανίας, αλλά μια τέτοια ρήξη θα ενείχε τον κίνδυνο, με τη σειρά της, την πτώση και όχι αύξηση του μέσου εισοδήματος.

Στους άμεσους οικονομικούς κινδύνους της κοινωνικής επανάστασης προστέθηκε το βάρος των αμερικανικών αντιποίνων: ο συνολικός οικονομικός αποκλεισμός (η έλλειψη ανταλλακτικών για τον αμερικανικής κατασκευής εξοπλισμό μεταφορών, αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της κουβανικής οικονομίας), και η στρατιωτική επιθετικότητα -που απαιτεί προετοιμασίες για σταθερή άμυνα- αποτελούν ένα υψηλό κόστος για την οικονομία της Κούβας.

Τέλος, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη οι ενισχύσεις από τις χώρες του σοβιετικού συνασπισμού και από την Κίνα, οι οποίες, χωρίς αμφιβολία, έχουν καταφέρει να εξουδετερώσουν εν μέρει τις συνέπειες αυτού του αποκλεισμού. Όμως, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποδείξει κανείς στατιστικά τις πραγματικές επιπτώσεις των ενισχύσεων αυτών για την κουβανική οικονομία, με δεδομένο το γεγονός ότι είναι εν μέρει στρατιωτική βοήθεια και ότι οι συναλλαγές είναι σε τιμές και αναλογίες που κάνουν τη σύγκριση με την κατάσταση πριν την επανάσταση δύσκολη. 

Πραγματική Σοσιαλιστική Επανάσταση

Όλα τα παραπάνω σημαίνουν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει ένας απολογισμός των οικονομικών πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων της κατάστασης στην Κούβα, πατώντας στην ιδιαίτερη κατάστασή της εκτός ότι, στο σύνολό του, το παράδειγμά της εξακολουθεί να είναι πολύτιμο για τον «Τρίτο Κόσμο». Η ουσία αυτού του παραδείγματος μπορεί να συνοψιστεί σε αυτή τη φράση: απόλυτη προτεραιότητα στην επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων, με σκοπό τη χρήση της κινητοποίησης των μαζών για την επίθεση στην υπανάπτυξη!

Η κοινωνική επανάσταση δεν μπορεί να αρκεστεί κυρίως σε νομικά κείμενα ή γραπτά σκευάσματα. Θα πρέπει να πραγματοποιείται μέσω μιας πλήρους και δραματικής κοινωνικής μεταμόρφωσης, η οποία καταρρίπτει τις πιο κατάφωρες αδικίες και ανεβάζει στο κορυφαίο επίπεδο της κοινωνίας τις τάξεις και τα στρώματα των πιο καταπιεσμένων. Με αυτόν τον τρόπο, η επανάσταση αποκτά την εμπιστοσύνη, την αφοσίωση, τη συνολική αφοσίωση των εκατομμυρίων ανθρώπων που θα είναι έτοιμοι να δώσουν τον ενθουσιασμό τους, την εργασία και τη ζωή τους.

Σε αυτή την αφοσίωση συνίσταται το μεγαλείο της κουβανικής επανάστασης -μια αφοσίωση που συμβολίζεται από την «becado», την φοιτητική υποτροφία. Ο Φιντέλ έφερε στις πιο πολυτελείς επαύλεις στην Αβάνα 80.000 γιους και κόρες των φτωχών αγροτών των αγροτικών περιοχών (όπως, στο πλαίσιο ενός άλλου προγράμματος, έδωσε στους μετανάστες υπηρέτες των πλουσίων τα αυτοκίνητα των πρώην αφεντικών τους, έτσι ώστε να μπορούν να βγάζουν τα προς το ζειν, ως οδηγοί ταξί!). Έφερε τους εποχιακά εργαζόμενους στη γεωργία -που παλαιότερα έπρεπε να ζήσουν έναν ολόκληρο χρόνο με τους μισθούς μιας εποχής συγκομιδής- σε Λαϊκά Αγροκτήματα, όπου και ελάμβαναν μισθό κάθε μήνα του έτους. Και το αποτέλεσμα αυτής της επανάστασης είναι απτό: η κατανάλωση κρέατος, η κατανάλωση κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, έχουν διπλασιαστεί σε σύγκριση με το 1958. Δεδομένου ότι η κατανάλωση συνολικά μειώθηκε ενώ εξομαλύνθηκαν οι ανισότητες στις πόλεις, μπορεί κανείς εύκολα να φανταστεί πόσο σημαντικά αυξήθηκε η κατανάλωση στην επαρχία.

