Να κάνουμε αυτό τον περίεργο Νοέμβρη να αξίζει να τον θυμόμαστε

 

10 Νοεμβρίου στις 9:55 μ.μ.

Το πολυτεχνείο δεν ήτανε γιορτή, αυτή η απαγόρευση δεν θα τηρηθεί

    Με ευθύνη της κυβέρνησης βρισκόμαστε στην καρδιά του δεύτερου και πιο τρομακτικού κύματος της πανδημίας. Το αφήγημα της ατομικής ευθύνης καταρρέει στα μάτια όλου του κόσμου που αντιλαμβάνεται τις δολοφονικές ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάσταση στα νοσοκομεία. Κανένα μέτρο δεν πάρθηκε για να εμποδιστεί η εξάπλωση του ιού στα σχολεία, στα ΜΜΜ, στους εργασιακούς χώρους. Τα μόνα μέτρα που πάρθηκαν ήταν αυτά για την περιστολή των εργατικών δικαιωμάτων, του δικαιώματος στην στέγη και φυσικά την ενίσχυσης των σωμάτων ασφαλείας. Η καταστολή όπως την γνωρίσαμε την άνοιξη, έρχεται αναβαθμισμένη τώρα με τις συλλήψεις και τους ξυλοδαρμούς στο Γαλάτσι, την εισβολή στο Παράρτημα στην Πάτρα και φυσικά την επιλογή του γενικού lock down και ό,τι σημαίνει αυτό για τις ελευθερίες μας.

Η πανδημία, πέρα από τις καταστροφικές της επιπτώσεις κοινωνικά, δίνει ένα επικίνδυνο άλλοθι στην κυβέρνηση και την πολιτική της. Η ιδεολογική προπαγάνδα και “υγειονομική” τρομοκρατία μετατρέπουν το πρόβλημα της κυβέρνησης σε όπλο για την επίθεση σε συλλογικές διαδικασίες αλλά και το κίνημα συνολικά. Χαρακτηριστικά η ανάδειξη των συγκεντρώσεων της δίκης της ΧΑ -μεταξύ άλλων- για την υπερμετάδοση του ιού. Με πρόσχημα όλα αυτά προωθείται η αστυνομική τρομοκρατία στο δρόμο, με προκλητική χρήση του “πορειονόμου” για απαγόρευση πορειών πριν και κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Πάντως, ο υπουργός Μ. Χρυσοχοίδης μας καθησυχάζει για τα παραπάνω δηλώνοντας πως “η αστυνομία είναι το ΕΣΥ της προστασίας μας στην πανδημία”. Στόχος είναι να εφαρμόζεται η νεοφιλελεύθερη ατζέντα χωρίς κοινωνικές αντιδράσεις και να στοχοποιηθεί συνολικά η νεολαία, με την απείθαρχη και ανεύθυνη συμπεριφορά της, που βγαίνει μαζικά στις πλατείες, τις πορείες και οργανώνει “κορωνοπάρτυ”.

Καμία απορία δε δημιουργεί το αβίαστο κλείσιμο των σχολών από την αρχή μάλιστα της ακαδημαϊκής χρονιάς. Αυτό φυσικά εξυπηρετεί την επίτευξη στρατηγικών στόχων της κυβέρνησης, όπως η κατάργηση του ασύλου και η διάλυση του φοιτητικού κινήματος, εν απουσία του ίδιου. Η επίθεση στις δομές και τους ζωτικούς χώρους του φοιτητικού συνδικαλισμού κλιμακώνεται με τη δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας. Άλλωστε και από την πρώτη καραντίνα είδαμε εισβολές ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ ή ΔΕΛΤΑ στην ΦΕΠΑ. Με τον τρόπο αυτό πανεπιστημιακή αστυνομία θα πλαισιώσει την μέχρι τώρα “τυπική” κατάργηση του ασύλου. Μάλιστα, η κυβέρνηση βρήκε πάτημα στο λιντσάρισμα του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ, όπου μάλιστα η προβληματική και φοβική στάση της πλειοψηφίας της αριστεράς έμμεσα νομιμοποίησαν την κυβερνητική ρητορεία για τα παραπάνω, αλλά και την επικήρυξη της εν λόγω ομάδας.

