Το κράτος και ο νόμος δεν έχουν γίνει φίλοι μας!

Αλλαγή δόγματος προαναγγέλλει ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Πανούσης. Τέρμα στην “ήπια διαχείριση” και εφαρμογή των νόμων. Ο Υπουργός δήλωσε ότι δεν χωράνε στη χώρα περισσότεροι μετανάστες και επανέλαβε την άποψή τους υπέρ της διατήρησης του τοίχους της ντροπής στον Έβρο. Επαναφέρει το θεσμό του αστυνομικού της γειτονιάς γιατί “είναι πολύ όμορφο ως αίσθημα ασφάλειας”. Καλεί σε εφαρμογή του νόμου Διαμαντοπούλου, που κατήργησε το πανεπιστημιακό άσυλο. Στοχοποιεί, όπως και οι προκάτοχοί του, τα Εξάρχεια. Αναγγέλλει τη διατήρηση των ειδικών συνθηκών κράτησης. Στους καταληψίες των τελευταίων ημερών, στέλνει μήνυμα αστυνομικής πυγμής: “Αν αυτοί θεωρούν ότι είμαστε σε πόλεμο, τότε η δημοκρατία, οι δομές της, η Αστυνομία και τα δικαστήρια θα κάνουν τη δουλειά τους”. Αποκρούει με αποφασιστικότητα κάθε διάλογο με τους καταληψίες, την ίδια στιγμή που δηλώνει ότι με τον ακροδεξιό Δένδια έχει πολύ καλές σχέσεις.

 

Η αντιμετώπιση της κινητοποίησης για τα δικαιώματα των κρατουμένων στο προαύλιο της Βουλής είναι στο ίδιο μήκος κύματος. Οι 20 προσαγωγές για μερικά τρικάκια και ένα πανώ και οι προβοκατορολογικές δηλώσεις του εκπροσώπου της κυβέρνησης Σακελλαρίδη περί ενεργειών “που ευνοούν όσους δεν θέλουν τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού συστήματος” και που “λειτουργούν σε βάρος της απόφασης της κυβέρνησης να ξηλωθούν τα κάγκελα της ντροπής από τον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου” δείχνουν ότι στην πραγματικότητα τα κάγκελα έξω από τη Βουλή δεν θα υπάρχουν, αρκεί να μην γίνονται πραγματικές διαμαρτυρίες εκεί. Το επιχείρημα του Σακελλαρίδη ότι αυτές οι ενέργειες δίνουν πάτημα στον αυταρχισμό, εκτός από επικίνδυνο, είναι και γελοίο. Ποιος άλλος μπορεί να εκμεταλλευτεί την κατάσταση για να επιβάλει αυταρχικά μέτρα; Ξέχασαν στον ΣΥΡΙΖΑ ποιος είναι κυβέρνηση;

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση επιδεικνύει τη νομιμοφροσύνη της στα κόμματα της δεξιάς και στην αστική τάξη, στη λογική της εθνικής συναίνεσης. Έννομη τάξη και κοινωνική ειρήνη, αυτό είναι που απαιτεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Όσο αυτή διατηρείται, μπορεί να είναι ανεκτική σε συμβολικές καταλήψεις γραφείων και ραδιοφωνικών σταθμών. Όταν αμφισβητείται, έστω με αυτό τον ελάχιστο τρόπο, η δημόσια εικόνα του κράτους, κάθε συζήτηση πρέπει να κοπεί.

Είναι θλιβερή η αναπαραγωγή αυτής της προβοκατορολογίας όχι μόνο από την ηγεσία, αλλά και από μεσαία στελέχη και απλά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Πανεπιστημιακοί του ΣΥΡΙΖΑ έθεσαν θέμα επέμβασης της αστυνομίας ακόμα και για μερικούς βαμμένους τοίχους στο Πολυτεχνείο. Η λογική ότι όποιος διεκδικεί ή διαταράσσει την κανονικότητα σήμερα, υπονομεύει την “κυβέρνηση της αριστεράς”, και επομένως παίζει αντικειμενικά τον ρόλο της αντίδρασης και της δεξιάς, είναι καταστροφική. Αυτή η λογική θα στραφεί αντικειμενικά ακόμα και εναντίον εκείνων των υποστηρικτών του ΣΥΡΙΖΑ που θα διεκδικήσουν απλώς την εφαρμογή όσων υποσχέθηκε ο Τσίπρας πριν από τις εκλογές.

