Στις 25 Οκτωβρίου πέθανε, μετά από άνιση μάχη με την επάρατο νόσο, ο Δημήτρης Καρέλλας, ο σύντροφος που με την πολιτική του στάση συνέβαλε στο να ιδρυθεί η ΟΚΔΕ-Σπάρτακος.
Ο Δημήτρης Καρέλλας γεννήθηκε και μεγάλωσε στου Γκύζη και τους Αμπελόκηπους. Ήταν μαθητής στο 10ο Γυμνάσιο Αρρένων στη διάρκεια της Χούντας. Το 10ο Γυμνάσιο ήταν τότε κέντρο ζύμωσης και επαναστατικών ιδεών. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και αργότερα έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην ΑΣΟΕΕ.
Από τα φοιτητικά του χρόνια οργανώθηκε στην ΟΚΔΕ. Δούλεψε στην Ιονική Τράπεζα και κατόπιν στην Alpha Bank, από όπου συνταξιοδοτήθηκε το 2010.
Τη δεκαετία του ’80 ανέπτυξε σημαντική συνδικαλιστική δραστηριότητα στο κίνημα των τραπεζικών υπαλλήλων με κεντρικό άξονα τη συνεργασία των δυνάμεων της επαναστατικής Αριστεράς στην ΟΤΟΕ και την κοινή τους εκλογική κάθοδο.
Η πολιτική του αυτή τον οδήγησε σε ρήξη με την τότε ηγετική ομάδα της ΟΚΔΕ. Το δίλημμα της αυτόνομης συνδικαλιστικής παρουσίας ή της συμμετοχής σε εργατικές συσπειρώσεις έγινε κεντρική διαφωνία. Μία πολύ μεγάλη ομάδα μελών αποχώρησε από την ΟΚΔΕ και σε συνεργασία με την ομάδα του περιοδικού Μαρξιστική Συσπείρωση ίδρυσε την ΟΚΔΕ-Σπάρτακος το 1986. Ο Δημήτρης Καρέλλας συμμετείχε στα καθοδηγητικά όργανα και ήταν η ψυχή του εντύπου, της εφημερίδας και κατόπιν του περιοδικού Σπάρτακος.
Στα τέλη της δεκαετίας του ’80, ο Δημήτρης Καρέλλας υποστήριξε την πολιτική της δημιουργίας του αντικαπιταλιστικού πόλου μέσα στο εργατικό κίνημα, σε συμφωνία με την πολιτική της ηγεσίας της 4ης Διεθνούς, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία της Εναλλακτικής Αντικαπιταλιστικής Συσπείρωσης (ΕΑΣ) και τη συμμετοχή της στις εκλογές του 1989. Ο Δημήτρης Καρέλλας έδωσε μεγάλη μάχη για την επιτυχία του εγχειρήματος, το οποίο δυστυχώς δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Μέσα σε ένα κλίμα απογοήτευσης, η ΕΑΣ διαλύθηκε και η ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, μπήκε σε μια φάση εσωστρέφειας μέχρι να ενισχυθεί από την επόμενη φάση κινηματικής ριζοσπαστικοποίησης. Στη φάση αυτής της εσωστρέφειας, ο Δημήτρης Καρέλλας σταδιακά αποστασιοποιήθηκε από την ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, χωρίς ποτέ να διακόψει τους φιλικούς και προσωπικούς δεσμούς με τους παλιούς συντρόφους του.
Αργότερα, ο Δημήτρης Καρέλλας συμμετείχε στο εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ και την περίοδο 2015-19 διατέλεσε Γραμματέας Κοινωνικής Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο υπουργείο Εργασίας. Οι παλιοί του σύντροφοι συχνά του επεσήμαναν τα αδιέξοδα αυτής της επιλογής και του εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ παρά το ότι αυτό είχε την στήριξη της ηγεσίας της 4ης Διεθνούς.
Τα τελευταία χρόνια, σε συνεργασία με μέλη της ομάδας που αποχώρησε από την ΟΚΔΕ-Σπάρτακος το 2019 και συγκρότησε την ΤΠΤ με τις ευλογίες της ηγεσίας της 4ης Διεθνούς, ο Δημήτρης Καρέλλας αρθρογραφούσε για το Ουκρανικό στηρίζοντας τον εθνικό αυτοπροσδιορισμό της Ουκρανίας και την αποστολή όπλων του ΝΑΤΟ στο καθεστώς Ζελένσκι.
Είναι γεγονός ότι τις τελευταίες δεκαετίες οι πολιτικές επιλογές μας ήταν σε διαφορετική κατεύθυνση. Αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο στο να έχουμε μια ζεστή φιλική και ανθρώπινη σχέση έχοντας πολλούς κοινούς φίλους, παλιούς και νέους. Ιδιαίτερα τα δύο τελευταία χρόνια που πάλευε με τον καρκίνο, ζήσαμε την αγωνία για την έκβαση μιας ακόμα μάχης που έδινε και προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε στο μέτρο που μπορούσαμε. Στην τελευταία μας τηλεφωνική επικοινωνία, όταν η συζήτηση αναπόφευκτα κατέληξε στις πολιτικές μας διαφορές, επεσήμανε: «…μια φορά 4η Διεθνής, πάντα 4η Διεθνής».
Αποχαιρετάμε σήμερα με οδύνη έναν παλιό σύντροφο και έναν εξαιρετικό φίλο για πολλές δεκαετίες και συμπαραστεκόμαστε στη θλίψη και το πένθος των οικείων του.
Αθήνα 27/10/2024