Η συντρόφισσά μας Marielle Franco, ακτιβίστρια του ΛΟΑΤ κινήματος και της Παγκόσμιας πορείας Γυναικών, ως μέλος του PSOL (Partido Socialismo e Liberdade [Κόμμα του Σοσιαλισμού και της Ελευθερίας]),εξελέγη δημοτική σύμβουλος στο Ρίο ντε Τζανέιρο και μαχόταν για τη δικαιοσύνη και κατά της αστυνομικής βίας. Ήταν η ίδια αφρο-φεμινίστρια και καταγόταν από το DaMaré, μία από τις μεγαλύτερες φαβέλες στο Ρίο ντε Τζανέιρο.
Ήταν μια μαύρη ανύπαντρη μητέρα που ξεκίνησε να δρα σε ένα πεδίο κυριαρχούμενο από τους εκπροσώπους της αστικής τάξης της Βραζιλίας, στην πλειοψηφία τους λευκούς άντρες. Στην αρχή υπήρχε δυσπιστία για την εκλογή της, ωστόσο η κατάταξή της ήταν η πέμπτη υψηλότερη σε περισσότερους από 50 συμβούλους. Κατά τη σύντομη θητεία της (μόλις 18 μήνες), αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ και των γυναικών, των ανύπαντρων μητέρων όπως ήταν και η ίδια, και άσκησε αυστηρή κριτική στην επιθετική, στρατιωτικοποιημένη αστυνόμευση στις φαβέλες, όπου οι κάτοικοι ζουν υπό τον βάναυσο έλεγχο των συμμοριών των ναρκωτικών και από την κρατική βία. Ήταν υπεύθυνη για τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τη βία που ασκούν ο στρατός και η αστυνομία κατά των νέων αφρο-αμερικανών στο Ρίο. Είχε πολλάκις καταγγείλει τη δράση της αστυνομίας του Ρίο, η οποία δουλεύει και περιστασιακά συνεργάζεται με τις συμμορίες των ναρκωτικών και με μια άλλη ενεργή δύναμη στους δρόμους: τις ανεπίσημες πολιτοφυλακές, στα μέλη των οποίων υπηρετούν και πρώην αστυνομικοί.
Η Βραζιλία είναι η 10η χώρα σε ανθρωποκτονίες στον κόσμο. Ο αριθμός τους αυξήθηκε σε 61.600 το 2016. Η αστυνομία έχει δολοφονήσει περισσότερα από 4.200 άτομα. Και στις δύο περιπτώσεις η αναλογία είναι συντριπτική υπέρ των αφρο-αμερικανών. Ο πρόεδρος της δεξιάς κυβέρνησης Michel Temer με πρόσχημα την εξάλειψη της εγκληματικότητας έβαλε τον στρατό υπεύθυνο για την ασφάλεια της πόλης. Οι κάτοικοι στις φαβέλες αντιτίθενται με πικρία στην κίνηση, φοβούμενοι ότι η επέμβαση αυτή προκαλεί μεγαλύτερη αιματοχυσία.
Τη νύχτα της 14ης Μάρτη 2018 η Francoεπέστρεφε από μια δημόσια συνάντηση μαύρων γυναικών όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε έγινε κόσκινο από τις σφαίρες των δολοφόνων της. Λίγες μέρες πριν, είχε καταγγείλει δημόσια τη δράση της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας στην περιοχή Irajá της φαβέλας Acari.
Πρόκειται για μια εκτέλεση εν ψυχρώ από ομάδες θανάτου και η μόνη ερώτηση που προέκυψε απ’ την αρχή είναι ποιος κρύβεται από πίσω.Την Παρασκευή, τα ΜΜΕ της Βραζιλίας ανέφεραν ότι οι σφαίρες που τη σκότωσαν ήταν μέρος μιας παρτίδας που πωλήθηκε στην Ομοσπονδιακή Αστυνομία στη Μπραζίλια το 2006. Ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας, Raul Jungmann, δήλωσε ότι οι σφαίρες είχαν κλαπεί.
Στην περιφέρεια του Ρίο, 154 άνθρωποι σκοτώθηκαν τον Ιανουάριο μόνο (57% πάνω από το χρόνο), αντιτιθέμενοι στην επέμβαση της αστυνομίας.
Για μας είναι ξεκάθαρο ότι η δημοκρατία τους δεν δειλιάζει να φτάσει ως τη δολοφονία.
Μετά τον θάνατό της, η MarielleFranco κυριάρχησε στη δημόσια σφαίρα όπως δεν είχε όσο ήταν στη ζωή, εγείροντας τη συζήτηση για θέματα όπως ο ρατσισμός, τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ και των γυναικών, αλλά και η βία ενάντια στους φτωχούς.
Σε πολλές πόλεις της Βραζιλίας, όπως και σε μια σειρά χώρες, οργανώνονται συγκεντρώσεις ώστε να πέσει φως στην υπόθεση της εκτέλεσης μιας ακτιβίστριας που δε σταμάτησε να αγωνίζεται ενάντια στη στρατιωτικοποίηση της πόλης του Ρίο, την οποία επέβαλε η κυβέρνηση του Michel Temer.
Στα πλαίσια της διεθνούς καμπάνιας για τη δολοφονία της, αλλά και ενάντια στις χιλιάδες δολοφονίες της αστυνομίας και του στρατού της Βραζιλίας, καλούμε σε συγκέντρωση στην Πρεσβεία της Βραζιλίας, Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 23, την Τρίτη 20/3 στις 6 μμ.
ΟΚΔΕ – ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