Η επανάσταση έχει αλλάξει ριζικά τα θέματα της στέγασης, του ρουχισμού, της τροφής, της ιατρικής περίθαλψης, της εκπαίδευσης και της ψυχαγωγίας για την πλειοψηφία του κουβανικού έθνους -τους αγρότες και τους φτωχούς «είλωτες». Δημιούργησε έτσι ένα τεράστιο δυναμικό, το αποτέλεσμα του οποίου είναι πρώτα εμφανές στους πολιτικούς και στρατιωτικούς τομείς: την πολιτοφυλακή, τον στρατό ανταρτών, το πλήθος ενός εκατομμυρίου ανθρώπων που συγκεντρώθηκε στην «Γενική Συνέλευση του κουβανικού λαού» για να επευφημήσουν και να εγκρίνουν την Πρώτη και τη Δεύτερη Δηλώση της Αβάνας -ήταν, πάνω απ 'όλα οι απόκληρες μάζες που έγιναν κυρίαρχες στη χώρα τους.

Σήμερα, υπάρχει το ζήτημα να αντλήσουμε από αυτό το ίδιο δυναμικό τις κύριες δυνάμεις για ένα άλμα προς τα εμπρός και στην οικονομική σφαίρα. 

Η κουβανική οικονομία

Η κουβανική βιομηχανία βρίσκεται στην διαδικασία της ταχείας ανάπτυξης. Σε σύγκριση με την κατάσταση πριν από την Επανάσταση, η ετήσια αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής είναι πάνω από 10%, ίσως πιο κοντά στο 15%, εάν εξαιρεθεί η βιομηχανία της ζάχαρης. Για το έτος 1963, ο ρυθμός αύξησης σε σύγκριση με το 1961 είναι 27%, και είναι υψηλότερος στην ελαφριά βιομηχανία (30%) από ότι στη βαριά (21%). Το 1961, η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής (ακόμα εκτός από την βιομηχανία ζάχαρης) εκτιμήθηκε σε 30% σε σύγκριση με το 1959.

Ορισμένοι κλάδοι της βιομηχανίας έχουν ξεκινήσει από το μηδέν ή έχουν αναπτυχθεί από εμβρυικά στοιχεία. Τομείς όπως η ναυπηγική, η κατασκευή γεωργικών μηχανημάτων, ο ηλεκτρικός εξοπλισμός και τα δερμάτινα προϊόντα, είχαν την πιο θεαματική ανάπτυξη. Η ίδια η κλωστοϋφαντουργία έχει διπλασιάσει την παραγωγή της σε σύγκριση με την κατάσταση πριν από την επανάσταση, αλλά η εξέλιξη αυτή οφείλεται σε μια ήδη υπάρχουσα βάση, αχρησιμοποίητη πριν από την Επανάσταση.

Η κουβανική βιομηχανία έπρεπε να κάνει μια τεράστια προσπάθεια για να υποκαταστήσει με τη δική της παραγωγή ορισμένα βασικά αγαθά, απαραίτητα για την οικονομία της χώρας, τα οποία προηγουμένως εισήγαγε από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έτσι, τα ανταλλακτικά για τα μηχανήματα της βιομηχανίας της ζάχαρης άρχισαν να κατασκευάζονται στο εσωτερικό της χώρας.

Μια παρόμοια προσπάθεια έρχεται στο προσκήνιο, στον τεχνικό τομέα. Οι Αμερικανοί είχαν χτίσει, στη Moa, το πιο σύγχρονο εργοστάσιο νικελίου στον κόσμο. Ήταν έτοιμο για να αρχίσει να λειτουργεί ακριβώς τη στιγμή που ξέσπασε η επανάσταση. Οι αμερικάνοι τεχνικοί έφυγαν, παίρνοντας μαζί τους όλα τα σχέδια για την λειτουργία της επιχείρησης. Σήμερα το εργοστάσιο λειτουργεί.

