Η Θεσσαλονίκη πρώτος σταθμός για την αντεπίθεση του εργατικού κινήματος

Η φετινή ΔΕΘ είναι η πρώτη της νέας κυβέρνησης της ΝΔ. Η ομιλία του νέου πρωθυπουργού θα έχει αναμενόμενα το χαρακτήρα εξαγγελιών, που θα χαράξουν τους άξονες της κυβερνητικής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια.

 Το περιεχόμενο των εξαγγελιών αυτών δεν θα προκαλέσουν καμία έκπληξη και καμία προσδοκία. Η ΝΔ, το κατεξοχήν κόμμα της αστικής τάξης στη χώρα, το κόμμα της Siemens και της Novartis, με τους ιστορικούς άρρηκτους δεσμούς με την ακροδεξιά, έχει δείξει ήδη δείγματα γραφής. Στο οικονομικό πεδίο, αναμενόμενα συνεχίζει την ακραία μνημονιακή πολιτική των προκατόχων της και ξεκόβει οποιαδήποτε συζήτηση για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, δηλαδή για περιορισμό των μειώσεων των τελευταίων ετών, ως “παροχολογία”. Στα εργασιακά, έχει ήδη υποσχεθεί μεγαλύτερη ευελιξία στους εργοδότες να απολύουν ελεύθερα κι έχει ήδη εκφράσει την πρόθεση για επέκταση της επταήμερης εργασίας (που η προηγούμενη κυβέρνηση προσπάθησε να γενικεύσει), προς το υποτιθέμενο “κοινό καλό” αφεντικών και εργαζομένων. Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη στο Βελλίδειο θα περιλαμβάνουν δραστική οριζόντια μείωση της φορολογίας, προς προφανές όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων, αλλά πάλι στο όνομα του”κοινού καλού”. Αυτό το “κοινό καλό” σίγουρα θα ακουστεί πολύ στη ΔΕΘ.

 Η ΝΔ, πιστή στο δόγμα “Νόμος και Τάξη” στοχοποιεί ολόκληρες περιοχές (πχ Εξάρχεια), τις οποίες φροντίζει να τρομοκρατεί καθημερινά με συνεχείς αστυνομικές επιδρομές. Η εκκένωση των καταλήψεων, όπου στεγάζονταν πρόσφυγες είναι ενδεικτική για την ανάδειξη τόσο των ίδιων των προσφύγων, όσο και των αλληλέγγυων που διαλέγουν αυτή τη μορφή αγώνα και οργάνωσης, ως εσωτερικού εχθρού που πρέπει να παταχθεί άμεσα και αλύπητα. Είναι προφανές ότι αυτό το κυβερνητικό δόγμα, με τον διαβόητο Χρυσοχοΐδη, πράκτορα ελληνικών και ξένων μυστικών υπηρεσιών στην ηγεσία του Προστασίας του Πολίτη, θα οδηγήσει άμεσα σε κλιμάκωση της καταστολής. Συγχρόνως, η συνέχιση του αίσχους με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης καλά κρατεί, την ίδια ώρα που στελέχη της ΝΔ προβαίνουν σε ακραίους ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς για τους πρόσφυγες. Ο θεσμικός ρατσισμός και η  προστασία της “ασφάλειας των πολιτών” δε θα λείψουν στη ΔΕΘ.

Μια από τις μεγαλύτερες αγωνίες της νέας κυβέρνησης είναι η διάλυση οποιασδήποτε έννοιας πανεπιστημιακού Ασύλου. Η μάχη για το Άσυλο είναι κεντρική πολιτική μάχη και ξεφεύγει από τα στενά όρια των πανεπιστημίων και του φοιτητικού κινήματος. Η επίθεση στο Άσυλο, κατ'όνομα επίθεση στην ανομία και την παραβατικότητα, συνιστά επίθεση σε ένα θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα, στην ίδια την ικανότητα οργάνωσης και περιφρούρησης των κοινωνικών αγώνων. Η συκοφάντηση του Ασύλου σίγουρα θα έχει την τιμητική της στη ΔΕΘ.

