Σεξισμός και πατριαρχία οπλίζουν χέρια δολοφόνων!

Τα περιοριστικά μέτρα για τη μη διασπορά του κορονοϊού δυστυχώς αύξησαν τον κίνδυνο για τις κακοποιούμενες γυναίκες, που αναγκάζονται να μένουν κλεισμένες στα σπίτια τους με τους θύτες τους, όπως αποδεικνύουν τα αυξημένα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που καταγράφονται στα επείγοντα των νοσοκομείων. Και είναι πολλά αυτά που δεν καταγράφονται...

 

Τα ΜΜΕ, που τόσα χρόνια αναφέρονται στην έμφυλη και οικογενειακή βία περιγράφοντές τις συσκοτιστικά ως «οικογενειακές τραγωδίες» και «εγκλήματα πάθους», βρήκαν σε αυτή τη συγκυρία άλλο ένα πέπλο για να τις συγκαλύπτουν: πρωτοσέλιδο της Star Press για τον 27χρονο γυναικοκτόνο στην Ιταλία γράφει ότι «τρελάθηκε λόγω καραντίνας» και δολοφόνησε τη φίλη του με την οποία συγκατοικούσε το τελευταίο διάστημα. Η πιο ακραία μορφή που μπορεί να πάρει η σεξιστική κακοποίηση, δηλαδή η γυναικοκτονία, παρουσιάζεται σαν κάτι σχεδόν προβλέψιμο για έναν άντρα που τον «φυλακίζουν» στο σπίτι με την φίλη του. Για μια ακόμη φορά όλη η σεξιστική προπαγάνδα επιστρατεύεται για να δικαιολογηθεί ο θύτης και να κατηγορηθεί το θύμα.

Οι άντρες δεν μετατρέπονται μέσα σε μία νύχτα σε δολοφόνους, ούτε καν με την καραντίνα. Αυτό που τους κάνει να σηκώσουν το χέρι τους δεν είναι το «αίσθημα εγκλεισμού», αλλά ο διάχυτος σεξισμός που θεμελιώνεται στην πατριαρχία και τα κοινωνικά στερεότυπα. Η καραντίνα σαφώς διογκώνει το πρόβλημα πολλαπλασιάζοντας τα κρούσματα βίας, αλλά δεν είναι η γενεσιουργός αιτία. Η απαγόρευση κυκλοφορίας, η έλλειψη δημόσιου χώρου και κοινωνικών επαφών κάνει ακόμη πιο απροσπέλαστους τους τέσσερις τοίχους των σπιτιών, αποκλείοντας κάθε δυνατότητα βοήθειας για τις κακοποιούμενες γυναίκες.

Στεκόμαστε δίπλα στις γυναίκες που, εκτός από την πανδημία, αντιμετωπίζουν καθημερινά και τον θανάσιμο κίνδυνο της κακοποίησης. Δεν δίνουμε κανένα άλλοθι στους κακοποιητές και τους γυναικοκτόνους. Δεν κάνουμε τα στραβά μάτια και δεν θα περιμένουμε να ξεπεραστεί η πανδημία. Καμία γυναίκα δεν πρέπει να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο μόνη της, καμία γυναίκα δεν έχει ατομική ευθύνη για την ασφάλειά της. Όλοι και όλες έχουμε συλλογική ευθύνη να σπάσουμε την καραντίνα του τοξικού οικογενειακού περιβάλλοντος που δολοφονεί τις αδερφές μας.

//Καμία γυναίκα μόνη, ούτε στην καραντίνα ούτε και πουθενά

//Μηδενική ανοχή στην έμφυλη βία και καταπίεση

//Να τσακίσουμε τον καπιταλισμό και την πατριαρχία

Γυναικεία ομάδα ΟΚΔΕ - Σπάρτακος 2/4/2020