Προφανώς ένας αρκετά μεγάλος αριθμός ξένων τεχνικών -ειδικά από τις χώρες του λεγόμενου «σοσιαλιστικού στρατοπέδου»- έπρεπε να αντικαταστήσουν τους τεχνικούς που εγκατέλειψαν τη χώρα. Όμως η κυβέρνηση προσπαθεί να τους αντικαταστήσει το συντομότερο δυνατό με κουβανούς τεχνικούς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχει ξεκινήσει η «τεχνική επανάσταση», η οποία έχει μετατρέψει τα κουβανικά εργοστάσια σε ένα τεράστιο σχολείο. Μερικές δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, νέοι και ηλικιωμένοι, εμπλέκονται σε αυτό το εσπευσμένο πρόγραμμα για την εκπαίδευση των κουβανών τεχνικών, κυρίως με τη μέθοδο του μισού χρόνου μαθητείας, σε σχολεία που είναι συνδεδεμένα με εργοστάσια ή με ειδικά διαμορφωμένα ιδρύματα. Όταν γίνει η συγκομιδή των καρπών αυτού του τεράστιου πρόγραμματος κατάρτισης, θα υπάρξει μια έξαρση της βιομηχανικής παραγωγής. 

Δυσκολίες στη Γεωργία

Η κατάσταση στον τομέα της γεωργίας είναι λιγότερο ελπιδοφόρα, και αυτό έχει κάποια επίδραση στη βιομηχανική παραγωγή, στο βαθμό που η βιομηχανία ζάχαρης εξακολουθεί να είναι η πιο σημαντική βιομηχανία της χώρας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα στατιστικά στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή που αναφέρονται παραπάνω δεν περιλαμβάνουν τη βιομηχανία ζάχαρης.

Βέβαια, όταν κάποιος μιλάει για τα προβλήματα στη γεωργία της Κούβας, είναι απαραίτητο να είναι πολύ συγκεκριμένος: οι οικονομικές δυσκολίες είναι σε μεγάλο βαθμό συνάρτηση της επίλυσης των κοινωνικών προβλημάτων. Δύο παραδείγματα επεξηγούν αυτό το σημείο. Στην πραγματικότητα, υπάρχει μια έλλειψη εργατικού δυναμικού για την Zafra, τη συγκομιδή του ζαχαροκάλαμου. Η συγκομιδή γίνεται σε μεγάλο βαθμό με τη βοήθεια των εθελοντών, των εργατών εργοστασίων, των εργαζομένων σε υπαλληλικές θέσεις και των υπαλλήλων άλλων κλάδων της δημόσιας διοίκησης. Αυτή η έλλειψη εργατικού δυναμικού προκλήθηκε ακριβώς από την εξάλειψη της υποαπασχόλησης στις αγροτικές περιοχές. Παλαιότερα, η συγκομιδή του ζαχαροκάλαμου γίνονταν κυρίως από εποχιακούς εργαζόμενους που δεν είχαν καμία άλλη απασχόληση. Στο βαθμό που η ανεργία και η υποαπασχόληση έχουν εξαφανιστεί, οι εργαζόμενοι στη γεωργία δεν σπεύδουν να κάνουν το πιο δύσκολο έργο -και η κοπή ζαχαροκάλαμου κάτω από το ψήσιμο του ήλιου είναι σίγουρα κουραστική εργασία.

Ένα άλλο παράδειγμα: η γεωργία λειτουργεί με ζημία, αλλά η πηγή αυτής της κατάστασης είναι το αναμφισβήτητο γεγονός ότι η μεγάλη μάζα των εργαζομένων στη γεωργία πληρώνονται πλέον δώδεκα μήνες τον χρόνο για τα Λαϊκά Αγροκτήματα, αντί των μισθών που λάμβαναν για τρεις ή τέσσερις μόνο μήνες τον χρόνο, όπως συνέβαινε πριν από την Επανάσταση. Δεδομένου ότι η παραγωγή δεν έχει αυξηθεί κατά την ίδια αναλογία όπως το κόστος εργασίας, υπάρχει σημαντική λειτουργική ζημία.

