Έξω από το μικτό ορκωτό δικαστήριο στις 13/4, 9 η ώρα το πρωί.
Αύριο είναι η 16η δικάσιμος της υπόθεσης του Ζακ Κωστόπουλου. Σε αυτήν θα απαγγελθούν κατηγορίες στους δολοφόνους του από την εισαγγελία, μετά την απολογία του τελευταίου κατηγορουμένου. Από ό,τι φαίνεται η δίκη βρίσκεται στο τέλος της και θα έχει ήδη ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο. Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής του Ζακ, η οικογένειά του καθώς και το ΛΟΑΤΚΙ και το ευρύτερο κίνημα θα επιδιώξουν την αλλαγή κατηγορίας από θανατηφόρα σωματική βλάβη (όπως είναι το κατηγορητήριο μέχρι στιγμής) σε δολοφονία με ενδεχόμενο δόλο.
Η δίκη αυτή ξεκίνησε μετά από τεράστιες δυσκολίες. Οι δυσκολίες προέκυπταν αφενός από τη συγκάλυψη του αστικού κράτους στους δολοφόνους του Ζακ, επειδή δεν έπρεπε να απαξιωθεί ο ιερός θεσμός της ατομικής ιδιοκτησίας. Θεσμός που μπροστά στα κέρδη δεν υπολογίζει την ανθρώπινη ζωή. Αφετέρου έπρεπε να συγκαλυφθεί η αστυνομική βία ώστε να προπαγανδιστεί ο δήθεν χρήσιμα κοινωνικός ρόλος των σωμάτων καταστολής “στην πάταξη του εγκλήματος”. Τα συστημικά ΜΜΕ διαστρέβλωσαν την πραγματικότητα αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη, στιγματίζοντας τον Ζακ ως πρεζάκι, κλεφτρόνι και αδελφή, κάνοντας δολοφονία χαρακτήρα και ποινικοποιώντας το κοινωνικό περιθώριο. Έπρεπε να μείνει η σκουριά στο πρόσωπο του και να εμπεδωθούν κοινωνικά στερεότυπα και συντηρητικά φοβικά αντανακλαστικά: ρατσιστικά, ομοφοβικά και εχθρικά ενάντια στους τοξικοεξαρτημένους. Ένα ακόμα άλλοθι για την αργοπορία έναρξης της δίκης αποτέλεσε και η πανδημία. Ενώ με τα μέτρα αποστασιοποίησης αποτράπηκαν να βρεθούν εντός της δικαστικής αίθουσας παρατηρητές διεθνών οργανισμών και εναλλακτικών μέσων ενημέρωσης που κατέγραφαν τη δίκη. Τα δεδομένα αυτά δείχνουν τον χαρακτήρα του καπιταλισμού, τον τρόπο με τον οποίο, διαιωνίζοντας τα συμφέροντά του, διαχωρίζει τους καταπιεσμένους μεταξύ τους και το πώς, σε περιόδους κρίσης του, εντείνει την εκμεταλλευτική, πατριαρχική, σεξιστική και ομοφοβική επίθεση του.
Αλλά απέναντι στο δυσμενές αυτό κλίμα ο πολύχρωμος κόσμος των καταπιεσμένων από την πρώτη στιγμή βγήκε στο δρόμο ζητώντας τη δικαίωση του Ζακ και της μνήμης του. Απάντησε στον κοινωνικό κανιβαλισμό, στη ρητορική μίσους και στον τοξικό δημόσιο λόγο με την αλληλεγγύη, την συμπερίληψη και την κοινωνική επαγρύπνηση. Η δικαίωση του Ζακ θα δικαιώσει όλα τα αλλιώτικα παιδάκια που δεν χωράνε στις νόρμες της καπιταλιστικής παραγωγής, της πατριαρχίας και της ετεροκανονικότητας. Σε συνέχεια της καταδίκης της χρυσής αυγής και στις καταγγελίες του metoo, μια νίκη του Ζακ θα αποκαταστήσει αφενός τη μνήμη του, αλλά θα αλλάξει και το δυσμενές κλίμα και θα δώσει ώθηση ώστε κανένας καταπιεσμένος και καμία καταπιεσμένη να μην φοβάται να μιλήσει για την κοινωνική καταπίεση που δέχεται καθημερινά. Θα δώσει αυτοπεποίθηση και θα κρατήσει σε επαγρύπνηση το κίνημα και για τη δικαίωση του ρομά Νίκου Σαμπάνη που έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά.
Θα βρισκόμαστε σε όλες τις δικάσιμες και στην τελική ημέρα της απαγγελίας κατηγοριών. Σε όλες τις πρωτοβουλίες και τις κινήσεις του κινήματος αλληλεγγύης.
Καμία ανοχή στον φασισμό, την ομοφοβία, τον σεξισμό και τοξικοφοβία.
Πολύχρωμο και ταξικό κίνημα των καταπιεσμένων ενάντια στον καπιταλισμό, στην πατριαρχία και στην ετεροκανονικότητα.