Η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι χτες υλοποιητής της μνημονιακής πολιτικής σωτηρίας του ελληνικού καπιταλισμού από την κρίση, προσπαθεί αμήχανα να διαφοροποιηθεί από την κυβερνητική πολιτική. Συμφωνώντας στην ουσία με τα οικονομικά μέτρα, τα οποία κατά γενική ομολογία είναι συνέχιση των δικών του, και έχοντας προσχωρήσει απολύτως στην ομαλή μετάβαση και τη “συνέχεια του κράτους”, εστιάζει την κριτική του στον -υπαρκτότατο-“κυνισμό” της κυβέρνησης και σε δευτερεύουσες λεπτομέρειες. Ούτε στο κομμάτι των δημοκρατικών δικαιωμάτων μπορεί να διαφοροποιηθεί, καθώς δικά του στελέχη διεκδικούν την πατρότητα των αστυνομικών επιχειρήσεων-εκκενώσεων. Στο καυτό θέμα των Πρεσπών, που ήταν από τα διακυβεύματα της περσινής ΔΕΘ, η διαμάχη μεταξύ “προοδευτικού” ΣΥΡΙΖΑ και “εθνικιστικής” ΝΔ, που επιστράτευσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, φάνηκε πόσο ψευδεπίγραφη είναι, αφού η ΝΔ αναμενόμενα, αναγνωρίζοντας πόσο σκανδαλωδώς ευνοϊκή για το ελληνικό κεφάλαιο είναι η συμφωνία, δεν προτίθεται να αλλάξει ούτε ένα γράμμα της.

Το μεγάλο στοίχημα στη ΔΕΘ δεν είναι ούτε οι κυβερνητικές εξαγγελίες, ούτε η όποια αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης. Το στοίχημα είναι να γεμίσουν οι δρόμοι της πόλης από εργαζόμενους, φοιτητές, μετανάστες, περιβαλλοντικά και κοινωνικά κινήματα, που θα δείξουν ότι απέναντι στην σταυροφορία της ΝΔ και μετά την αμηχανία επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει ούτε λεπτό αναμονής. Ούτε εμείς θα λείψουμε από τη ΔΕΘ.

Οι εργατικοί αγώνες, αν και μικρότεροι και αραιότεροι από τα πρώτα χρόνια των Μνημονίων, εξακολουθούν να δημιουργούν προσκόμματα στις κυβερνητικές πολιτικές και να πετυχαίνουν μερικές νίκες. Τα σωματεία δε θα λείψουν από τη ΔΕΘ.

Η τεράστια κινητοποίηση στα μέσα του καλοκαιριού για το Άσυλο, δείχνει ότι μάλλον η κ. Κεραμέως θα έχει την αντιμετώπιση των προκατόχων της και για μια ακόμα φορά η κατάργηση του Ασύλου στην πράξη θα πέσει στο κενό. Το φοιτητικό και εκπαιδευτικό κίνημα θα είναι παρόν στη ΔΕΘ.

Την ίδια στιγμή, σε όλη τη χώρα, αναπτύσσεται ένα τεράστιο πολύχρωμο ποτάμι ενάντια στην εκμετάλλευση του περιβάλλοντος, ενάντια στις εξορύξεις και γεωτρήσεις και υπέρ της βιώσιμης ζωής μέσα στις πόλεις. Ο αγώνας για να μην παραδοθούν τα πολύπαθα χιλιοκαμμένα δάση, τα βουνά, οι θάλασσες και οι πόλεις στο κατασκευαστικό, εξορυκτικό και ενεργειακό κεφάλαιο θα είναι κεντρικής σημασίας το επόμενο διάστημα. Ο αγώνας αυτός θα κάνει σίγουρα σταθμό στη ΔΕΘ.

 Η φετινή διαδήλωση στη ΔΕΘ,  μπορεί και πρέπει να παίξει το ρόλο ενός μαχητικού, εργατικού, αντιπολιτευτικού σταθμού που θα ενώσει τα αντιφασιστικά, οικολογικά, εργατικά, αντικατασταλτικά κινήματα προς μια ευθεία αντιπαράθεση με την κυβερνητική πολιτική. Απέναντι στην απογοήτευση για την επιστροφή της Δεξιάς και τη διάλυση των αυταπατών για το ΣΥΡΙΖΑ, ο μόνος δρόμος παραμένει η ανεξάρτητη οργάνωση όλων των καταπιεσμένων, με κάθε μορφή αυτοργάνωσης, με συνελεύσεις και απεργιακές επιτροπές, για να συγκρουστούμε με το κράτος των καπιταλιστών, με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς. Μέσα από νίκες και ήττες έχουμε αποκτήσει πολύτιμη πολιτική εμπειρία. Θέλουμε να οικοδομήσουμε ένα πολιτικό ρεύμα απαλλαγμένο από αυταπάτες μεταρρύθμισης του συστήματος, ανεξάρτητο από κρατικές και συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες. Το δικό μας αντικαπιταλιστικό και διεθνιστικό ρεύμα.

 

 

Όλοι και όλες στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

 

Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 6μμ, Καμάρα