Πλάι σ’ αυτά τα διαρθρωτικά προβλήματα, που είναι αναπόφευκτα επακόλουθα της κοινωνικής προόδου που επιφέρει η επανάσταση, υπάρχουν και προβλήματα που οφείλονται σε λάθη που έγιναν στον γεωργικό τομέα. Τα σφάλματα αυτά εμπίπτουν σε δύο κατηγορίες: τα σφάλματα προσανατολισμού και τα λάθη οργάνωσης.

Κατά την περίοδο αμέσως μετά τη νίκη της Επανάστασης, όλοι οι ηγέτες ήταν πεπεισμένοι για την αναγκαιότητα της απελευθέρωσης της Κούβας από το βάρος της μονοκαλλιέργειας (οικονομία ενός σιτηρού) που ήταν συνδεδεμένο με τα δύο δεινά της στενής εξάρτησής της από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη μόνιμη οικονομική αστάθεια. Υπάρχουν, όμως, δύο τρόποι για την απελευθέρωση μιας οικονομίας από τη μονοκαλλιέργεια: είτε να αναπτυχθούν άλλες καλλιέργειες δίπλα στην καλλιέργεια του ζαχαροκάλαμου, είτε να υιοθετηθούν άλλες καλλιέργειες ως υποκατάστατο της ζάχαρης από το ζαχαροκάλαμο. Εν μέρει, ο δεύτερος τρόπος επιλέχθηκε και ήταν προφανώς λανθασμένος. Αποδείχθηκε ιδιαίτερα λάθος διότι η αύξηση της τιμής της ζάχαρης στην παγκόσμια αγορά δημιούργησε τη δυνατότητα της δημιουργίας ενός σημαντικού αποθέματος σε μετρητά για τη χώρα, χάρη στις πολλές εξαγωγές. Η σωστή ιδέα της ανάπτυξης του συνόλου της χημικής βιομηχανίας με βάση τη ζάχαρη συνεπάγεται επίσης αύξηση, όχι μείωση, στην παραγωγή ζάχαρης.

Εκτός αυτού, η νέα οργάνωση της γεωργίας της Κούβας αποδείχθηκε υπερβολικά άκαμπτη, πολύ γραφειοκρατική και με πολύ κακή διοίκηση. Όλα αυτά είχαν άσχημα αποτελέσματα: χαλασμένες καλλιέργειες λόγω της έλλειψης εργατικού δυναμικού, ενώ, σε κοντινά αγροκτήματα, το εργατικό δυναμικό, αν και σε πλήρη απασχόληση, δεν είχε χρησιμοποιηθεί παραγωγικά. Οι εργαζόμενοι κλήθηκαν τόσο συχνά να κάνουν περιττή βαριά εργασία, που ο ενθουσιασμός τους εξασθένισε και έγιναν αδιάφοροι για την παραγωγή.

Οι εργαζόμενοι στη διαχείριση των επιχειρήσεων

Αυτά τα λάθη βρίσκονται τώρα στη διαδικασία να διορθωθούν. Η διοίκηση της γεωργίας αναδιαρθρώνεται με βάση 80 περίπου περιοχές (agrupaciones), μέσω των οποίων θα είναι δυνατή μια πιο ορθολογική χρήση του εργατικού δυναμικού και μέσω της οποίας θα υπάρξει μια πιο αποτελεσματική διοίκηση. Οι εργαζόμενοι θα έχουν επίσης ενδιαφέρον για την εξέλιξη της παραγωγής, επειδή θα είναι σε θέση να μοιραστούν μέρος των κερδών, στο πλαίσιο του σχεδίου που γίνεται σε κάθε περιοχή (ή σε κάθε αγρόκτημα).