Η κυβέρνηση όπως πάντα βρίσκει έρεισμα στις αντιδραστικές διοικήσεις των σχολών. Το αντιδραστικό στρώμα πολλών πρυτάνεων και μεγαλοκαθηγητών οι οποίοι δεν βγάζουν άχνα για την υπονόμευση της δημόσιας εκπαίδευσης, αλλά τώρα διαμαρτύρονται ή  απέχουν για ...μία ταμπέλα. Καλούν την κυβέρνηση να πάρει μέτρα αστυνόμευσης και νομιμοποιούν την κατασταλτική πολιτική. Η πρυτανεία του ΕΜΠ αποφάσισε κεκλεισμένων των θυρών, ότι το Πολυτεχνείο θα έχει lock out από τις 13 Νοέμβρη με «λήψη μέτρων ισχυρής φύλαξής του» από δυνάμεις καταστολής. Καταγγέλλουμε αυτή την απαράδεκτη και αντιδημοκρατική απόφαση, η οποία πάρθηκε παρακάμπτοντας τον Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών, τους εργαζόμενους του ιδρύματος και τους φοιτητικούς συλλόγους και αποτελεί πρόκληση για όλο το λαό.

Η όξυνση της καταστολής δεν είναι καθόλου συγκυριακή. Δεν αφορά δηλαδή μόνο την ανάγκη που έχει η κυβέρνηση να τσακίσει τις αντιδράσεις για να μπορέσει να επιβάλει αντεργατικά μέτρα. Κάθε κυβέρνηση προσπαθεί  να υπονομεύσει την μεγαλειώδη πορεία του Πολυτεχνείου και να αλλοιώσει την σημασία της εξέγερσης του 1973. Η Νέα Δημοκρατία δεν επιμένει τυχαία στην “θεωρία των δύο άκρων” και στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Προσπαθεί να εκπληρώσει τους ευσεβείς πόθους της αστικής τάξης που θέλει να πάρει ρεβάνς απέναντι στον λαό και την ιστορική μνήμη των αγώνων του. Αποτελεί αγκάθι για την αστική τάξη το γεγονός ότι το αντιφασιστικό κίνημα τσάκισε την Χρυσή Αυγή και για αυτό χτίζουν το αφήγημα του “αριστερόστροφου φασισμού”.

Το φοιτητικό και εργατικό κίνημα πρέπει μαζί με όλη την πληττόμενη κοινωνία πρέπει να υπερασπιστούν τα κεκτημένα τους. Η φετινή πορεία του Πολυτεχνείου πρέπει να δώσει ηχηρό μήνυμα ενάντια στην καταστολή και τα σκυλιά που έχει αμολήσει στους δρόμους ο Χρυσοχοϊδης. Ενάντια συνολικά στην τρομοκρατική αξιοποίηση της πανδημίας, δίνουμε αυτή τη μάχη τώρα και όχι αργότερα. Αυτός ο Νοέμβρης να μην μείνει στην μνήμη μας ως ο μίζερος μήνας της καραντίνας. Να τον θυμόμαστε ως το μήνα που δεν υπακούσαμε, που δεν σκύψαμε το κεφάλι. Αγώνας για ζωή και όχι για τα κέρδη τους!

●        Πολυτεχνείο ανοιχτό για τους αγώνες και για όλο τον λαό!

●     Όλοι/ες στην πορεία του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη!

Νεολαία ΟΚΔΕ-Σπάρτακος

 

Το πολυτεχνείο θα μείνει ανοιχτό! Να απομακρυνθεί τώρα η αστυνομία.

13 Νοεμβρίου στις 12:28 μ.μ.

“Η κυβέρνηση απαγορεύει την πορεία του Πολυτεχνείου” είπε ο Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής. “Lock out” από τις 13 Νοέμβρη στο Πολυτεχνείο για να μην γίνει ο τριήμερος εορτασμός είπε η Πρυτανική αρχή του ΕΜΠ, ενάντια στις αποφάσεις των υπολοίπων φορέων, που καλούν σε εορτασμό. Κι όμως σήμερα το Πολυτεχνείο είναι ανοιχτό! Κι όμως οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες άκουσαν το κάλεσμα του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών για αγωνιστικές εκδηλώσεις μνήμης και όχι τις απαγορεύσεις της κυβέρνησης.

