Δύο άρθρα για την τρέχουσα κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ, του Λαμ Τσι Λιουνγκ

Η άνοδος και το μέλλον του μαζικού αγώνα ενάντια στην έκδοση των υπόπτων:

μια ανταπόκριση από το Χονγκ Κονγκ 

Μετάφραση: Μάνος Κτιστάκης

 

Οι πολύμηνες κινητοποιήσεις στο Χονγκ Κονγκ συνεχίζονται, παρά την πρόσφατη απόσυρση του νομοσχεδίου που τις προκάλεσε. Διεκδικούν ακόμα την άμεση εκλογή των διοικητών του Χονγκ Κονγκ, ανεξάρτητη έρευνα για τα περιστατικά αστυνομικής βίας, απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων. Δημοσιεύουμε παρακάτω δυο άρθρα του Κινέζου συντρόφου Λαμ Τσι Λιουνγκ.

Θερμούς χαιρετισμούς στους συντρόφους σε όλο τον κόσμο! Χαίρομαι για την πρόσκληση να παρουσιάσω την παρούσα κατάσταση του κινήματος που έχει ξεσπάσει στο Χονγκ Κονγκ ενάντια στην έκδοση, καθώς και το πλαίσιο μέσα από το οποίο αυτό αναδύθηκε. Θα προσπαθήσω επίσης να παράσχω μια απλοποιημένη ανάλυση της εσωτερικής δυναμικής και των αντιφάσεων του κινήματος, όπως επίσης και τις ελπίδες και τη συμβουλή μου προς το κίνημα ως μέλους της σοσιαλιστικής αριστεράς.

Διαβάστε περισσότερα: Δύο άρθρα για την τρέχουσα κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ, του Λαμ Τσι Λιουνγκ

Κοινή διακήρυξη για ένα επαναστατικό διεθνιστικό σχέδιο στην Ευρώπη

Τάση για μια Επαναστατική Διεθνή (μόνιμη δημόσια τάση της 4ης Διεθνούς)

Οι ευρωπαϊκές εκλογές έρχονται σε μια εποχή κρίσης και πολιτικής αποσταθεροποίησης στην Ευρώπη. Οι επιπτώσεις της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης στην ευρωπαϊκή οικονομία κάθε άλλο παρά έχουν παρέλθει, και ένας πιθανός εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ του Τραμπ κρέμεται πάνω από τα κεφάλια των Ευρωπαίων καπιταλιστών. Οι αντιπαλότητες μεταξύ των αστικών τάξεων των διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών έρχονται σε αντίφαση με την κοινή τους ανάγκη να συνασπιστούν εναντίον των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ρωσίας. Η διαδικασία του BREXIT προκάλεσε παρατεταμένη πολιτική κρίση στη Βρετανία. Εξουθενωτικά μέτρα λιτότητας έχουν επιβληθεί, όχι μόνο στον Νότο, και οι εργατικές τάξεις δέχονται τεράστια επίθεση. 

Διαβάστε περισσότερα: Κοινή διακήρυξη για ένα επαναστατικό διεθνιστικό σχέδιο στην Ευρώπη

Ανακοίνωση Ρεύματος "Αντικαπιταλισμός και Επανάσταση" του ΝΡΑ:Ενάντια στον Μακρόν και την κυβέρνησή του: αυτό που χρειαζόμαστε είναι η γενική απεργία!

Η εμφάνιση των «κίτρινων γιλέκων» είναι, μετά τις απεργίες ενάντια στον Εργασιακό Νόμο το 2016, ένα νέο σύμπτωμα μιας κοινωνικής οργής που σοβεί και καταλήγει να εκρήγνυται. Από την πλευρά των ηγεσιών του εργατικού κινήματος, όσοι και όσες περνούσαν τον χρόνο τους εξηγώντας ότι δεν υπήρχε «ατμός», ότι μεγαλοποιούσαμε το πραγματικό μέγεθος των αγώνων κλπ. διαψεύστηκαν οικτρά. Την εποχή της Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης, μας έλεγαν περίπου ότι ήταν «τα μεσάνυχτα του αιώνα». Και το κίνημα ενάντια στον Εργασιακό Νόμο ξεπήδησε, αιφνιδιάζοντας σχεδόν όλο τον κόσμο. Μετά την εικαζόμενη ήττα απέναντι στον νόμο, μας υποσχέθηκαν μια μακρά υποχώρηση των αγώνων και γελοιοποίησαν την ιδέα μιας «πλατιάς πρωτοπορίας» σε μια περίοδο αγώνων και πολιτικοποίησης που ξεκινούσε τότε με τα πάνω και τα κάτω της. Η άνοιξη του 2018 αιφνιδίασε εκ νέου σχεδόν όλο τον κόσμο... και η εικαζόμενη ήττα των σιδηροδρομικών σήμανε την επιστροφή των προφητών της δυστυχίας: αποφασιστικά, η περίοδος χαρακτηριζόταν αγιάτρευτα και μονόπλευρα από την υποχώρηση, όχι από αστάθεια και εκρηκτικότητα. Τα «κίτρινα γιλέκα» διαψεύδουν αυτές τις αναλύσεις. Είναι έκφραση μιας πιο γενικής κατάστασης: της συσσώρευσης των διεσπαρμένων αγώνων,της κοινωνικής οργής, του εκλογικού και ιδεολογικού βάρους της ακροδεξιάς, της πολιτικής συνεργασίας των επίσημων ηγεσιών του εργατικού κινήματος υπό το προκάλυμμα της συμμετοχής στον «κοινωνικό διάλογο», της ατονίας της άκρας αριστεράς. Δεν είναι η αρχή ενός κινήματος, αλλά μια από τις πλευρές της κατάστασης που άνοιξε μετά το 2016 και την κινητοποίηση ενάντια στον Εργασιακό Νόμο. Η κινητοποίηση δεν είναι γραμμική: πηγαίνει από ανοδικές φάσεις σε καθοδικές, και περνάει από αποσπασματικές κινητοποιήσεις των διαφόρων τομέων της τάξης. Αλλά τα «κίτρινα γιλέκα» θα έπρεπε να είναι κυρίως ένα καμπανάκι για το εργατικό κίνημα. Είναι η δική του βαθιά ανεπάρκεια που επέτρεψε σε άλλες κοινωνικές δυνάμεις να πάρουν την πρωτοβουλία και να καταλάβουν το γήπεδο της αντιπαράθεσης με τον Μακρόν.