Την ίδια στιγμή ο ίδιος ο Φιντέλ έχει δώσει σε αυτό το πρόγραμμα μια ισχυρή ώθηση -έτσι ώστε η παραγωγή ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο να αυξηθεί και όχι να μειωθεί. Ο στόχος είναι δέκα εκατομμύρια τόνοι ζάχαρης το 1970, ο οποίος στόχος θα επιτευχθεί μέσω μιας γενικής χρήσης μηχανών στην καλλιέργεια της ζάχαρης. Επίσης, η διαφοροποίηση των καλλιεργειών και η αύξηση νέων (όπως το βαμβάκι) θα συνεχιστεί, και θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε να υπάρχει αύξηση στην παραγωγή του καφέ, των λαχανικών και των φρούτων -σημαντικά για τις σημερινές ανάγκες του λαού. Η καλλιέργεια καπνού πηγαίνει καλά.

Το βασικό πρόβλημα που δημιουργείται από τις ατυχίες στη γεωργία είναι βασικά εκείνο που κάνει τους εργάτες, τους παραγωγούς, να καταλαβαίνουν την κατεύθυνση προς την οποία η οικονομία στρέφεται. Οι υπεύθυνοι της βιομηχανίας ειδικά καταλαβαίνουν ότι η σοσιαλιστική συνείδηση ​​αποτελούσε την κύρια δύναμη του κινητήρα για την πρόοδο στην παραγωγή κατά την περίοδο αμέσως μετά την Επανάσταση. Αυτός είναι ο λόγος που αποδίδουν τόσο μεγάλη σημασία στο θέμα της εκπαίδευσης και επίσης αισθάνονται ότι είναι αναγκαίο να συνδεθούν οι εργαζόμενοι άμεσα με τη διαχείριση των επιχειρήσεων. Το ερώτημα αυτό αναμφίβολα θα επιλυθεί στο άμεσο μέλλον, αλλά η λύση απαιτεί μια ριζική μεταρρύθμιση των συνδικάτων, το κύρος των οποίων έχει μειωθεί στα μάτια των εργατών,  καθώς πολλοί από τους ηγέτες δεν είναι ούτε ικανοί ούτε αντιπροσωπευτικοί.

Η μάχη για να γίνει η γεωργία αυτοτροφοδοτούμενη είναι μια μάχη για μια πιο γρήγορη αύξηση του εθνικού εισοδήματος της Κούβας. Σήμερα, παραδόξως, η βιομηχανία είναι αυτή που καλύπτει το έλλειμμα από τη γεωργία. Στο μέλλον, είναι απαραίτητο η γεωργία να «χρηματοδοτήσει» την ταχύτερη ανάπτυξη της βιομηχανίας καθώς και την αύξηση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων. Την ίδια στιγμή, το έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών θα πρέπει να εξαφανιστεί γρήγορα. Στην πραγματικότητα, αυτό καλύπτεται από τη σοβιετική βοήθεια, αλλά αυτή είναι μια μάλλον νοσηρή κατάσταση, η οποία αναμφίβολα θα ξεπεραστεί μέσα σε λίγα χρόνια. 

Νέες απειλές έντασης

Μετά την ήττα του μαζικού κινήματος στη Βραζιλία -αναμφίβολα προσωρινή, αλλά παρ' όλα αυτά γεμάτη με σοβαρές άμεσες συνέπειες- η διεθνής θέση της Κούβας έχει επιδεινωθεί ραγδαία. Από τη στιγμή της ομιλίας του για τον εορτασμό της τρίτης επετείου της μάχης του Playa Giron, στις 19 Απριλίου, ο Φιντέλ Κάστρο έχει επισήμως επιστήσει την προσοχή του κουβανικού λαού και της διεθνούς κοινής γνώμης στις νέες απειλές της επίθεσης που καταφθάνουν στην Κούβα. Δεν πιστεύουμε ότι το διεθνές εργατικό κίνημα έχει πραγματικά επίγνωση αυτού του κινδύνου. Επομένως, είναι αναγκαίο να αναθεωρηθούν τα βασικά δεδομένα του προβλήματος.