Το ΚΚΕ κραυγάζει και καταγγέλλει όλη την εξωκοινοβουλευτική αριστερά ως συνεργάτες του ΣΥΡΙΖΑ, όμως ήταν εκείνο που έσπευσε  στην πρώτη ευκαιρία να υποστηρίξει την κυβέρνηση καταδικάζοντας την κινητοποίηση στο προαύλιο της Βουλής, ακριβώς με τη ρητορική του Σακελλαρίδη. Ήταν εκείνο, επίσης, που πρότεινε την απαράδεκτη απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής, που καταγγέλλει χαφιεδολογικά την κατάληψη της πρυτανείας του ΕΚΠΑ. Η αποδοχή μιας τέτοιας απόφασης έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με το φοιτητικό κίνημα, το οποίο πάλεψε και παλεύει για το πανεπιστημιακό άσυλο. Το φοιτητικό κίνημα έχει πέσει το ίδιο θύμα της χαφιεδολογίας πάρα πολλές φορές, και ξέρει να αποκρούει τέτοιες λογικές.

Οι άθλιες αυταρχικές δηλώσεις του Πανούση δεν είναι προσωπική του ιδιοτροπία. Στην πραγματικότητα είναι πιστή έκφραση της πολιτικής που έχει επιλέξει η κυβέρνηση. Μιας πολιτικής “συνέχειας του κράτους”, των μηχανισμών εκείνων δηλαδή που επιβάλλουν τα συμφέροντα των καπιταλιστών με τη βία ενάντια στις ανάγκες των εργαζομένων, των φτωχών και των καταπιεσμένων. Για αυτόν το λόγο ξεχάστηκε κάθε ιδέα για αφοπλισμό της αστυνομίας ή διάλυση των ΜΑΤ, των μηχανοκίνητων μονάδων και των ειδικών δυνάμεων. Για αυτό το λόγο δεν γίνεται καμία προσπάθεια να απομακρυνθούν τα ακροδεξιά στοιχεία από την ηγεσία της αστυνομίας. Για αυτό το λόγο η ρητορική της ασφάλειας και της νομιμότητας διατηρείται ατόφια. Όσο η κυβέρνηση εγκαταλείπει τις ήδη μετριότατες προεκλογικές δεσμεύσεις στο όνομα του ρεαλισμού και στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, τόσο περισσότερο θα έχει και η ίδια ανάγκη τους μηχανισμούς της καταστολής.

Οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες του εργατικού κινήματος και του κινήματος της νεολαίας πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι τίποτα δεν μπορεί να κατακτηθεί αν δεν το διεκδικήσουν οι ίδιοι και οι ίδιες, δυναμικά και μαζικά. Καμία κυβέρνηση δεν θα τους χαρίσει τίποτα. Η αναμονή τιμωρείται με ήττες. Τώρα είναι η ώρα για μια ταξική αντεπίθεση, για να κερδίσουμε πίσω όσα μας στέρησαν οι καπιταλιστές τόσα χρόνια, και να πάμε και πέρα από αυτό.

Το αίτημα για πλήρη κατάργηση των φυλακών τύπου Γ, των ειδικών συνθηκών κράτησης, της λήψης DNA και της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας είναι απολύτως δίκαιο. Οι υπαρκτές διαφορές για τα μέσα με τα όποια μπορεί να κερδηθεί αυτή η μάχη λύνονται μέσα στους κόλπους του κινήματος, όχι με καταγγελίες των καταλήψεων και με προβοκατορολογία. Δεν είναι οι καταλήψεις, αλλά η προβοκατορολογία που δίνει άλλοθι στην καταστολή. Τα δημοκρατικά δικαιώματα είναι πολύ πιο σημαντικά για τους εργαζόμενους, τη νεολαία και τους καταπιεσμένους από την εικόνα του προαυλίου της Βουλής, από λίγα μουτζουρωμένα αγάλματα και από μερικούς βαμμένους τοίχους.

Δεν αποδεχόμαστε την επέμβαση της αστυνομίας με κανένα πρόσχημα. Προκρίνουμε μαζικές διαδικασίες και κινητοποιήσεις, που εμπλέκουν συλλογικά όργανα. Με τη δεξιά, τα αστικά κόμμα και τους καπιταλιστές συγκρουόμαστε ολομέτωπα, δεν συνεννοούμαστε και δεν συναινούμε. Η αστυνομία και οι θεσμοί του κράτους δεν ήταν, δεν είναι και δεν πρόκειται να γίνουν φίλοι μας.

 

-          Κατάργηση των φυλακών τύπου Γ' και όλων των ειδικών συνθηκών κράτησης

-          Κατάργηση της αντιτρομοκρατικής και των τρομονόμων

-          Απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού

-          Επαναφορά του πανεπιστημιακού ασύλου

-          Κατάργηση των ΜΑΤ, ΔΙΑΣ, ΔΕΛΤΑ και όλων των ειδικών δυνάμεων

-          Αφοπλισμός της αστυνομίας

 ΟΚΔΕ-Σπάρτακος

01.04.2015