Αντίο στη συντρόφισσα Αλεξάνδρα Φελέκη

 

Στις 18 Δεκέμβρη μας άφησε μετά από μακροχρόνια ασθένεια η συντρόφισσα Αλεξάνδρα Φελέκη, αδελφή του σ. Γιάννη Φελέκη.

Η Αλέκα γεννήθηκε στο Δημαριό Άρτας, πέμπτη στη σειρά από έναν αδερφό και έξι αδερφές.

Τελειώνοντας το δημοτικό στο χωριό της, η Αλέκα κατέβηκε στην πόλη της Άρτας για να συνεχίσει στο Γυμνάσιο. Το '67 εγκαταστάθηκε μαζί με τον σ. Γιάννη στο Χαλάνδρι όπου γράφτηκε στο Γυμνάσιο για να βγάλει τις τρεις τελευταίες τάξεις (το σημερινό λύκειο).

Από την πρώτη μέρα της στην Αθήνα οι ασφαλίτες έγιναν η σκιά της ακολουθώντας την μέχρι το Λιμεναρχείο του Πειραιά, την ΕΣΑ ακόμα και μέχρι το Γυμνάσιο. Τελειώνοντας το εξατάξιο Γυμνάσιο, μπήκε στο Πανεπιστήμιο Πειραιά (τότε Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς).

Κάθε Κυριακή επισκεπτόταν τις φυλακές Αβέρωφ, Κορυδαλλού, Αίγινας, κτλ., ως ο βασικός σύνδεσμος των φυλακισμένων τροτσκιστών με τους έξω όσο και ως ο ταχυδρόμος για τα έντυπα της οργάνωσης και της 4ης Διεθνούς.

Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι διαδικασίες για συγκρότηση εθνοτοπικών φοιτητικών συλλόγων, συμμετείχε στο σύλλογο των Ηπειρωτών και σε όλες τις διαδικασίες που οδήγησαν στο πρώτο Πολυτεχνείο, στη Νομική, και στο Πολυτεχνείο του Νοέμβρη του ΄73.

Μετά την 24ωρη απεργιακή εξέγερση στις 25 Μάη του '76 ενάντια στο νόμο 330, η Αλέκα παραπέμφθηκε σε δίκη μαζί με τον σ. Γιάννη Φελέκη, ως εκπρόσωποι της ΟΚΔΕ, μαζί με άλλους αγωνιστές άλλων οργανώσεων, με την κατηγορία της «ηθικής αυτουργίας» για την υποκίνηση ταραχών και την καταστροφή δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας.

Η σ. Αλέκα επαγγελματικά ασχολήθηκε με την ηλεκτρονική στοιχειοθεσία, δουλεύοντας για αρκετά χρόνια στην εφημερίδα «Εξόρμηση» και στη συνέχεια στην τηλεόραση του ΑΛΦΑ μέχρι που βγήκε στη σύνταξη. Μετά την συνταξιοδότησή της και όλα τα τελευταία χρόνια, η σ. Αλέκα έπασχε από καλπάζουσα σκλήρυνση κατά πλάκας, αρχικά με σοβαρά κινητικά προβλήματα και τα τελευταία χρόνια με ολοκληρωτική παράλυση.

Η σ. Αλέκα ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή. Από το ΚΔΚΕ και τις πρώτες φεμινιστικές παρέες στη δικτατορία, την ΟΚΔΕ, τη Μαρξιστική Συσπείρωση, την ΟΚΔΕ Σπάρτακος και την φεμινιστική Λάμια στις δεκαετίες '80 και '90.

Την Τρίτη, 21 Δεκέμβρη στις 11:30, θα την αποχαιρετίσουμε στο Νεκροταφείο του Χαλανδρίου.

Τιμάμε την μνήμη της σ. Αλέκας Φελέκη και στέλνουμε θερμά συλλυπητήρια στο, σ. Γιάννη Φελέκη και στους οικείους της.