Βόλος: Πλέμπα και Tribunus Plebis

Οι Δήμοι, υπό το σημερινό καθεστώς του Καλλικράτη, αφ’ ενός γιγαντώθηκαν γεωγραφικά, αφ’ ετέρου απέκτησαν πάμπολλες αρμοδιότητες, «ελαφρώνοντας» την Κεντρική εξουσία όσον αφορά την εναντίωση/αντίδραση/κατακραυγή κατά των πολιτικών της επιλογών και αποφάσεων στις τοπικές κοινωνίες. Επιπλέον, η γενική πολιτική κατάσταση και η ασφυκτική «εντός της ΕΕ» πορεία, έχουν μετατρέψει τους Δήμους σε επιχειρήσεις ενώ, με τους «κατάλληλους» στον Δημαρχιακό θώκο, οι δημοτικές υπηρεσίες κατάντησαν άντρα απίστευτης διαφθοράς (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων).

Στον Βόλο έχουμε την «τύχη» να έχει εκλεγεί, για δεύτερη μάλιστα θητεία, μια μορφή του υποκόσμου ως Δήμαρχος. Ο «κ.» Μπέος, έχοντας ακλόνητη την πεποίθησή του ότι τα ελληνικά της Τρούμπας είναι η γλώσσα που καταλαβαίνει ο Βολιώτης, εκμεταλλεύεται την αδυναμία άσκησης ισχυρής και αποτελεσματικής αντιπολίτευσης ενάντια στην άθλια διακυβέρνησή του και διοικεί την πόλη ανενόχλητος από κάθε έλεγχο, είτε του Τύπου, είτε των αρμόδιων θεσμικών οργάνων. Εκμεταλλευόμενος  ακόμα και την απουσία (εξαιτίας της πανδημίας) του κοινού στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου -κοινού, που πολλές φορές, με τη μαχητική κινηματική του αντίδραση, είχε ματαιώσει προκλητικές συνεδριάσεις- έχει αποθρασυνθεί εντελώς, κομπάζοντας ότι μόνο αυτός παράγει έργο, ενώ όλοι οι απέναντί του είναι «κόπροι του Αυγεία, γραφικοί, αποτυχημένοι», μη φειδόμενος των χυδαιότερων εκφράσεων (χαρακτηρίζοντας τον επικεφαλής αντιπολιτευτικής παράταξης «θρασόπουστα») καταχειροκροτούμενος μάλιστα από τον εμετικό του θίασο.

Το «έργο» του είναι είτε απλώς έργα βιτρίνας και λαμπάκια χριστουγεννιάτικα, είτε έργα που οικειοποιείται από την Περιφέρεια (πχ οδικοί κυκλικοί κόμβοι). Οι συνοικίες του Βόλου υποβαθμίζονται συνεχώς, ενώ πλήρης είναι η αδιαφορία του για το νερό που πίνουμε (περίπτωση Σταγιατών) και τον αέρα που ανασαίνουμε («Η ΑΓΕΤ  θα καίει ό,τι καύσιμο γουστάρει» έχει δηλώσει), το δε πράσινο είναι υπό απηνή διωγμό. Στο οικονομικό επίπεδο, μειώνονται συνεχώς οι αυτοτελείς πόροι και αυξάνεται η φορολογία των πολιτών, ώστε να λειτουργεί ο Δήμος, ενώ το 42% των εργαζομένων του Δήμου είναι με ελαστικές μορφές εργασίας και αξιοθρήνητες απολαβές.

Πρωτοφανής, αξιοσημείωτη και ύποπτη είναι η αγαστή σχέση του Μπέου με τα κύρια ΜΜΕ της πόλης, που δεν έχουν τίποτα το μεμπτό να του προσάψουν (πόσο μάλλον να ερευνήσουν σκανδαλώδεις υποθέσεις). Ίσα ίσα προβάλλεται ως ιδιαίτερα επιτυχημένος, έστω και ολίγον (;) βωμολόχος, πράγμα που πολλοί ψηφοφόροι του το θεωρούν μαγκιά και προτέρημα, μη συνειδητοποιώντας ότι η χωρίς κανένα επιχείρημα χυδαία απαξίωση των πάντων είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του φασισμού. Ο ίδιος ο Μπέος έπαιξε συστηματικά το χαρτί του «αντισυστημικού», όντας ο ίδιος κομμάτι του πιο βαθέος συστήματος, αντιγράφοντας τον Μιχαλολιάκο σε ρητορική και ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων επιχειρηματιών-παραγόντων του ποδοσφαίρου που επιχειρούν να μετατρέψουν πόλεις σε φέουδά τους (Πειραιάς, Νέα Φιλαδέλφεια, Θεσσαλονίκη κ.ά.) σε αγαστή συνεργασία με το μεγάλο κεφάλαιο, τη μαφία ή ακόμα και ανοιχτά φασιστικές ομάδες.

Αλλά και οι πάμπολλες δικαστικές του περιπέτειες δεν του έχουν κοστίσει, ακόμα και η περιστασιακή του αργία (κατά τη διάρκεια της οποίας πήγαινε κανονικά στο γραφείο του!!!). Οι δικαστικές/εισαγγελικές/αστυνομικές αρχές δεν τον έχουν ενοχλήσει ιδιαιτέρως. Αντίθετα, ο ίδιος έχει στήσει βιομηχανία μηνύσεων ενάντια σε δημοτικούς συμβούλους που του αντιστάθηκαν σθεναρά.

Πυρήνας Βόλου ΟΚΔΕ-Σπάρτακος