Τα «μεθεόρτια» ενός αγώνα ποδοσφαίρου

 

Σε ακόμα μια «μαύρη μέρα» εξελίχτηκε αυτή του ποδοσφαιρικού αγώνα της εθνικής Ελλάδας με την εθνική της Αλβανίας. Τα χτεσινά γεγονότα, εδώ στα Ιωάννινα, δεν μπορούν παρά να γεννούν ένα έντονο σφίξιμο στο στήθος, αλλά και εξαιρετικά ζωηρές ανησυχίες σε όσους έχουν την ελάχιστη και στοιχειώδη δημοκρατική ευαισθησία που άλλοτε θα θεωρούνταν αυτονόητη.

 

 

Ήταν κοινή διαπίστωση για όσους το βράδυ της αναμέτρησης κινήθηκαν στην πόλη ότι η Αλβανοί απουσίαζαν πλήρως, και το ίδιο μάλλον συνέβη και στην υπόλοιπη Ελλάδα  είναι ανησυχητική. Οι Αλβανοί και εν γένει οι μετανάστες στην Ελλάδα είναι τρομοκρατημένοι. Και επειδή ο λόγος για την τρομοκρατία είναι της μόδας, τι πρέπει να πούμε για την χώρα εκείνη που κρατά το σύνολο των μεταναστών και προσφύγων της, ένα εξαιρετικά μεγάλο τμήμα της εργατικής της δύναμης, σε καθεστώς πλήρους τρομοκρατίας. Πού ζούμε αλήθεια;

Το ακόμα χειρότερο είναι βεβαίως ότι οι μετανάστες δικαιώθηκαν απολύτως  στους φόβους τους. Τα γεγονότα έχουν ως εξής: Σε μια πόλη που περίμενε τυχόν επεισόδια και με τις αστυνομικές δυνάμεις σε ανάπτυξη, πέντε νεαροί με καλυμμένα τα πρόσωπα και κρατώντας καδρόνια ένιωσαν αρκετά άνετα να επιτεθούν, επί της Δωδώνης μάλιστα, και να ξυλοκοπήσουν έναν Αλβανό μαθητή λυκείου, ο οποίος συνοδευόταν από δύο ακόμα μικρότερους μαθητές. Η αστυνομία δεν συνέλαβε κανέναν και μάλλον βιαζόταν να κάνει προσαγωγή στο ίδιο το θύμα. Όταν δε μέλη της αντιρατσιστικής κίνησης απομάκρυναν τον νεαρό, ένας παλικαράς από τις καφετέριες τριγύρω επιτέθηκε φραστικά στον νεαρό μαθητή.

 Αν αυτά ήταν ακρότητες φασιστοειδών ή και φανατικών, η μέση αντίδραση την επόμενη μέρα  μας άφησε άναυδους κα εμβρόντητους. Την επομένη λοιπόν, συνάδελφοί μας από το Πανεπιστήμιο, η …πρωτοπορία της έρευνας και της καλλιέργειας, αντέδρασαν  στην φρικαλεότητα με φράσεις του τύπου: «Αλβανός δεν ήταν; Καλά του έκαναν» και «ε! είναι και αυτοί όμως προκλητικοί». Ρητορική ερώτηση; Μήπως ο ρατσισμός μετατρέπεται σε ενδημικό φαινόμενο; Μήπως έχει ήδη αρχίσει να κατατρώγει τα θεμέλια της κοινωνίας και να γίνεται τις μόδας στα ίδια τα σχολεία. -Στα επεισόδια στον αγώνα των ελπίδων, όπου γκρεμίστηκε ο ιστός της αλβανικής σημαίας και η ίδια ξεσκίστηκε, συνελήφθη ένας δεκαεννιάχρονος μαθητής λυκείου, ενώ θυμίζουμε επίσης τις καταλήψεις για να μη σηκώσουν την σημαία αλλοδαποί μαθητές-. Μήπως πρέπει εν γένει να αρχίσουμε να προσέχουμε τι λέμε; Μήπως να φοβόμαστε να κυκλοφορήσουμε;

Εξάλλου, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες το βράδυ του αγώνα, έγιναν δεκάδες προσαγωγές Αλβανών στο αστυνομικό τμήμα. Ο τσαμπουκάς έλαβε και την θεσμική του διάσταση. 

Αντιρατσιστική Κίνηση Ιωαννίνων