Η τρομοκρατική αξιοποίηση της πανδημίας ενάντια στο κίνημα, ενάντια σε όποιον και όποια αντιστέκεται και ζητά τα αυτονόητα είναι εξοργιστική. Η κυβέρνηση λέει ότι φταίνε οι πορείες και η ανευθυνότητα των νέων για την διασπορά του ιού, όταν στην Θεσ/κη οι γιατροί δεν έχουν τα μέσα και την στήριξη να βοηθήσουν τους ασθενείς τους. Δεν ενισχύει τα ΜΜΜ, τα σχολεία, τις δημόσιες υπηρεσίες κλπ. Οι μαζικοί εργασιακοί χώροι συνεχίζουν να λειτουργούν ακόμα και με επιβεβαιωμένα κρούσματα γιατί το κριτήριο είναι το κέρδος των αφεντικών κι όχι οι ζωές μας. Αντίθετα, εκεί που δεν υπάρχει κέρδος λέει “μένουμε σπίτι” ή μάλλον “μένουμε σπίτι εκτός αν πρέπει να πάμε για δουλειά”. Οι πρόσφυγες σε καθεστώς εξαίρεσης δεν μπορούν ούτε να βγουν από τις δομές στις οποίες διαμένουν.

Η πορεία και το τριήμερο του Πολυτεχνείου είναι αναγκαίο να γίνει εξαιτίας της πανδημίας, όχι παρά την πανδημία. Δεν καλούμε τον κόσμο να “θυσιάσει την υγεία του” για τους αγώνες… Καλούμε τους εργαζόμενους, τους μαθητές, τους φοιτητές και όλους τους καταπιεσμένους και τις καταπιεσμένες να δώσουν τώρα την μάχη για την ζωή τους, ενάντια στην δολοφονική πολιτική της κυβέρνησης. Αυτή η μάχη δεν μπορεί να περιμένει. Η αστυνομία αποθρασύνεται μέρα με την μέρα. Χθες το βράδυ πήγε στα σπίτια των φοιτητών στις εστίες του ΑΠΘ για να εμποδίσει την συνέλευση του συλλόγου. Καλούμε σε υπεράσπιση και συμμετοχή στον τριήμερο εορτασμό και σε μία μαζική πορεία που θα δείξει στην κυβέρνηση ότι είμαστε εδώ!

Γιατί το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες που δεν υποκύπτουν στην τρομοκρατία. Σήμερα κάποιοι και κάποιες δίνουν την μάχη για να μείνει ζωντανό και όλες οι οργανώσεις, είτε ανήκουν στην αριστερά είτε στην αναρχία, πρέπει να επιλέξουν αν θα είναι με την μεριά του αγώνα ή με την μεριά του συμβιβασμού. Αυτούς τους αγώνες πρέπει τώρα να τους δώσουμε ενωμένοι σαν μια γροθιά όλες οι αγωνιστικές δυνάμεις μαζί με τους εργαζόμενους, τους φοιτητές και όλους τους μαζικούς φορείς του κινήματος.

Αλληλεγγύη στην συγκέντρωση του Πολυτεχνείου

Συμμετοχή στον τριήμερο εορτασμό και στην πορεία της 17ης Νοέμβρη.

Νεολαία ΟΚΔΕ-Σπάρτακος

 

Έξω η αστυνομία από το Πολυτεχνείο!

13 Νοεμβρίου στις 4:08 μ.μ.

Τα ΕΚΑΜ με συνδρομή ΔΕΛΤΑ εκκενώνουν το κάτω και το πάνω Πολυτεχνείο.

Καλούμε στην συγκέντρωση στήριξης και αλληλεγγύης των αγωνιστ(ρι)ών που βρίσκονται στο κάτω Πολυτεχνείο, κρατώντας το ανοιχτό ενάντια στην απόφαση της πρυτανείας για lockout!

Πολυτεχνείο ανοιχτό για τους αγώνες και για όλο το λαό!

Η τρομοκρατία της κυβέρνησης και των πρυτάνεων δεν θα περάσει!

Να αφεθούν ελεύθεροι/ες όλοι/ες οι συλληφθέντες/εισες!

Συμμετοχή στην πορεία του Πολυτεχνείου στις 17/11. Να πραγματοποιηθεί το τριήμερο του Πολυτεχνείου!

Νεολαία ΟΚΔΕ-Σπάρτακος

 

Οι εξεγέρσεις δε μπαίνουν στα μουσεία

13 Νοεμβρίου στις 5:23 μ.μ.

