Μια απάντηση στον Gilbert Achcar

Του Νίκου Ταμβακλή

 

Σε άρθρο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα elaliberta.gr μεταφρασμένο από το International Viewpoint o Gilbert Achcar θέλησε προφανώς να επιχειρηματολογήσει υπέρ της απόφασης της 1ης Μαρτίου της Εκτελεστικής Γραμματείας της 4ης Διεθνούς, όπου εκφράστηκαν οι θέσεις: α) υπέρ της αποστολής όπλων στην Ουκρανία και β) υπέρ της επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία.

 

 

Φαίνεται ότι όσον αφορά τη δεύτερη θέση ο Gilbert Achcar έκανε κάποιες δεύτερες σκέψεις και εξέφρασε κάποιου είδους επιφύλαξη.

 

Για το σκοπό αυτό ο Gilbert Achcar επέλεξε την (προσφιλή στην σταλινική σχολή) μέθοδο των απαντήσεων στις ρητορικές ερωτήσεις που θέτει ο ίδιος ο συγγραφεύς.

Διαβάστε περισσότερα: Μια απάντηση στον Gilbert Achcar

Συμβολή στη συζήτηση για το Ουκρανικό, του Πέτρου Νομικού

 

  1. Οι τελικά αδιέξοδοι εθνογενετικοί σπασμοί της Ουκρανίας, ξεκίνησαν στα μέσα του 19ου αιώνα, ανήκουν στο κύμα της εθνικής αφύπνισης του σλαβικού κόσμου και είναι σύγχρονες με το Βουλγαρικό, τον Μακεδονικό και τον Σερβικό εθνικισμό, οι οποίοι, έχοντας απέναντί τους όχι τον Τσάρο πασών των Ρωσιών, αλλά τον Μεγάλο Ασθενή της Κωνσταντινούπολης, που μετ’ ου πολύ ξεμέτρησε τις μέρες του, είχαν γενικά καλύτερη τύχη από τον Ουκρανικό εθνικισμό. Με το γύρισμα του αιώνα και το πέρασμα στον ιμπεριαλισμό, παρήλθε και ο καιρός που ο καπιταλισμός μπορούσε να αναλάβει το εγχείρημα της εθνικής αυτοδιάθεσης. «Το δικαίωμα της εθνικής αυτοδιάθεσης είναι φυσικά δημοκρατική και όχι σοσιαλιστική αρχή. Αλλά οι γνήσιες δημοκρατικές αρχές υποστηρίζονται και υλοποιούνται στην εποχή μας μόνο από το επαναστατικό προλεταριάτο και, γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, αλληλεπιδρούν με τα σοσιαλιστικά καθήκοντα..i θα γράψει ο Τρότσκι το 1939.

    Διαβάστε περισσότερα: Συμβολή στη συζήτηση για το Ουκρανικό, του Πέτρου Νομικού

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα βρίσκονται στο δρόμο για ένα «πράσινο μέλλον»;

του COOPER BARD

μετάφραση Νίκου Τ.

Πόσο «πράσινα» είναι στη πραγματικότητα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα; Όπως γνωρίζουμε οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες λιθίου αποτελούν το βασικό στοιχείο για τη λειτουργία των «πράσινων» ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Μεταφράσαμε ένα σχετικό άρθρο από την ιστοσελίδα της Socialist Resurgence: https://socialistresurgence.org/2021/06/02/electric-cars-on-the-road-to-a-green-future

Διαβάστε περισσότερα: Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα βρίσκονται στο δρόμο για ένα «πράσινο μέλλον»;

Πόλεμος στην Ουκρανία: Να μην γίνουμε κρέας για τα κανόνια των ιμπεριαλιστών!

του Παναγιώτη Τσελεπή Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι γεγονός και καμία ειρηνική διέξοδος δεν φαίνεται στον ορίζοντα, ενώ τα θύματα αυξάνονται και οι δυτικές κυβερνήσεις πέρασαν σταδιακά από την παθητική αναμονή στην αποστολή όπλων και μια σειρά κυρώσεων κάθε είδους, από οικονομικές έως την απαγόρευση έργων του Τσαϊκόφσκι.

Παράλληλα, στις ΗΠΑ και την Ευρώπη εξελίσσεται μια πρωτοφανής προπαγανδιστική καμπάνια, με τη μαζική διασπορά ψευδών ειδήσεων και τη φίμωση των ΜΜΕ της αντίπαλης πλευράς, με στόχο τη δαιμονοποίηση του εχθρού και την εξασφάλιση λαϊκής υποστήριξης ή τουλάχιστον ανοχής στην πολεμοκάπηλη πολιτική των «δικών μας» κυβερνήσεων.

Οι πραγματικές αιτίες αυτού του πολέμου βρίσκονται στην όξυνση της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης που έχει ως αποτέλεσμα την όξυνση της οικονομικής και γεωπολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Διαβάστε περισσότερα: Πόλεμος στην Ουκρανία: Να μην γίνουμε κρέας για τα κανόνια των ιμπεριαλιστών!

Ο τρόμος του Πολυτεχνείου

του Μιχαήλ Γκουντούμα - Ζράκιτς

Εντοπίζεται ένα σαφές ζήτημα παραποίησης σε επίπεδο κατάλυσης των νομοθετικών και εκτελεστικών εξουσιών. Ο λόγος, φυσικά, για τις εξαγγελίες και τα μέτρα σε επίπεδο νομοθετημάτων (βλ. ΦΕΚ 5046/Β/14-11-2020). Πρωτοφανώς για τα δεδομένα το ΦΕΚ για τα μέτρα υπογράφεται από τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Καραμαλάκη ως να είχε την εξουσία νομοθετημάτων μια αρχή επιβολής του νόμου. Σε δεύτερο πλάνο βλέπουμε την είσοδο ΜΑΤ στο Πολυτεχνείο την 14.11.2020 τα οποία βιαίως τραμπουκίζουν φοιτητές και συλλογικότητες που εισήλθαν ώστε να υπερασπιστούν το πανεπιστημιακό άσυλο, το οποίο είναι μέρος της επετείου, με απώτερο στόχο την τελική επίτευξη εορτασμού της μνήμης των αγώνων ενάντια στη δικτατορία της Χούντας.

Διαβάστε περισσότερα: Ο τρόμος του Πολυτεχνείου