Από την ενοποίηση της Σοσιαλιστικής Επανάστασης στην Κούβα, δηλαδή μετά την ήττα της αντεπανάστασης στην Playa Giron, ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ έχει επιδιώξει με πείσμα την άμεση απομόνωση της Κούβας από την υπόλοιπη Λατινική Αμερική. Για τον σκοπό αυτό, έχει συμβάλει συστηματικά στην ανατροπή όλων των «φιλελεύθερων» αστικών κυβερνήσεων, «ενόχων» για τη διατήρηση φιλικών σχέσεων με την κουβανική επανάσταση. Αυτή ήταν η μοίρα του Frondizi (πρόεδρος Αργεντινής),  αυτή ήταν η τύχη του προέδρου του Εκουαδόρ, αυτή ήταν η μοίρα του Προέδρου Bosch της Δομινικανής Δημοκρατίας. Αυτή η αντι-κουβανική πολιτική έχει γρήγορα μετατρέψει σε μια φάρσα την πολιτική της «Συμμαχίας για την Πρόοδο», δηλαδή ότι μόνο η δημιουργία ρεφορμιστικών κυβερνήσεων θα μπορούσαν -όπως ο Kennedy το έθεσε- να αποφύγουν τις επαναστάσεις. Η πιο εντυπωσιακή περίπτωση ήταν εκείνη της Βενεζουέλας, όπου η πάλη ενάντια στον «Φιντελισμό», έχει μετατρέψει το καθεστώς Betancourt από ένα «ρεφορμιστικό» καθεστώς σε μια υπερ-αντιδραστική δικτατορία.

Τον περασμένο Μάρτιο, μετά από μια συνάντηση στην Ουάσιγκτον από όλους τους πρέσβεις των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική, ο νέος υφυπουργός, Thomas Mann, επίσημα έθαψε το πτώμα της «Συμμαχίας για την Πρόοδο». Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι από τώρα και στο εξής η Ουάσινγκτον δεν θα κάνει πλέον διακρίσεις μεταξύ «συνταγματικών» και δικτατορικών κυβερνήσεων (με την προϋπόθεση ότι είναι αντι-κουβανικές). Αυτό ήταν το πράσινο φως για το στρατιωτικό πραξικόπημα στη Βραζιλία, που ξέσπασε λίγες μέρες αργότερα και καθαίρεσε τον συνταγματικά εκλεγμένο Πρόεδρο Goulart ο οποίος ήθελε να εισαγάγει τις μεταρρυθμίσεις που συνιστώνται από την εν υπνώσει «Συμμαχία για την Πρόοδο» προκειμένου να «εμποδιστούν να ερχόμενα κύματα του Κομμουνισμού». 

Αποκλεισμός και απομόνωση της Κούβας

Η Βραζιλία θα σπάσει τις διπλωματικές σχέσεις με την Κούβα, χωρίς καμία αμφιβολία ακολουθούμενη από την Ουρουγουάη και τη Βολιβία. Η Ουάσιγκτον έχει λάβει μέριμνα ώστε να έχουν ένα νέο, υπερ-αντιδραστικό υποψήφιο για την προεδρία στο Μεξικό, κάποιον που σίγουρα  θα είναι έντονα αντι-κουβανός. Εξακολουθεί να υπάρχει η Χιλή, όπου τα πάντα εξαρτώνται από το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών. Όμως, οι συνέπειες της νίκης της αντίδρασης στη Βραζιλία περιορίζουν έντονα τις πιθανότητες της Χιλής για μια συνταγματική νίκη του σοσιαλιστική υποψηφίου Allende ειδικά αν η σοσιαλιστική-κομμουνιστική Unidad Popular συνεχίσει να «έχει εμπιστοσύνη στην πίστη του στρατού προς το Σύνταγμα».

Είναι αλήθεια ότι ο αποκλεισμός της Κούβας έχει αποτύχει. Βέβαια, η διπλωματική απομόνωση της κουβανικής επανάστασης από τη λατινο-αμερικάνικη ήπειρο θα έχει πολλές βλαβερές συνέπειες για την Επανάσταση. Ιδιαίτερα, υπάρχει ο κίνδυνος η απομόνωση να είναι ένα πρελούδιο για να ανοίξει μια αντεπαναστατική επέμβαση.