Στην εκκένωση οποιουδήποτε χώρου με το όνομα Πολυτεχνείο προχώρησε σήμερα το μεσημέρι η κυβέρνηση της ΝΔ. Σε μια επίδειξη αυταρχισμού και καταστολής, μόλις έναν χρόνο από την εισβολή ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ και λίγες μέρες πριν την πορεία του Πολυτεχνείου, οι μπάτσοι του Χρυσοχοϊδη εισέβαλαν και εκκένωσαν τις καταλήψεις στο κάτω και πάνω Πολυτεχνείο, οι οποίες ενάντια στο λοκ άουτ των πρυτανικών αρχών κράτησαν ανοιχτούς τους δύο χώρους.

Η ίδια κυβέρνηση με τα 25 παιδιά ανά τάξη στα σχολεία, με τα μειωμένα δρομολόγια στα ΜΜΜ, με τις τιγκαρισμένες ΜΕΘ και την έλλειψη προσωπικού στα νοσοκομεία, με τους στοιβαγμένους φαντάρους στα στρατόπεδα, με τους χιλιάδες μετανάστες και μετανάστριες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, προσπαθεί να μας πείσει ότι απαγορεύει το τριήμερο του Πολυτεχνείου για λόγους δημόσιας υγείας! Το πανεπιστημιακό άσυλο ήταν και θα μείνει η στέγη όλων αυτών των κολασμένων… Που παλεύουν και διεκδικούν δημόσια υγεία και εκπαίδευση.

Ενάντια στην δολοφονική πολιτική της κυβέρνησης!

Όλοι και όλες στην πλατεία Εξαρχείων.

Κάτω τα χέρια από το άσυλο!

Άμεση απελευθέρωση όλων των προσαχθέντων!

Ενάντια στον αυταρχισμό και την καταστολή, το τριήμερο του Πολυτεχνείου θα γίνει!

 

ΟΚΔΕ-Σπάρτακος

 

Για έναν διαρκή επαναστατικό Νοέμβρη

Μέχρι να νικήσει η ζωή και η ελευθερία

15 Νοεμβρίου στις 9:28 μ.μ.

Ο φετινός Νοέμβρης μας βάζει, για μια ακόμη φορά, να αναμετρηθούμε με την εξέγερση του Πολυτεχνείου πριν από σαράντα επτά χρόνια. Και οι λόγοι της τότε εξέγερσης εξακολουθούν να είναι υπαρκτοί και τα ταξικά και αντιμπεριαλιστικά αιτήματα ζωντανά στους σημερινούς αγώνες μας.

Φέτος, τον περίεργο τούτο Νοέμβρη, κάτω από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απειλείται ακόμα και η δυνατότητα της απλής επιβίωσης για την εργατική τάξη. Η κυβέρνηση, με μια καταστροφική οικονομική πολιτική προσδεδεμένη στους όρους της αστικής τάξης, συμπιέζει ακόμη περισσότερο μισθούς, κόβει τις ήδη ελάχιστες συντάξεις, καταργεί συνδικαλιστικά δικαιώματα. Η πανδημία είναι ο επιταχυντής μιας νέας καπιταλιστικής κρίσης, που θα φέρει νέο γύρο πολιτικής κρίσης του συστήματος. Ταυτόχρονα, όμως, και ακριβώς εξαιτίας των κοινωνικών αναταράξεων που έρχονται, για την κυβέρνηση ήταν και μια ακόμη ευκαιρία να ρίξει τα βάρη στους ώμους των εργαζομένων. Από τον περσινό Μάρτη και το πρώτο λόκνταουν, χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους ή είδαν τους μισθούς και τα μεροκάματά τους να περικόπτονται, ενώ οι όροι εργασίας γίνονται ακόμη χειρότεροι (υπερωρίες χωρίς πληρωμή κλπ.), οι πλειστηριασμοί συνεχίζονται και η εργατική τάξη χάνει ακόμη και το δικαίωμα στη στέγη.

