Σπάρτακος 127, Απρίλιος 2018

Editorial

Ανάσα στη ζοφερή πραγματικότητα που διαμορφώνεται στην Ευρώπη δίνουν οι κινητοποιήσεις εργαζομένων και νεολαίας στη Γαλλία. Μεγάλες απεργίες και κινητοποιήσεις,στους σιδηροδρόμους, τα ταχυδρομεία και τα νοσοκομεία συνδυάζονται με τις μαζικές φοιτητικές αντιδράσεις ενάντια στον νέο νόμο Μακρόν για τα πανεπιστήμια. Η καταστολή των απεργών και η εισβολή της αστυνομίας και ακροδεξιών για να σπάσουν τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια δείχνουν τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση Μακρόν. Πενήντα χρόνια από τον Μάη του ‘68, το κίνημα της Γαλλίας βγαίνει ξανά στο προσκήνιο μαζικά και αποφασιστικά, ενάντια στις φιλελεύθερες πολιτικές. 

Οι διώξεις και συλλήψεις αριστερών φοιτητών στην Τουρκία είναι έκφραση της σκληρής και επιθετικής πολιτικής Ερντογάν ενάντια στον «εσωτερικό εχθρό». Το διεθνές κίνημα αλληλεγγύης πρέπει να πάρει θέση και να δυναμώσει. Η ταξική αλληλεγγύη και η άμεση διεθνής στήριξη στο Αφρίν και στους συλληφθέντες φοιτητές και καθηγητές είναι πρώτο καθήκον. Στο ίδιο μήκος κύματος και η αναγκαιότητα μαζικού και αποφασιστικού αντιπολεμικού κινήματος. Τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν στην ανατολική Μεσόγειο, με την Ελλάδα να είναι το «αριστερό» χέρι των δυτικών ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, με τις βάσεις του ΝΑΤΟ σε πλήρη λειτουργία και τους έλληνες φαντάρους σε μόνιμη επιφυλακή. 

Στην Ελλάδα, τα ΜΜΕ εμμένουν να αγνοούν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε υγεία και παιδεία για σταθερή δουλειά και αξιοπρεπείς μισθούς, όπως και το πανεκπαιδευτικό κίνημα που σιγά σιγά αναπτύσσεται, ενάντια στον νόμο Γαβρόγλου. Αντίθετα, επιλέγουν να δημιουργούν κλίμα φόβου και ανασφάλειας, με πρώτες ειδήσεις την αναταραχή στο Αιγαίο και τη δήθεν μονομερή τουρκική επιθετικότητα. 

Ο Νίκος Ταμβακλής αναλύει αυτή την πραγματικότητα. Αναλύει την εξωτερική επιθετική πολιτική του ελληνικού κράτους, τόσο για το Μακεδονικό, όσο και για τα ελληνοτουρκικά. Σε συνέχεια της ελληνικής πραγματικότητας, ο Τάκης Θανασούλας αναλύει τα αποτελέσματα και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας στο σήμερα, με ιδιαίτερη μνεία στην ανεργία. Για την 4η συνδιασκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τον εσωτερικό διάλογο και τις διαφορετικές πολιτικές προτάσεις και προσεγγίσεις γράφει ο Μάνος Σκούφογλου. 

Μια διεθνιστική απάντηση για το Μακεδονικό, με βάση τα εργατικά συμφέροντα και με γνώμονα μια ιστορική αναδρομή, δίνει ο Χρήστος Ανδρικόπουλος. Η ανάλυση για το Μακεδονικό συνοδεύεται από μια συνέντευξη με τον Άλεκ Ατεβίκ (υπεύθυνο διεθνών επαφών της Levica), που δίνει στοιχεία τόσο για την μακεδονική οργάνωση και το θέμα του ονόματος, όσο και για την πολιτική κατάσταση στη Δημοκρατία της Μακεδονίας. 

Μια πρώτη ανάλυση για τις προεδρικές εκλογές και την πολιτική λατάσταση στην Κύπρο κάνει ο Μιχάλης Πισσαρίδης. Δημοσιεύουμε επίσης μια ανακοίνωση της IZAR (Ισπανικό Κράτος) για την όξυνση της καταστολής, τις διώξεις μελών του καταλανικού κοινοβουλίου και τον νέο γύρο κινητοποιήσεων υπέρ του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού και ενάντια στην εφαρμογή του νόμου 155. 

Η Βέρα Ρόρου γράφει μια ανταπόκριση από το 17ο συνέδριο της 4ης Διεθνούς, τις διαφορετικές πολιτικές εκτιμήσεις και την κατάσταση της 4ης Διεθνούς. 

Καθώς φέτος συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από τον Μάη του 1968, δημοσιεύουμε μια αποτίμηση του φοιτητικού κινήματος από τους Daniel Bensaïd και Camille Scalabrino, γραμμένη το 1969. 

Στο παρόν τεύχος, δημοσιεύουμε επίσης το πρώτο μέρος ενός αφιερώματος στην ιρανική επανάσταση του 1979, που έγραψε αποκλειστικά για τον Σπάρτακο ο ιρανός πολιτικός πρόσφυγας και σύντροφός μας Siavash Shahabi. 

O Πέτρος Νομικός γράφει για τη συζήτηση γύρω από τη σχέση του κόμματος και της ηγεσίας και τις μάζες, τη διαπάλη στο εσωτερικό των μπολσεβίκων και την πορεία του κόμματος από τον Απρίλη στον Οκτώβρη. 

Τέλος, ο Δημήτρης Κρασσάς αναφέρεται σε μια παραγνωρισμένη πτυχή της επαναστατικής διαδικασίας στη Ρωσία, που αφορά τη σχέση της ορθόδοξης εκκλησίας και των μπολσεβίκων.

Περιεχόμενα

Σελ. 1     Editorial

Σελ. 2     Η εθνικιστική υστερία και η «αρχαία σκουριά» της αριστεράς - Νίκος Ταμβακλής

Σελ. 9     Αποτελέσματα και προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας - Τάκης Θανασούλας

Σελ. 13   4η Συνδιάσκεψη ΑΝΤΑΡΣΥΑ: μπροστά για την ανεξάρτητη αντικαπιταλιστική αριστερά ή πίσω στα πλατιά πολιτικά μέτωπα;  - Μάνος Σκούφογλου

Σελ. 22   Το μακεδονικό ζήτημα, το εργατικό κίνημα και η θέση της διεθνιστικής αριστεράς - Χρήστος Ανδρικόπουλος

Σελ. 29   Συνέντευξη της ΣΕ του Σπάρτακου με τον Μακεδόνα αγωνιστή - Αλέκ Ατεβίκ

Σελ. 31   Μία πρώτη εκτίμηση και αξιολόγηση των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο - Μιχάλης Πισσαρίδης

Σελ. 37   Νέο κύμα καταστολής στο Ισπανικό Κράτος - Ανακοίνωση της IZAR

Σελ. 39   Σύντομη ανταπόκριση από το 17ο Παγκόσμιο Συνέδριο της 4ης Διεθνούς -Βέρα Ρόρου

Σελ. 41   Απολογισμός του φοιτητικού κινήματος - Daniel Bensaid - Camille Scalabrino

Σελ. 49   Η Ιρανική Επανάσταση του 1979: μια ανασκόπηση - Siavash Shahabi

Σελ. 53   Κόμμα, Μάζα, Ηγεσία στην Κρίση του Απρίλη - Πέτρος Νομικός

Σελ. 60   Ο Ορθόδοξος κόσμος και το επαναστατικό κίνημα στη Ρωσία - Δημήτρης Κρασσάς

ολόκληρο το τεύχος εδώ