Η Βενεζουέλα έχει ήδη τοποθετηθεί στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών με μομφή που καταδικάζει την Κούβα ως «εισβολέα» και συνιστά την εφαρμογή όλων των ειδών των κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένων των «στρατιωτικών» κυρώσεων, σε περίπτωση μιας νέας «επιθετικότητας». Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση της χώρας προσπαθεί σκληρά να συλλέξει τις απαραίτητες ψήφους για να περάσει αυτή την πρόταση και κατά την επόμενη σύνοδο του ΟΑΚ. Σε περίπτωση που αυτή η μομφή εγκριθεί επιτυχώς, οι αντιδραστικές κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής θα είναι σε καλή θέση να εξαπολύσουν μια task force στην Καραϊβική, για να προσπαθήσουν να απομονώσουν το Νησί εμπορικά, να αρχίσουν να παρενοχλούν και να κάνουν επιθέσεις αντιπερισπασμού στο κουβανικό έδαφος και να υποστηρίξουν αργότερα απόπειρες εκφόρτωσης αντεπαναστατών, ακόμα και να οργανώσουν προβοκάτσιες (βομβιστικές επιθέσεις στις αντεπαναστατικές βάσεις στη Νικαράγουα ή στη Δομινικανή Δημοκρατία, με μεταμφιεσμένα αεροπλάνα για να φανεί ότι είναι κουβανική ευθύνη), με στόχο να εξαπολυθεί ενάντια στην Κούβα μια στρατιωτική επιχειρήση σε πολύ ευρύτερη κλίμακα.

Αυτές οι παρενοχλητικές επιθέσεις θα τοποθετήσουν την κουβανική κυβέρνηση σε μια πολύ λεπτή θέση. Αν απαντήσει σε «είδος», θα δώσει στην αντίδραση την ευκαιρία να «τιμωρήσει τον επιτιθέμενο». Αν δεν λάβει μέτρα αντιποίνων, και παραμείνει παθητική στο πρόσωπο της συστηματικής καταστροφής των εργοστασίων, την καύση των καλλιεργειών, τη δολοφονία της πολιτοφυλακής, αυτή η παθητικότητα τελικά (τουλάχιστον αυτό είναι που ελπίζουν οι εχθροί του Φιντέλ) θα έχει ως αποτέλεσμα την κούραση, ακόμα και τη διάλυση του ηθικού στις τάξεις της επανάστασης. 

Απειλή της αμερικανικής επέμβασης

Αυτά τα αντεπαναστατικά σχέδια εκ μέρους των αντιδραστικών καθεστώτων της Λατινικής Αμερικής επικαλύπτουν τα έργα των αντεπαναστατικών Κουβανών, ακόμα και εκείνα των ίδιων των ΗΠΑ.

Ακόμα κι αν ο Φιντέλ το κατήγγειλε στην ομιλία του στις 19 Απριλίου, παρόλο που η κουβανική κυβέρνηση το κατήγγειλε με επιστολή της προς Ηνωμένα Έθνη, και χωρίς αμφιβολία σύντομα θα το καταγγείλουν ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεχίζει, αδιάλειπτα, από την κρίση του Οκτωβρίου του 1962, τις καθημερινές πτήσεις στον κουβανικό εναέριο χώρο, με την χρήση της U-2 κι ενός πιο σύγχρονου τύπου αεροπλάνου.

Αυτές οι πτήσεις είναι εντελώς παράνομες. Η δήλωση ότι είναι «απαραίτητες για την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών» δεν στέκει. Όλοι γνωρίζουν ότι οι πύραυλοι που παραμένουν στην Κούβα έχουν έναν αμυντικό χαρακτήρα. Όλοι γνωρίζουν επίσης ότι δεν είναι η Κούβα που «απειλεί» να βομβαρδίσει τις ΗΠΑ, αλλά ότι είναι οι ΗΠΑ που σοβαρά και ανοιχτά απειλούν να επιτεθούν στην Κούβα. Εκτός αυτού, σημαντικά διεθνή έγγραφα, τα οποία εγγράφονται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, καταγγέλλουν και κηρύσσουν παράνομες τυχόν παραβιάσεις στην κυριαρχία των μικρών εθνών με το πρόσχημα ότι μια τέτοια παραβίαση είναι «απαραίτητη για την ασφάλεια» ενός μεγάλου γείτονα. Δεν έχει, λοιπόν, η Κούβα ένα ακόμα πιο μεγάλο δικαίωμα σε αυτό το πλαίσιο, για τη διεξαγωγή υπερπτήσεων στο εδάφος των ΗΠΑ, για να εξασφαλίσει την ασφάλειά της;