Η δε πανδημία χτυπά κατά κύριο λόγο την εργατική τάξη, που αφενός αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά της και στον εργασιακό χώρο συνθήκες τέτοιες που προκαλούν τη μετάδοση του ιού, αφετέρου εξαρτάται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο αφέθηκε να καταρρεύσει. Όχι μόνο δεν ενισχύθηκε το ΕΣΥ μέσα στην πανδημία, όχι μόνο δεν έγιναν οι ζωτικές προσλήψεις μονίμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά οι ήδη εργασιακά εξοντωμένοι εργαζόμενοι υφίστανται αναστολή των αδειών και αναγκαστικές μετακινήσεις σε οποιοδήποτε μέρος της χώρας. Αναγκάζονται να δουλέψουν χωρίς στοιχειώδη προστασία, ανά πάσα στιγμή έκθετοι σε θανάσιμο κίνδυνο. Το αποκορύφωμα του αυταρχισμού είναι οι απειλές από διοικήσεις νοσοκομείων-κομματικά στελέχη της ΝΔ για επιβολή κυρώσεων σε όσους υγειονομικούς κολλήσουν εν ώρα εργασίας. Το επιχείρημα που χρησιμοποιείται για δικαιολόγηση όλων των παραπάνω, ότι το ίδιο συμβαίνει σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάνει ακόμη πιο φανερή την πολιτική της αστικής τάξης διεθνώς. Οι χώρες δεν φείδονται να επενδύσουν σε πολεμικούς εξοπλισμούς, προσδένονται στο παιχνίδι της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, αλλά αρνούνται να επενδύσουν στη ζωή και την υγεία των πολιτών, καθιστώντας τους αναλώσιμους. Το καπιταλιστικό σύστημα δείχνει ωμά ότι η ανθρώπινη ζωή δεν αξίζει τίποτα μπροστά στα κέρδη των καπιταλιστών.

Το δικαίωμα στην εκπαίδευση βάλλεται επίσης. Η κυβέρνηση,  εκμεταλλευόμενη για μία ακόμη φορά τις συνθήκες πανδημίας, εφάρμοσε χωρίς καμία πρόβλεψη το σύστημα τηλεκπαίδευσης που αποκλείει το μεγαλύτερο μέρος των εκπαιδευομένων, μετακυλίοντας το κόστος στις πλάτες των εργαζομένων στην εκπαίδευση. Χωρίς τις ανάλογες εκπαιδευτικές υποδομές, χωρίς διορισμούς εκπαιδευτικών, χωρίς καν τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα. Η κυβερνητική απάντηση στα αιτήματα του κόσμου της εκπαίδευσης για παιδεία και υγεία είναι μία: χτύπημα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και καταστολή, σχέδια για πανεπιστημιακή αστυνομία και face control.

Μπροστά στη διογκούμενη αντίδραση που προκαλεί η ανικανότητα διαχείρισης και της υγειονομικής κρίσης, η κυβέρνηση απαντά με τον τρόπο που ξέρει καλά κάθε δεξιά πολιτική: καταστολή και περιστολή δικαιωμάτων. Η διάλυση της μεγάλης συγκέντρωσης του αντιφασιστικού κινήματος Εφετείο, η βίαιη εκκένωση του Πολυτεχνείου στις 13 Νοέμβρη, η απαγόρευση των εκδηλώσεων και των διαδηλώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου, το χτύπημα και η ενοχοποίηση κάθε μαζικής διαμαρτυρίας, δείχνουν ότι η κυβέρνηση τρομάζει από αυτά που έρχονται.

Απέναντι σε όλα αυτά, η ρεφορμιστική αριστερά προτείνει εθνική συναίνεση, προβοκατορολογεί, δίνει διαπιστευτήρια νομιμότητας ή μεταθέτει το «λογαριασμό για μετά», ακολουθώντας το αφήγημα της κυβέρνησης.

Η εργατική τάξη όμως και η νεολαία δεν έχουν περιθώριο. Με μαζικούς ταξικούς αγώνες θα απαντήσουν τώρα, στη φετινή επέτειο του Πολυτεχνείου,

-Τιμώντας τη μνήμη των αγώνων και των νεκρών της τάξης μας

-Προασπίζοντας τη ζωή απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης και τις πρακτικές της εργοδοσίας

-Διεκδικώντας παιδεία, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, ελευθερία και υγεία

Ο αγώνας στα βήματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι διαρκής και θα είναι νικηφόρος!

 

ΟΚΔΕ Σπάρτακος

 Ελληνικό Τμήμα της 4ης Διεθνούς