Ο Χαφίζ Ακίφ Καν συνελήφθη από την Ελληνική Αστυνομία την Τρίτη 20/6 και κρατείται στο ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ Αμυγδαλέζας ενώ πήγαινε σε συνέλευση συντονισμού δράσεων για το ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου. Ο Ακίφ από το 2022, έχει δώσει όση ενέργεια διέθετε στις παρεμβάσεις για το προσφυγικό μέσα από την πρωτοβουλία Anticapitalist Migrants Greece, με άλλους αγωνιστές από το Πακιστάν, και με συμβολή στις δράσεις του ΣΥΠΡΟΜΕ-Συντονισμου για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό σωματείων, φοιτητικών συλλόγων, συλλογικοτήτων. Ενώ ως μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αγωνίζεται για τα δικαιώματα ντόπιων και μεταναστών.
Ο Ακίφ κατάγεται από το Κασμίρ και υπήρξε περιφερειακός γραμματέας του JKNSF(Jammu Kashmir National Students Federation) από το 2015 μέχρι το 2018. Την Άνοιξη του 2019, μετά από διώξεις από τις αστυνομικές αρχές του Πακιστάν και από θρησκευτικές οργανώσεις κρίθηκε ότι η ζωή του είναι σε κίνδυνο και έφυγε από τη χώρα.
Η Πακιστανική Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (FIA) τον έχει βάλει στο στόχαστρο ακόμα και κατά την παραμονή του στην Ελλάδα, όπου του έχει κάνει έλεγχο και του έχει κατασχέσει το κινητό τηλέφωνο την άνοιξη του 2023.
Σε μια υπόθεση καταφανούς ανάγκης πρόσφυγα για πολιτικό άσυλο, το πρωτοδικείο Αθηνών αρνήθηκε να του χορηγήσει άδεια παραμονής μετά από τρεις προσπάθειες. Αναγκάζοντάς τον, έτσι, να έχει ως μόνο δρόμο την επιστροφή στο Πακιστάν, όπου οι Αρχές τον έχουν επανειλημμένα συλλάβει για την πολιτική του δράση και είναι βέβαιο ότι θα κρατηθεί μόλις περάσει τα σύνορα.
Το ελληνικό κράτος, σε συνεργασία με την Ε.Ε. και τη frontex, συνεχίζει με αμείωτη ένταση τη ρατσιστική του πολιτική. Επιχειρήσεις-σκούπα διενεργούνται καθημερινά με σκοπό την απέλαση μεταναστ(ρι)ών, οι δολοφονίες στον Έβρο και στο Αιγαίο είναι επίσης καθημερινό φαινόμενο με αποκορύφωμα το έγκλημα στην Πύλο.
Η ελευθερία για τον Ακίφ και τον κάθε πρόσφυγα και την κάθε προσφύγισσα που ζητάει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη. Ανοιχτά σύνορα για όλους/ες τους πρόσφυγες και τις προσφύγισσες, τους μετανάστες και τις μετανάστριες!
Στεκόμαστε αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες στον Ακίφ και ζητάμε:
-
Να αφεθεί άμεσα ελεύθερος
-
Να του δοθεί πολιτικό άσυλο