Η αμερικανική πολιτική προς την Κούβα βασίζεται αποκλειστικά στο «δίκαιο του δυνατού». Αυτή η κυνική στάση, η οποία παραγνωρίζει πλήρως το διεθνές δίκαιο, αποτελεί μόνιμη πρόκληση προς την Κούβα. Η κουβανική επανάσταση έχει αποφασίσει να μην ανέχεται αυτές τις προκλήσεις για πάντα. Είναι υποχρεωμένη να ενεργήσει προς αυτή την κατεύθυνση, ιδιαίτερα στον βαθμό που αυτές οι υπερπτήσεις πάνω από το κουβανικό έδαφος χρησιμεύουν ως πηγές πληροφόρησης για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που ανοιχτά προετοιμάζονται από αντεπαναστάτες με αφετηρία από την επικράτεια των ΗΠΑ (Πουέρτο Ρίκο!) ή από τα εδάφη των συμμαχικών με τις Ηνωμένες Πολιτείες κυβερνήσεων.

Η Κούβα, όμως, οποιαδήποτε αντίποινα και να πάρει δεν ρισκάρει την έναρξη μιας εξαγριωμένης αντίδρασης από το Πεντάγωνο, η οποία, χωρίς να παίρνει τη μορφή ανοικτών εισβολών (προκειμένου να αποφευχθεί η σοβιετική επέμβαση), παρ’ όλα αυτά θα είναι αιματηρή και το κόστος της Κούβας μεγάλο: κάποιοι κύκλοι των ΗΠΑ εξετάζουν την ιδέα της δρομολόγησης 500 βομβαρδιστικών εναντίον των κουβανικών βάσεων και πόλεων.

Ο κουβανικός λαός είναι έτοιμος, στέκεται μόνος του, για να υποφέρει το κύριο βάρος αυτών των επιθέσεων. Είναι έτοιμοι να δώσουν τη ζωή τους για να υπερασπιστούν την επανάσταση. Αλλά είναι καθήκον της διεθνούς εργατικής τάξης να συντρίψει κάθε προσπάθεια απομόνωσης της κουβανικής επανάστασης.

Ο αγώνας ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Αβάνα, δεν είναι αγώνας υπέρ ή κατά της «αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας». Όποιος ίσως εξακολουθεί να αμφιβάλλει για αυτό, θα πρέπει τουλάχιστον να εξετάσει τα μαθήματα που διδάσκονται από τα γεγονότα της Βραζιλίας! Είναι ένας αγώνας μεταξύ του οικονομικού και του κοινωνικού status quo, το οποίο περιλαμβάνει το καθεστώς ημι-δουλείας εκατομμυρίων κατοίκων της υπαίθρου, το οποίο περιλαμβάνει την αποτρόπαια δυστυχία των φτωχογειτονιών, δίπλα στην αναίσχυντη κατασπατάληση του πλούτου από τους εκατομμυριούχους με τα παλάτια από τις «χίλιες και μια νύχτες», και μια κοινωνική επανάσταση που φέρνει μαζί της όλες τις ελπίδες της ευημερίας και της προόδου των πιο καταπιεσμένων των καταπιεσμένων -των εκατομμυρίων των πεινασμένων, των νέγρων χωρίς δικαιώματα, Ινδών που περιφρονούνται και ταπεινώνονται για τέσσερις αιώνες. 

Σε αυτόν τον αγώνα, το καθήκον κάθε σοσιαλιστή, κάθε πιστού στην πρόοδο, είναι να πάρει θέση χωρίς δισταγμό υπέρ της σοσιαλιστικής επανάστασης της Κούβας, για την υπεράσπιση αυτής της επανάστασης ενάντια σε κάθε ξένη επέμβαση, να δείξει προς αυτή την επανάσταση την ίδια αλληλεγγύη που εμείς όλοι δείξαμε στον ισπανικό λαό κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.