Διαβάστε περισσότερα: Ανακοίνωση Ρεύματος "Αντικαπιταλισμός και Επανάσταση" του ΝΡΑ:Ενάντια στον Μακρόν και την...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ 4ΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ

Όχι στην ιμπεριαλιστική απειλή εναντίον της Βενεζουέλας!

Όχι στην απόπειρα πραξικοπήματος των Τραμπ-Γκαϊντό!

Στην υπεράσπιση της κυριαρχίας του Μπολιβαριανού έθνους και λαού!

Σε μια ακόμα από τους πολεμικές μιντιακές  μηχανεύσεις στην υπηρεσία του μεγάλου κεφαλαίου των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποιεί τη νέα ισορροπία δυνάμεων στη Λατινική Αμερική -όπου το εκκρεμές έχει στραφεί προς τα δεξιά- για να κατευθύνει τις πιο ενθουσιώδεις μαριονέτες του, τον Ντούκε της Κολομβίας και τον Μπολσονάρο της Βραζιλίας να ηγηθούν σε μια πολιτική επίθεση που περιλαμβάνει στρατιωτικό εκβιασμό, ώστε να ανατρέψουν την κυβέρνηση της Βενεζουέλας.  

Διαβάστε περισσότερα: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ 4ΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ

Ανακοίνωση NPA: Κίτρινα γιλέκα: πρώτη υποχώρηση της κυβέρνησης, το κίνημα πρέπει να πάει πιο πέρα το πλεονέκτημά του

Ο Εντουάρ Φιλίπ προσπαθεί να σβήσει τη φωτιά που άναψε η ίδια η κυβέρνηση. Αναγγέλλοντας σήμερα το πρωί την αναβολή για έξι μήνες της αύξησης του φόρου στα καύσιμα, μας λέει ότι θα επανέλθει σε έξι μήνες, γιατί αναβολή δε σημαίνει ακύρωση. Τα μέτρα αυτά απέχουν πολύ από το να απαντάνε στο θυμό των λαϊκών τάξεων ή στις διεκδικήσεις τους κατά της ακρίβειας και της φορολογικής ανισότητας, γιατί η αμφισβήτηση είναι πολύ πιο συνολική, όπως το δείχνει και το σύνθημα «Μακρόν, παραιτήσου»: που φωνάχτηκε πολύ από το κίνημα. Η εξουσία αυτή δεν διαθέτει νομιμοποίηση και δεν θα το λύσει με μερικές περιορισμένες και προσωρινές διευθετήσεις...

Για να απαντηθεί η επείγουσα κοινωνική και οικολογική κατάσταση, πρέπει πρώτα-πρώτα να επανέλθει μια κάποια φορολογική δικαιοσύνη, αποσύροντας τους φόρους στα προϊόντα άμεσης ανάγκης και μεταφέροντας τα βάρη στους πλούσιους. Επιπλέον, για να μπορούμε «να ζούμε και όχι να επιζούμε», όπως το λένε τα κίτρινα γιλέκα, χρειάζεται μια γενική αύξηση των εισοδημάτων κατά 300 ευρώ και ένας ελάχιστος μισθός 1.700 ευρώ. Για να μπορέσει να υπάρξει και να είναι κοινωνικά δίκαιη μια οικολογική μετάβαση, πρέπει να αναπτυχθούν τα συλλογικά μέσα συγκοινωνίας, να σταματήσει η κερδοσκοπία στα ακίνητα, να καταργηθούν οι έμμεσοι φόροι, και να φορολογηθούν τα κέρδη. Και στις διεκδικήσεις των κίτρινων γιλέκων έρχονται σήμερα να προστεθούν και οι διεκδικήσεις των μαθητών και φοιτητών που ζητούν την απόσυρση του συστήματος Parcoursup, της μεταρρύθμισης στα λύκεια και της αύξησης των διδάκτρων για τους ξένους φοιτητές. Ο Μακρόν και η κυβέρνησή του δεν θα τη βγάλουν συνεχίζοντας τη βίαιη φυγή προς τα μπροστά των τελευταίων ημερών κατά των διαδηλωτών.

Διαβάστε περισσότερα: Ανακοίνωση NPA: Κίτρινα γιλέκα: πρώτη υποχώρηση της κυβέρνησης, το κίνημα πρέπει να πάει πιο πέρα...